Οι Αρχές ανοίγουν τον φάκελο «εξαφανισμένα παιδιά» για τον «αόρατο» Έλληνα

Σάλος με την πρωτοφανή περίπτωση που ανέδειξε το Newsbomb.gr, αυτή του 45χρονου -περίπου- άνδρα, με το όνομα που έχει δώσει ο ίδιος στον εαυτό του -Πέτρος Κουτσούκης- και ζει στην Αθήνα, σαν… «αόρατος» για το κράτος, αφού οι Αρχές αρνούνται να του βγάλουν αστυνομική ταυτότητα ελλείψει των αναγκαίων… δικαιολογητικών!

Οι Αρχές ανοίγουν τον φάκελο «εξαφανισμένα παιδιά» για τον «αόρατο» Έλληνα
10'

Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση κατά την οποία το κράτος επιδεικνύει πλήρη αδυναμία να ανταποκριθεί στην αποστολή του και να πράξει τα δέοντα ώστε να ενσκύψει πάνω από την… εξαίρεση, λύνοντας ένα θεμελιώδες πρόβλημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για το οποίο ο τελευταίος που φταίει, είναι ο ίδιος ο Πέτρος, που βασανίστηκε όσο ελάχιστοι από την τρυφερή ηλικία των 10 ετών, τα κατάφερε όμως και σήμερα στέκει όρθιος, ζητώντας το αυτονόητο…

Ο Πέτρος, με βάση και επίσημη διάγνωση, πάσχει από αμνησία από την ηλικία των 10 ετών και νωρίτερα, έχοντας ως πρώτη ανάμνηση τον εαυτό του, μέσα στο ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, να ταξιδεύει προς Αθήνα. Στην πρωτεύουσα κατάφερε να επιβιώσει, με συνθήκες που θα μπορούσαν να αποτελούν σενάριο ταινίας, ενώ από τα 20 του μέχρι και σήμερα εργάζεται στις κατασκευές. Ο ίδιος, είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού.

Όταν αποφάσισε να διεκδικήσει… τον εαυτό του πίσω ουσιαστικά, προσπαθώντας να μάθει το παρελθόν και τις ρίζες του, επιδίωξε να βγάλει και ταυτότητα και να αποκτήσει όλα τα δικαιώματα ενός Έλληνα πολίτη. Μέχρι και σήμερα όμως, ζει ουσιαστικά… αχαρτογράφητος, χωρίς κανένα αστικό δικαίωμα, που προϋποθέτει η ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και η κατοχή ταυτότητας. Δεν μπορεί να έχει σπίτι στο όνομά του, λογαριασμό τράπεζας, κινητό τηλέφωνο, εργασιακά και υγειονομικά δικαιώματα…

Το Ειρηνοδικείο σε πρόσφατη απόφασή του, και παρά τα συνεχή διαβήματα από τον Συνήγορο του Πολίτη υπέρ του, εξέδωσε αρνητική απόφαση για την έκδοση ταυτότητας, καθώς… λείπουν κάποια αναγκαία δικαιολογητικά – τα οποία ένα παιδί, 10 ετών, που ξαφνικά «εμφανίστηκε» στον κόσμο, χωρίς γονείς, συγγενείς ή γνωστούς, δεν θα μπορούσε να διαθέτει. Ακολουθώντας το γράμμα του Νόμου, δηλαδή, οι δικαστές αρνούνται ουσιαστικά την πραγματικότητα και την αξιολόγηση αυτών των πολύ ειδικών συνθηκών, και στερούν από έναν άνθρωπο το αυτονόητο!

Συγκεκριμένα αυτό που λείπει είναι ένα επίσημο έγγραφο που να αναγράφει την ιθαγένεια του Πέτρου, καθώς αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί, αφού οι γονείς του δεν είναι γνωστοί. Το πρόβλημα έτσι διαιωνίζεται καθώς εάν δεν γίνει κάποιο… θαύμα, και ταυτοποιηθεί κάποιος συγγενής -Έλληνας την ιθαγένεια- τότε οι δικαστές… νίπτουν τας χείρας τους, και τον αφήνουν να ζει σαν… φάντασμα.

