Μην καταναλώσετε αυτά τα πασίγνωστα σνακ - Πωλούνται σε σούπερ μάρκετ και περίπτερα του Βόλου

Στην Ελλάδα τα σνακ Takis ανακλήθηκαν από την αγορά, τον Ιανουάριο του 2024
2'

Η Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων της Τσεχίας ανακάλεσε από την αγορά το προϊόν σνακ, Takis fuego καυτερή πιπεριά τσίλι με τεχνητό άρωμα Tortilla chips.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις αναλύσεις διαπιστώθηκε ότι το συγκεκριμένο προϊόν περιέχει συνθετική βαφή πάνω από το όριο καθώς και κίτρινη χρηστική Ε 110 η οποία δεν επιτρέπεται σε σνακ, κατατάσσοντάς το στα επικίνδυνα τρόφιμα. Παράλληλα και στην Νορβηγία ανακλήθηκαν από τα σουπερ μάρκετ τα συγκεκριμένα σαν Takis.

Το E110 είναι επίσης γνωστό ως Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S, Food Yellow No. 5 ή FD&C Yellow No. 6. Το E110 είναι μια αζωχρωστική ουσία εγκεκριμένη για χρήση ως πρόσθετο τροφίμων στην ΕΕ για ορισμένα τρόφιμα όπως τα μη θερμικά επεξεργασμένο κρέας, επεξεργασμένο ψάρι, μουστάρδα και σάλτσες, αρωματισμένα ποτά, κ.λπ. αλλά με τα ισχύοντα αντίστοιχα μέγιστα επίπεδα σύμφωνα με τον κανονισμό ΕΕ 1333 του 2008. Η χρήση αυτού του χρώματος (και λίγων άλλων) απαιτεί επίσης την πρόσθετη προειδοποίηση «μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σχετικά με τη δραστηριότητα και την προσοχή στα παιδιά” να εμφανίζεται στις ετικέτες όταν χρησιμοποιείται. Ωστόσο, η χρήση του δεν επιτρέπεται καθόλου σε αυτή την κατηγορία προϊόντων.

Στην Ελλάδα τα σνακ Takis ανακλήθηκαν από την αγορά, τον Ιανουάριο του 2024 λόγω υψηλών επιπέδων καψαϊκίνης.

«Τα υψηλά επίπεδο καψαϊκίνης μπορεί να έχουν συνέπειες για την υγεία, καθώς δύναται να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, υψηλή αρτηριακή πίεση, κάψιμο στα μάτια και ερεθισμό στους βλεννογόνους» είχε τονίσει στην ανακοίνωση ανάκληση ο ΕΦΕΤ.

Φτιάχνονται με την λογική των taquito, μικρές τορτίγιες που τυλίγονται σε ρολό και περιέχουν γέμιση, διατίθεται σε πολλές γεύσεις, με την πρώτη σε προτιμήσεις να είναι η γεύση chili-lime με την ονομασία Fuego, που πωλείται στις χαρακτηριστικές μοβ σακούλες σύμφωνα με το newspaper.gr.

Εκτός από τα τσιπς καλαμποκιού, τα Takis έχουν στην αγορά μια σειρά από άλλα σνακ με τις ίδιες γευστικές γραμμές τσιπς πατάτας, corn stix, ποπ κορν και φιστίκια.