Αργολίδα: Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση για διακίνηση ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθησαν τέσσερα  άτομα, ενώ αναζητούνται ακόμη τρία μέλη της εγκληματικής οργάνωσης
4'

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης, με την εγκατάσταση πλήρως εξοπλισμένης φυτείας σε δύσβατη περιοχή της Αργολίδας, καθώς και στη διακίνηση σημαντικών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τέσσερα άτομα (49χρονος, 42χρονος και 31χρονος αλλοδαποί και 49χρονος ημεδαπός), κατηγορούμενοι για –κατά περίπτωση- παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων και παράνομη είσοδο και παραμονή στην ελληνική επικράτεια, ενώ για την ίδια υπόθεση έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητούνται ακόμη -3- αλλοδαποί (45, 44 και 43 ετών).

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, με επιχειρησιακή δομή και διαρκή δράση και δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης σε δύσβατη, παραθαλάσσια, δασώδη περιοχή στην Αργολίδα, με σκοπό την περαιτέρω διακίνηση των ποσοτήτων κάνναβης, προς αποκόμιση παράνομου κέρδους.

Για να πετύχουν τον σκοπό τους, τα μέλη της οργάνωσης λειτουργούσαν με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους, ως ακολούθως:

  • ο 49χρονος αλλοδαπός, αρχηγός- ιθύνων νους της οργάνωσης, ήταν υπεύθυνος για την εύρεση και χορήγηση οικονομικών πόρων για τις ανάγκες της οργάνωσης, την ανεύρεση κατάλληλων σημείων εγκατάστασης της φυτείας των δενδρυλλίων, καθώς και την προμήθεια όλων των μελών με τα απαραίτητα εφόδια,
  • ο 45χρονος αλλοδαπός, από κοινού με τον 49χρονο, ήταν επιφορτισμένος με την προμήθεια όλων των μελών με τα απαραίτητα εφόδια, καθώς και με τη διακίνηση των ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης,
  • ο 44χρονος αλλοδαπός, παρείχε όχημα μετακίνησης για τη διευκόλυνση των σκοπών της οργάνωσης,
  • ο 49χρονος ημεδαπός, ήταν υπεύθυνος για την αποθήκευση και φύλαξη των συγκομισθεισών ποσοτήτων ακατέργαστης κάνναβης και
  • οι 42χρονος, 31χρονος και 43χρονος, αναλάμβαναν την καλλιέργεια των δενδρυλλίων κάνναβης και τη φύλαξη της φυτείας.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν χθες, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024, με τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ. και σκάφους του Λιμενικού, ενώ σημαντική συμβολή στην εξιχνίαση της υπόθεσης είχε η συνδρομή της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου (ΔΙ.ΔΙ.ΝΑ.Λ.), καθώς και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών του Σ.Δ.Ο.Ε.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της επιχείρησης, αρχικά εντοπίστηκαν στη φυτεία ο 31χρονος και ο 42χρονος, ο οποίος μάλιστα επιχείρησε να διαφύγει του ελέγχου, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση και απωθώντας τους αστυνομικούς με τα χέρια και τα πόδια του. Στην κατοχή του 42χρονου βρέθηκε ακατέργαστη κάνναβη, την οποία θα παρέδιδε σε συγκατηγορούμενούς του προς περαιτέρω δειγματισμό, ενώ από το σημείο εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν -387- δενδρύλλια κάνναβης.

Ακολούθησε η σύλληψη του αρχηγικού μέλους σε διαμέρισμα στην Αθήνα και του 49χρονου σε διαμέρισμα στον Πειραιά. Και οι δύο κατείχαν ποσότητες κάνναβης με σκοπό την αποθήκευση, φύλαξη και παράδοση ή τον δειγματισμό σε υποψήφιους πελάτες.

Από τον τρόπο δράσης της οργάνωσης (ιεραρχική δομή και ρόλοι, κατάλληλες υποδομές για την παραγωγή των ναρκωτικών ουσιών, επιλογή δύσβατου σημείου καλλιέργειας της φυτείας και δυναμικότητα αυτής) καταδεικνύεται ο επαγγελματισμός και η αδιάλειπτη στο χρόνο εγκληματική τους δράση, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου κέρδους, το οποίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον -560.000- ευρώ.

Συνολικά, από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • -387- δενδρύλλια κάνναβης,
  • -225,2- γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβη,
  • -0,6- γραμμάρια κοκαΐνη,
  • -5- Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα,
  • -8- συσκευές κινητής τηλεφωνίας,
  • -2- ζυγαριές,
  • -4- λαμπτήρες πυρακτώσεως, για καλλιέργεια κάνναβης δια της υδροπονικής μεθόδου,
  • πλήρης εξοπλισμός καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και
  • το χρηματικό ποσό των -2.270- ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του αρχηγικού μέλους εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών ουσιών, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο 42χρονος και ο 31χρονος διέμεναν στη Χώρα μας χωρίς να διαθέτουν τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Σχετικές ειδήσεις