IMG_4552.jpg

Η δικηγόρος του Πέτρου Κουτσούκη, Χρυσούλα Ψαράκη, αναφέρει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr:

«Η υπόθεση του κ. Κουτσούκη είναι πρωτοφανής και επί του ζητήματός του υπάρχει νομοθετικό κενό. Πρόκειται για έναν ενήλικο άνθρωπο, ο οποίος ομιλεί μόνο την Ελληνική γλώσσα και φαίνεται να έχει πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα, αλλά για άλλους λόγους δεν είναι σε θέση να δώσει πληροφορίες για τους συγγενείς του και την καταγωγή του και για τον οποίο είναι άγνωστα τα πλήρη και ακριβή στοιχεία των γονέων του, με αποτέλεσμα, κατά το Δικαστήριο, να μην μπορεί να συνδεθεί με απόλυτη βεβαιότητα η καταγωγή του από Έλληνα ώστε να του αποδοθεί η Ελληνική ιθαγένεια λόγω της καταγωγής αυτής.

Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται από τις ιδιότητές του (γλώσσα, παρουσιαστικό, όσες συνθήκες της ζωής του ανακοινώνει ο ίδιος), πρόκειται για Έλληνα, με δυσχέρεια απόδειξης της Ελληνικής του ιθαγένειας και καταγωγής και η υπόθεσή του δεν ρυθμίζεται από τις υπάρχουσες διατάξεις. Γίνεται προσπάθεια να καλυφθεί το κενό αυτό με αναλογική εφαρμογή των υπαρχόντων εργαλείων αλλά τα στοιχεία που εισφέρονται για την Ελληνική καταγωγή του κ. Κουτσούκη έχουν κριθεί ως ελλιπή από τα Δικαστήρια με την αιτιολογία ότι δεν έχουν ευρεθεί έως σήμερα δημόσια έγγραφα (π.χ. ληξιαρχικές πράξεις, οικογενειακές μερίδες, στρατολογικά έγγραφα κ.λ.π.) που να αποτελούν πλήρη απόδειξη της από Έλληνα καταγωγής του κ. Κατσούκη.

Το αποτέλεσμα είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση γι αυτόν διότι, χωρίς τη θέλησή του και παρά τις μακρές και διαρκείς δικές του προσπάθειες, δεν μπορεί να λάβει δελτίο αστυνομικής ταυτότητος, ούτε α.φ.μ., δεν μπορεί να ασφαλιστεί συνταξιοδοτικά και ιατροφαρμακευτικά, δεν μπορεί να εργαστεί νόμιμα, δεν μπορεί να υποβάλλει δήλωση φόρου εισοδήματος και να καταβάλλει φόρους, δεν μπορεί να αποκτήσει περιουσία ούτε να δημιουργήσει τραπεζικό λογαριασμό, δεν μπορεί να δημιουργήσει νόμιμα οικογένεια, δεν μπορεί να αναγνωρίσει ως γνήσια τα τέκνα του, γενικά είναι αόρατος για τις Ελληνικές Αρχές, παρά το ότι προκύπτει η ύπαρξη και η γέννησή του.

Ελπίζουμε στον εντοπισμό κάποιου επιπλέον σοβαρού στοιχείου ή στην κάλυψη του υπάρχοντος νομοθετικού κενού».

