Κώστας Πολυδώρου: Νεκρός στο σπίτι του ο «Ρομπέν των τραπεζών»

Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν ως φύλακας στον Δήμο Χαϊδαρίου

Κώστας Πολυδώρου: Νεκρός στο σπίτι του ο «Ρομπέν των τραπεζών»
4'

Η ζωή κάνει κύκλους και οι «παραβατικοί» συνήθως ξαναγυρίζουν εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν.

Απ’ τον κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ο διαβόητος «Ρομπέν των τραπεζών» Κώστας Πολυδώρου, στενός φίλος του τραγουδιστή Θέμη Αδαμαντίδη και παλιός κολλητός απ’ τα μαθητικά χρόνια στο Χαϊδάρι του Βασίλη Στεφανάκου, του «νονού των νονών».

Ο κύκλος της ζωής για τον 61χρονο παλιό ξακουστό ληστή τραπεζών έκλεισε οριστικά την περασμένη Κυριακή στο Χαϊδάρι, όπου «έφυγε» από ανακοπή μέσα στο σπίτι του. Ο Κώστας Πολυδώρου, που άφησε… εποχή για τις ληστείες με συνεργό τον Σπύρο Ζολώτα και στη συνέχεια με τον μακελάρη της Χρυσής Νύχτας Μιχάλη Μακρυγιάννη, έλεγε πως μοίραζε τα κλεμμένα και σε φτωχούς, αφού είχε περάσει δύσκολα παιδικά χρόνια.

Το τελευταίο διάστημα εργαζόταν ως φύλακας στον Δήμο Χαϊδαρίου, στην υπό κατασκευή καινούργια γέφυρα στο Παλατάκι, αλλά τον «καταδίωκαν» τα παλιά προβλήματα υγείας που κληρονόμησε απ’ τις πολύχρονες καταδίκες του, αλλά και ως καταζητούμενος. Χαρακτηριστικό των ληστειών του ήταν η άνεση αλλά και η αποφυγή κάθε μορφής σωματικής βίας στους υπαλλήλους τραπεζών. Ξεκίνησε πολύ παλιά και έκλεψε συνολικά 87.000.000 δραχμές από τον Νοέμβριο του 1992 μέχρι και τον Ιούνιο του 1993. Είχε τελειώσει οδοντοτεχνίτης, αλλά έγινε ληστής με άποψη: «Η κοινωνία μας είναι άδικη και σκληρή. Οπου και να γυρίσεις στην Ελλάδα βρίσκεις φτωχούς ανθρώπους».

Για τον λόγο αυτόν, ο ίδιος και η συμμορία του αποφάσισαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ανακατανέμοντας -όπως έλεγε χαμογελώντας- οι ίδιοι τα εισοδήματα των πολιτών. Εμπαιναν σε υποκαταστήματα τραπεζών κρατώντας καραμπίνες στα χέρια και, αφού ακινητοποιούσαν τους υπαλλήλους και τους πελάτες, λεηλατούσαν τα ταμεία. Μάλιστα για τα 87.000.000 (!!!) που έκλεψε από τον Νοέμβριο του 1992 μέχρι και τον Ιούνιο του 1993 είχε δηλώσει αργότερα: «Για να ελαφρύνω τη συνείδησή μου, από τις τύψεις και τις ενοχές, μοίραζα τα χρήματα στους φτωχούς». Παρά τις έρευνες της Αστυνομίας, δεν βρέθηκε ούτε δραχμή απ’ αυτό το ποσό.

Ο βίος του Κώστας Πολύδωρου

Ο Πολυδώρου είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια κάθειρξη, στις 30 Ιουνίου 2006 αποφυλακίστηκε, αλλά οδηγήθηκε ξανά στα ίδια παράνομα μονοπάτια, με αποτέλεσμα να συλληφθεί ξανά. Ο «Ρομπέν των τραπεζών» ξαναπιάστηκε τον Μάρτιο του 2013 με άλλα δύο μέλη της ομάδας του, λίγη ώρα μετά την ένοπλη ληστεία που είχαν διαπράξει με την απειλή περιστρόφου και χειροβομβίδας σε υποκατάστημα τράπεζας στη λεωφόρο Θηβών στο Περιστέρι. Αστυνομικοί της Ασφάλειας υπό την καθοδήγηση του αστυνόμου Γιώργου Ζαφειρόπουλου, που βρίσκονταν στα ίχνη του, οργάνωσαν «χειρουργική» επιχείρηση και τον εντόπισαν στο κρησφύγετό του.

Τον αιφνιδίασαν και τον ακινητοποίησαν, ενώ προσπάθησε δίπλα του ο Ζολώτας να χρησιμοποιήσει τη χειροβομβίδα. Για τον Πολυδώρου μόλις είχε κλείσει ο κύκλος των ληστειών σε τράπεζες. Οπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο ανήσυχος Χαϊδαριώτης μαζί με τα μέλη της καινούργιας συμμορίας του από τον Σεπτέμβριο του 2011 μέχρι φέτος τον Ιανουάριο είχαν διαπράξει πέντε ληστείες, εκ των οποίων οι τρεις ήταν σε υποκαταστήματα τραπεζών και οι άλλες δύο σε υποκαταστήματα των ΕΛ.ΤΑ. σε περιοχές της Αθήνας. Σε μια από τις ένοπλες ληστείες, στις 27 Ιουλίου 2012, σε υποκατάστημα τράπεζας στη Νέα Σμύρνη, ο 57χρονος τότε Ζολώτας άφησε κατά μέρος τις… ευγένειες και τους καλούς τρόπους που τον χαρακτήριζαν έως τότε. Ηταν αυτός που, σύμφωνα με πληροφορίες, πυροβόλησε και τραυμάτισε στο χέρι τη διευθύντρια του καταστήματος.

Η σύλληψή τους προκάλεσε σάλο, καθώς ως συνεργός τους πιάστηκε ο Μιχάλης Μακρυγιάννης, ο μακελάρης της Χρυσής Νύχτας. Ενας φουσκωμένος λογαριασμός και η άρνηση των υπευθύνων του κέντρου να τραγουδήσει η φίρμα του μαγαζιού ήταν αρκετά για να προκαλέσουν μακελειό τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1993 στις Τρεις Γέφυρες. Ο 30χρονος Μιχάλης Μακρυγιάννης αιματοκύλησε τη Χρυσή Νύχτα, αφήνοντας πίσω του δύο νεκρούς και δύο τραυματίες, προσθέτοντας έναν ακόμη φάκελο στο βαρύ ποινικό του μητρώο, που μετρούσε ήδη μία δολοφονία, τρεις αποδράσεις και μία ένοπλη ληστεία! Και το παρελθόν του Ζολώτα, όμως, δεν ήταν τυχαίο… Ηταν παλιός φίλος του Βασίλη Παλαιοκώστα, που παραμένει ο «νο 1» καταζητούμενος. «Με τον Βασίλη έχω συνεργαστεί μόνο μία φορά. Δεν τα βρήκαμε. Αυτός ήταν παιδί των βουνών κι εγώ της πόλης. Ετσι, τραβήξαμε καθένας τον δρόμο του» έλεγε ο Ζολώτας! Ο Κώστας Πολυδώρου, τα… ανήσυχα χρόνια, είχε αποκτήσει μια κόρη που σήμερα είναι κοτζάμ γυναίκα.

Πηγή: Εφημερίδα «Espresso»

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή