Αρκιοί: «Ρόλος μου να δώσω κίνητρο, έμπνευση και χαρά για τη μάθηση», λέει η δασκάλα του Άγγελου

Το σχολείο των Αρκιών μπορεί να είναι μικρό, αλλά ο αγώνας που δίνεται εκεί για τη γνώση και το μέλλον είναι τεράστιος - Η μοναδική δασκάλα του νησιού, κυρία Μαρία Όσσα μιλά στο Newsbomb.gr για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί και αλλά και τη διδασκαλία 
3'

Νωρίτερα σήμερα στο μικρό νησί των Αρκιών στα Δωδεκάνησα, πραγματοποιήθηκε πριν από ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά στο Δημοτικό Σχολείο. Ένα σχολείο, με μία δασκάλα, έναν μοναδικό μαθητή και τον ιερέα του χωριού πραγματοποίησαν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Παρά τις συνθήκες που επικρατούν το σχολείο παραμένει ανοιχτό, χάρη στις προσπάθειες της κοινότητας αλλά και της κυρίας Μαρίας, της δασκάλας του δημοτικού που όχι μόνο διδάσκει τον μαθητή, αλλά αγωνίζεται και για το μέλλον του.

«Νιώθω την ευθύνη να προσφέρω τα πάντα για εμπνεύσω, να ενθαρρύνω και να στηρίξω αυτό το παιδί, καθώς η ευτυχία του είναι άμεσος στόχος μου. Όταν υπάρχει αφοσίωση και φροντίδα, η μάθηση μπορεί να ανθίσει ακόμα και στις πιο απομονωμένες συνθήκες», είπε στο Newsbomb.gr η δασκάλα κυρία Μαρία Όσσα.

Οι Αρκιοί, με μόλις 40 κατοίκους, είναι ένα από τα πιο απομονωμένα νησιά της χώρας. Η καθημερινή ζωή εκεί είναι δύσκολη, αλλά οι κάτοικοι επιμένουν να παραμένουν στον τόπο τους, κρατώντας ζωντανό το νησί. Το δημοτικό σχολείο, με μόνο έναν μαθητή, αποτελεί σύμβολο αυτού του αγώνα για την επιβίωση και την πρόοδο.

«Σε ένα τόσο μικρό νησί η μοναξιά μπορεί να γίνει αισθητή, καθώς οι στιγμές αλληλεπίδρασής με άλλους δασκάλους είναι περιορισμένες. Η κοινωνική ζωή αποτελεί επίσης μια πρόκληση, αφού οι δραστηριότητες είναι περιορισμένες και οι ευκαιρίες να ξεφύγεις από την καθημερινότητα λιγότερες. Πάρα τις δυσκολίες όμως, υπάρχει μια ιδιαίτερη ομορφιά σε αυτό το είδος ζωής, αφού υπάρχει αυθεντικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις με τους λίγους κατοίκους», ανέφερε η δασκάλα.

Ένας μαθητής, μια δασκάλα και ένας αγώνας για το μέλλον στο νησί των Αρκιών

Η δασκάλα κυρία Μαρία Όσσα, που ήρθε στο νησί για να διδάξει τον Άγγελο, προσπαθεί να του προσφέρει μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εκπαίδευση, δίνοντάς του ευκαιρίες και γνώσεις που συχνά δεν υπάρχουν σε τέτοιες απομακρυσμένες περιοχές.

Η κυρία Μαρία Όσσα μιλώντας στο Newsbomb.gr τονίζει ότι σκοπός της είναι ο μικρός Άγγελος να χαμογελά και νιώθει περήφανος για όσα πετυχαίνει. «Η προσαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος στις ανάγκες ενός μαθητή είναι σαν να φτιάχνεται ένα μοναδικό ταξίδι για εκείνον. Αυτός ο μαθητής δεν είναι απλώς ένας αριθμός , αλλά ένα παιδί με όνειρα, ικανότητες και ενδιαφέροντα και ο ρόλος μου είναι να τα ανακαλύψω, ώστε να δημιουργήσω ένα μονοπάτι που θα του δώσει κίνητρο, έμπνευση και χαρά για τη μάθηση. Το πιο σημαντικό είναι να χαμόγελα και να νιώθει περήφανος για όσα καταφέρνει».

Το σχολείο των Αρκιών μπορεί να είναι μικρό, αλλά ο αγώνας που δίνεται εκεί για τη γνώση και το μέλλον είναι τεράστιος.

Σχετικές ειδήσεις