Οι πολύκροτες υποθέσεις εξαφανισμένων παιδιών του προηγούμενου αιώνα έρχονται στο προσκήνιο

Παράλληλα, η δημοσιοποίηση της υπόθεσης από το Newsbomb.gr, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, φέρνοντας στην επιφάνεια μυστήριες και άλυτες υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών, από τον προηγούμενο αιώνα…

Προφανώς, ο Πέτρος από κάπου χάθηκε και κάποιος τον μεγάλωνε μέχρι τα 10 περίπου έτη. Όπως φαίνεται, κανείς δεν τον αναζήτησε, ενώ τη μακρινή δεκαετία του 1990, τα μέσα εντοπισμού και οι επικοινωνίες, δεν ήταν τα ίδια όπως σήμερα. Ή μήπως… κάποιος τον αναζήτησε, αλλά λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης, ο Πέτρος δεν ενημερώθηκε και δεν εντοπίστηκε ποτέ;

Μήπως υπάρχει κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό, και ο Πέτρος «χάθηκε» σκόπιμα από κάποιους, ενώ οι τραυματικές εμπειρίες που υπέστη και του προκάλεσαν, προφανώς, αυτή την αμνησία, δεν του επιτρέπουν να ξετυλίξει ο ίδιος τον μίτο της Αριάδνης και να βρει την έξοδο στον προσωπικό του λαβύρινθο;

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, οι αστυνομικές Αρχές και το «Χαμόγελο του Παιδιού», που άρχισε να δραστηριοποιείται στις εξαφανίσεις παιδιών από εκείνη την εποχή, ξεψαχνίζουν τα αρχεία τους, και μελετούν από την αρχή υποθέσεις, που φαίνεται ότι, εκ πρώτης εικόνας, ταιριάζουν σε κάποιον βαθμό με τα στοιχεία που καταθέτει ο Πέτρος, από όσα φυσικά μπορεί να θυμηθεί.

Μάλιστα, έχουν προσεγγιστεί συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχασαν εκείνο το διάστημα το παιδί τους, από την κεντρική Πελοπόννησο, και μια εξακρίβωση με τεστ DNA θα έδινε τη σίγουρη απάντηση, για το αν ο Πέτρος ήταν κάποιο από τα εξαφανισμένα παιδιά που αναζητούνταν τότε, σε υποθέσεις που είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ωστόσο, οι «υποψήφιοι» γονείς, μέχρι τώρα, αρνούνται να δώσουν δείγμα DNA, δηλώνοντας σίγουροι ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Πέτρο, αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, το λιγότερο, αρκετά βάσιμα, ώστε να γίνει μια εξέταση που θα δώσει και την τελική απάντηση.

Αυτό το γεγονός περιπλέκει ακόμα περισσότερο το μυστήριο, και ίσως μόνο μια εισαγγελική παραγγελία να μπορούσε να αποβεί καταλυτική. Τα στοιχεία και τα δεδομένα, άλλωστε, έχουν υποβληθεί μετά το δημοσίευμα αρμοδίως σε εισαγγελέα, ο οποίος εξετάζει την υπόθεση…

Οι έρευνες από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» - Η Ειρήνη Ριζοπούλου στο Newsbomb.gr

EIRHNH-RIZOPOYLOY.jpg

Η Ειρήνη Ριζοπούλου, Συντονίστρια του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και Κοινωνική Λειτουργός, έχει αναλάβει την υπόθεση εντοπισμού των γονιών του Πέτρου Κουτσούκη, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη περίπτωση χαμένου παιδιού, και οι προσπάθειες κατευθύνονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως επισημαίνει, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει ήδη έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές της περιοχής που γίνονται οι έρευνες, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο Πέτρος μπορεί να είναι το παιδί που εξαφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία ενημέρωσης της αρμόδιας Εισαγγελίας, με στόχο το άνοιγμα της υπόθεσης, σχεδόν 35 χρόνια μετά την εξαφάνιση.

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τον ίδιο τον Πέτρο Κουτσούκη, αντλώντας πληροφορίες και μαρτυρίες για να διευκολύνουμε την έρευνα», δηλώνει η κ. Ριζοπούλου. Επίσης, προσθέτει ότι επίκειται επικοινωνία με τον συνεργαζόμενο φορέα στις ΗΠΑ, ο οποίος θα συνδράμει στη διαδικασία της ηλικιακής απεικόνισης.

Θα γίνει αντιπαραβολή των φωτογραφιών του Πέτρου με εκείνες που απεικονίζουν το εξαφανισμένο παιδί στην ηλικία των 10 ετών, διαδικασία που είχε πραγματοποιηθεί και το 2004 για να διαφανεί πώς θα έμοιαζε τότε στα 22 του χρόνια.«Αν αποδειχθεί ότι δεν είναι ο Πέτρος το εξαφανισμένο παιδί, το Χαμόγελο του Παιδιού θα συνεχίσει να τον βοηθά να βρει τις ρίζες του, εφόσον και ο ίδιος το επιθυμεί», επισημαίνει η κ. Ριζοπούλου. Σχετικά με την αντίδραση των υποψήφιων γονέων, σημειώνει ότι «ενδέχεται να χρειάζονται περισσότερο χρόνο, καθώς το σοκ μετά από τόσα χρόνια μπορεί να είναι μεγάλο. Δεν είναι εύκολο για μια μητέρα που ίσως έχει απογοητευτεί από άλλες περιπτώσεις να ελπίζει ξανά ότι βρέθηκε το παιδί της».

Η κ. Ριζοπούλου καταλήγει με αισιοδοξία: «Ο Πέτρος νιώθει για πρώτη φορά ελπίδα και είναι δεκτικός στη βοήθειά μας, επιδιώκοντας και ο ίδιος να συνεισφέρει στην έρευνα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά χρειάζεται προσοχή, ώστε να αποφύγουμε απογοητεύσεις από οποιαδήποτε πλευρά».

Τι λέει ο Πέτρος Κουτσούκης

Ο ίδιος ο Πέτρος Κουτσούκης, μιλώντας στο Newsbomb.gr, σε έντονη συναισθηματική φόρτιση, δηλώνει ότι θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους» ώστε να αποκτήσει αυτό που δικαιούται -την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη- ενώ είναι δεδομένο ότι τον ενδιαφέρει ως υπαρξιακό ζήτημα, ο εντοπισμός, έστω και σχεδόν μετά από μισό αιώνα, των γονέων του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διεκδικήσει κάτι από αυτούς, εάν και εφόσον εντοπιστούν και ταυτοποιηθούν.

Εάν συμβεί αυτό όμως, τότε μάλλον τα ερωτήματα που θα προκύψουν θα είναι ακόμα περισσότερα από τις απαντήσεις… Υπό ποιες ακριβείς συνθήκες χάθηκε ο Πέτρος; Τι ήταν αυτό που του προκάλεσε τόσο ισχυρό τραύμα, ώστε να πάθει αμνησία; Γιατί οι γονείς του, όποιοι και να είναι αυτοί, απέτυχαν να τον εντοπίσουν;

Οι αποσπασματικές μνήμες και κάποιες - τρομακτικές- εικόνες που επανέρχονται στο μυαλό του Πέτρου ως εκλάμψεις, ειδικά μετά από τότε που υπεβλήθη στη διαδικασία της ύπνωσης για την ανάκληση αναμνήσεων, δίνουν κάποια μικρά στοιχεία… Ένα βουνό με δάσος, μια αυλή με τρύπα που έμπαινε και κρυβόταν, η επιθετικότητα άλλων παιδιών εναντίον του και, μαυροφορεμένοι άνδρες να τον κυνηγάνε και αυτός να προσπαθεί να τους αποφύγει…

Εάν δεν είναι εφιάλτες που προκαλεί ο ψυχισμός του, ίσως αυτά να αποτελούν στοιχεία για ένα πραγματικό θρίλερ, που συνέβη πριν από 35 χρόνια, και επανέρχεται όμως στο σήμερα, με αυτή την παιδική τραγωδία, να αναζητά την κάθαρσή της…

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή