SOS για τις πλημμύρες στην Αττική: Δεκάδες μικρότερα ρέματα απειλούν με πλημμύρες την Αθήνα
Λίγες μόλις ημέρες αφού οι εικόνες της πλημμυρισμένης Αθήνας «γέμισαν» το διαδίκτυο, με τους πολίτες να αναδεικνύουν το μέγεθος των προβλημάτων από την πλημμύρα και ακόμη και οχήματα να παρασύρονται στο κέντρο της αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας, αυτή την φορά με το όνομα Boris. Παρά όμως τις προσπάθειες της Περιφέρειας και τις πυρετώδεις προετοιμασίες για τον χειμώνα, που κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι δριμύς, δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος.
Και αυτό διότι εκτός από τα τα μεγάλα ρέματα – όπως ο Κηφισός και ο Ποδονίφτης- τα οποία καθαρίζονται αυτή την στιγμή στον βαθμό που είναι δυνατόν, στην Αθήνα υπάρχει πλήθος άλλων μικρότερων ρεμάτων που δημιουργούν προβλήματα όπως αυτά που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες στην οδό Μαρασλή στο Κολωνάκι, αλλά και στους Αμπελόκηπους.
Τα δεκάδες μικρά ρέματα
Η πλημμύρα στο Κολωνάκι, όπως αποκάλυψε σε αναρτησή του ο κ. Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, Αγρονόμος Τοπογράφος, Μηχανικός ΕΜΠ, και επικεφαλής της ομάδας ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ σχετίζεται με την ύπαρξη ενός ρέματος στην περιοχή, από το οποίο κατεβαίνει το νερό που έρχεται από τον Λυκαβηττό.
Μιλώντας όμως στο Newsbomb.gr o Δημήτρης Θεοδοσόπουλος τόνισε ότι αυτή δεν είναι παρά μια από τις πάμπολλες περιπτώσεις μικρότερων ρεμάτων τα οποία μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες: «Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις σαν το Κολωνάκι», τόνισε δίνοντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα του ρέματος που υπάρχει στο Γκύζη, πίσω ακριβώς από το Εφετείο Αθηνών. Πάνω από το οποίο, όπως είπε, έχουν χτιστεί τρείς πολυκατοικίες, με το νερό να κυλά από τις... πυλωτές τους.
Αναφέρθηκε ακόμη στα εξής ρέματα:
- Τον «Κυκλοβόρο» στην οδό Μάρνης, που είναι γνωστός από μεσαιωνικές και αρχαίες ακόμη πηγές
- Τον «Ηριδανό» που περνά από την οδό Μητροπόλεως
- Τον «Λεβιδανο» στη κυψελη, που είναι γνωστός ως το «ρέμα της Φωκίωνος Νέγρη».
- Το ρέμα του «προφήτη Δανιήλ» στην Ακαδημία Πλάτωνος
- Το ρέμα «Θών» πίσω από το γηροκομείο στους Αμπελόκηπους
- Από την λίστα φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει ο Ιλισός στην οδό Μιχαλακοπούλου
Χώρος στα ρέματα
Όπως τονίζει ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος, μπορεί όλα αυτά τα ρέματα να μην τα βλέπουμε διότι έχουν υπογειοποιηθεί, αλλά συνεχίζουν να κατεβάζουν νερό και να πλημμυρίζουν εάν αυτό βρίσκει εμπόδια στον δρόμο του. Τονίζει δε ότι η σύγχρονη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των πλημμυρών – όπως τουλάχιστον έρχεται από το εξωτερικό» είναι ότι «το νερό θα παει από εκεί που ξέρει». Ως εκ τούτου μακροπρόθεσμα θα πρέπει να επιστραφεί ο χώρος στο ρέμα, ειδάλλως είναι απλά θέμα χρόνου το πότε θα συμβεί η πλημμύρα, το μέγεθος της οποίας εξαρτάται από πολλές συνθήκες όπως το πόσο νερό θα έλθει και το πόσα εμπόδια υπάρχουν.
Βραχυπρόθεσμα, όπως τονίζει θα πρέπει να υπάρξουν άλλου είδους παρεμβάσεις με πρώτη και κύρια την συντήρηση των υφιστάμενων δομών. Θα πρέπει δηλαδή τα φρεάτια να είναι καθαρισμένα, να υπάρχουν αγωγοί και δίοδοι διαφυγής για το νερό. Εάν δε υπάρχει ανάγκη – και πλέον το κράτος μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες αφού υπογράμμισε ότι ήδη από το 2018 έχει παραδοθεί στο κράτος ο χάρτης των ρεμάτων της Αττικής – θα πρέπει να υπάρξουν βοηθητικές παρεμβάσεις όπως το άνοιγμα νέων λειτουργικών φρεατίων.
