Γιατί πεθαίνουν τόσα περιστέρια στην Ιεράπετρα; - Έντονη ανησυχία από τους φίλους των πτηνών

Μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί η αιτία που κάνει τόσα πουλιά να πεθαίνουν στην περιοχή της Ιεράπετρας
5'

Εκατοντάδες περιστέρια και δεκαοχτούρες εντοπίζονται από τα μέσα Αυγούστου σε καθημερινή βάση νεκρά σε ταράτσες, μπαλκόνια σπιτιών, σε παρτέρια και κήπους τόσο στο κέντρο και όσο στην περίμετρο της Ιεράπετρας. Μέχρι στιγμής οι κτηνίατροι της περιοχής δεν έχουν ακόμα αποφανθεί για το ποιο είναι η αιτία που έχει οδηγήσει τόσα πτηνά στον θάνατο.

Με το θέμα έχουν ασχοληθεί κυρίως η κ. Καλλιόπη Ρηγάκη και η κ. Όλγα Γεωργουλοπούλου, με την πρώτη να έχει αναζητήσει απαντήσεις από όλες τις συναρμόδιες αλλά και σχετικές με το θέμα τοπικές και περιφερειακές Αρχές χωρίς ακόμη να έχει βρει τι φταίει και πεθαίνουν τόσα πολλά πουλιά στην Ιεράπετρα.

«Τις τελευταίες ημέρες, αγωνίζομαι όσο μπορώ, να βοηθήσω στη διαλεύκανση του μυστηρίου των μαζικών και συνεχιζόμενων θανάτων των περιστεροειδών στην πόλη της Ιεράπετρας. Προσπαθώ να μαζέψω δείγματα για νεκροψία και να επικοινωνήσω με κάποιους φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα και οι μέρες περνάνε προσθέτοντας απλά και άλλα θύματα, σε πολλά σημεία της πόλης, αλλά και εκτός αυτής. Η έξαρση του φαινομένου παρουσιάστηκε τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν, αλλά δεν την είχα αντιληφθεί. Πολλοί μίλησαν για εσκεμμένη δηλητηρίαση των πουλιών κάπου στο κέντρο της πόλης και δεν θα κρύψω ότι υπήρχε στο μυαλό μου σαν υπόθεση, ειδικά λόγω των μαζικών θανάτων εντός πόλης. Αλλά πλέον είμαι σίγουρη πως, πρόκειται για κάποια νόσο εξαιρετικής σφοδρότητας. Στη γειτονιά μου, η οποία φιλοξενεί μόνο δεκαοχτούρες, οι οποίες θεωρούνται άγρια πουλιά και σε γενικές γραμμές δεν τα πάνε καλά με τα περιστέρια ή συγχρωτίζονται κατ’ ανάγκη όπου υπάρχει τροφή, δεν φαινόταν να υπάρχει πρόβλημα.

Δέκα ημέρες πριν, άρχισαν να γίνονται έργα στον δρόμο μου και παρατήρησα ότι αρκετά πουλιά χάθηκαν, αλλά θεώρησα ότι έφταιγαν οι δυνατοί θόρυβοι και η φασαρία. Όταν όμως μία γειτόνισσα μου είπε ότι βρήκε 2 νεκρές δεκαοχτούρες στον κήπο της άρχισα να ανησυχώ. Τα πουλιά άρχισαν να μειώνονται δραματικά και παρατήρησα πως κάποια από αυτά δεν είχαν όρεξη να φάνε και ήταν ιδιαίτερα νωθρά ή ανίκανα να πετάξουν», ανέφερε μιλώντας στο τοπικό μέσο ενημέρωσης neakriti.gr, η κ. Καλλιόπη Ρηγάκη, που έχει σαν χόμπι της τη φωτογράφηση των πουλιών της Κρήτης.

«Η γειτονιά φιλοξενεί άπειρες αδέσποτες γάτες, τις οποίες φροντίζουν αρκετοί γείτονες ταΐζοντάς τις. Αυτό που θεωρώ ότι έγινε είναι, οι δεκαοχτούρες να προσβλήθηκαν και αυτές από την άγνωστη νόσο, της οποίας ένα κύριο χαρακτηριστικό είναι η αδυναμία να πετάξουν, να έπεσαν κάτω από τα δέντρα ή στη γύρω περιοχή και οι γάτες να βρήκαν την ευκαιρία για εύκολο φαγητό. Η γειτονιά εδώ και δύο ημέρες δεν έχει πουλιά... Έχουν μείνει ελάχιστα τα οποία μετά βίας κινούνται ή τρώνε. Σήμερα το πρωί επικρατούσε μια νεκρική -κυριολεκτικά-σιγή.

Η αγωνία μου είναι η εξής: Aν πρόκειται για επιδημία κάποιος έπρεπε εχθές να είχε ενδιαφερθεί. Δήμος, Κτηνίατροι, Δημ. Αστυνομία, Δασαρχείο, θα πρέπει να ελέγξουν όσα συμβαίνουν και να ενημερώσουν για τυχόν μεταδιδόμενη ασθένεια σε άλλα ζώα, εκτρεφόμενα ή άγρια, αλλά και στον άνθρωπο», τονίζει η κ. Καλλιόπη Ρηγάκη.

Το τοπικό μέσο ενημέρωσης επικοινώνησε επίσης με τον αντιδήμαρχο-κτηνίατρο κ Μιχάλη Σπυριδάκη που έχει ασχοληθεί με αυτό το θέμα ο οποίος ήταν κατηγορηματικός:

«Τα πουλιά αυτά που μου έφεραν στο κτηνιατρείο και εξέτασα εκτιμώ ότι έχουν χάσει τη ζωή τους από κάποιο ιό που προκαλεί νευρολογικά προβλήματα στα πτηνά. Δεν είναι μεταδιδόμενος αυτός ο ιός στον άνθρωπο και έχουμε στείλει δείγματα στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από όπου περιμένουμε οι καθηγητές Παθολογίας των πτηνών να μας δώσουν απαντήσεις μόλις ανοίξουν τα εργαστήρια τους, γιατί ήταν σε διακοπές. Το θέμα το παρακολουθούμε στενά και διαπιστώνουμε μέχρι στιγμής, ότι αυτός ο ιός δεν έχει μεταδοθεί ούτε σε άλλα ζώα αλλά ούτε και στον άνθρωπο», μας είπε όντας καθησυχαστικός ο κτηνίατρος κ. Μιχάλης Σπυριδάκης.

Η κ. Καλλιόπη Ρηγάκη έχει ζητήσει βοήθεια από όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο αυτό.

«Έχω επικοινωνήσει με Μουσείο Φυσ. Ιστορίας, ΑΝΙΜΑ, Δασαρχείο Αγ. Νικολάου και Δασοφυλακείο Ιεράπετρας. Ειδικά τα δύο τελευταία, είναι καθ’ ύλην αρμόδια, για τις δεκαοχτούρες συγκεκριμένα που ανήκουν στην άγρια πανίδα, για την έρευνα, αλλά το πρώτο φάνηκε απρόθυμο και το δεύτερο δήλωσε αναρμόδιο. Ο κτηνίατρος που παραδίδω τα δείγματα προσπαθεί να βρει άκρη και με πανεπιστημιακά εργαστήρια αλλά και με το Δασαρχείο, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει πάρει τις απαντήσεις που περιμένουμε..

Θα συνεχίσω με όσα μέσα και χρόνο έχω, να πιέζω τις καταστάσεις, αλλά καλό θα ήταν να υπάρξει αντίδραση από όλους μας. Η φύση δεν εκδικείται, αλλά αντιδρά όταν την αψηφούμε και στα όσα πράττουμε εναντίον της.

Ετούτη η καταστροφή, που ελπίζω να μην έχει γενικότερο αντίκτυπο, είναι συνέπεια δικών μας πράξεων ή παραλήψεων», κατέληξε η κ. Καλλιόπη Ρηγάκη

Σχετικές ειδήσεις