Ακόμη όμως και ο καθαρισμός των μεγάλων ρεμάτων δεν είναι εύκολος σύμφωνα με τον Δημήτρη Θεοδοσόπουλο, καθώς όπως τονίζει στον Κηφισό έχουν μαζευτεί τεράστιες ποσότητες φερτών υλικών. Σε σημεία μάλιστα που δεν είναι καθόλου εύκολη η πρόσβαση για τον καθαρισμό τους. Σε συγκεκριμένα σημεία της κοίτης του Κηφισού ο ίδιος είχε κάνει αυτοψία προ έτους η κατάσταση είναι τραγική καθώς όπως είπε είχαν «φράξει» το μισό ύψος της κοίτης. Μειώνοντας έτσι στο μισό την ποσότητα νερού που μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια στην θάλασσα.
Πυρετώδεις προετοιμασίες
Ήδη οι εργασίες σε όλη την Περιφέρεια είναι ακατάπαυστες, καθώς από την Περιφέρεια Αττικής δίνεται αγώνας προκειμένου να καθαρισθούν – άμεσα – τα πλακοσκεπή τμήματα του Κηφισού, του Ηλισού αλλά και άλλων ρεμάτων τα οποία έχουν καλυφθεί. Τα οποία όμως δεν έχουν καθαρισθεί τις τελευταίες δεκαετίες με αποτέλεσμα να έχει συγκεντρωθεί τεράστιος όγκος φερτών υλικών.
Χαρακτηριστικός της ανευθυνότητας με την οποία έχει αντιμετωπισθεί το ζήτημα του καθαρισμού ρεμάτων και φρεατίων στο παρελθόν είναι το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις η κατάστασή των φρεατίων είναι τόσο κακή, που εντός τους έχουν φυτρώσει ακόμα και δέντρα! Όπως συνέβη στο Χαλάνδρι που πριν μερικές ημέρες δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές και κινδυνεύει με πλημμυρικά φαινόμενα σε περίπτωση που ξεσπάσει μια δυνατή νεροποντή.
Χαρακτηριστική η ανάρτηση του μετεωρολόγου Θεόδωρου Κολυβά
Στον Ποδονίφτη ο Χαρδαλιάς
Ακριβώς γι’ αυτό στο Χαλάνδρι και συγκεκριμένα στον καθαρισμό του ρέματος του Ποδονίφτη, βρέθηκε προχθες το πρωί ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να κάνει αυτοψία στον καθαρισμό που λαμβάνει χώρα εκεί.
Από όπου και δήλωσε: «Στην Περιφέρεια Αττικής αποδεικνύουμε ότι εργαζόμαστε συστηματικά για την προστασία των πολιτών. Οι σημερινές εργασίες καθαρισμού στα πλακοσκεπή τμήματα του Ποδονίφτη, ενός από τους σημαντικότερους υδάτινους πόρους του λεκανοπεδίου, έχουν ως κύριο στόχο την αποκατάσταση της ροής και τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων, όπως έχει συμβεί κατά το παρελθόν με το συγκεκριμένο ρέμα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι σχετικές ενέργειες καθαρισμού στο ανοικτό τμήμα του από τα διοικητικά όρια του Δήμου Πεντέλης και τώρα, εδώ από το Χαλάνδρι, ξεκινάμε την απομάκρυνση των φερτών υλικών και από τα κλειστά τμήματα, ώστε να διασφαλίσουμε την ανεμπόδιστη ροή του».
Για να συμπληρώσει: «Δουλεύουμε πυρετωδώς και οργανωμένα, παρά τις δυσκολίες με τις αρμοδιότητες και τη χρηματοδότηση, ώστε να θωρακίσουμε την Αττική από τα πλημμυρικά φαινόμενα».
132 θάνατοι από πλημμύρες
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, κατά την περίοδο 2000-2020, καταγράφηκαν πάνω από 380 επεισόδια πλημμύρας με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, 132 ανθρώπινες απώλειες (οι 38 στην Αττική), υλικές ζημιές και καταστροφές υποδομών, προβλήματα σε μετακινήσεις κλπ.
Η Αττική επλήγη στο 30% των περιπτώσεων αυτών, σύμφωνα με σχετική ανάλυση των ερευνητών του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κ. Παπαγιαννάκη, Κ. Λαγουβάρδου και Β. Κοτρώνη.