Ο «αόρατος Έλληνας»: Σπάνια, αλλά υπαρκτή η περίπτωση της αυτοβιογραφικής αμνησίας

Ειδικοί τοποθετούνται για την πρωτοφανή και σπάνια περίπτωση, της λεγόμενης αυτοβιογραφικής λήθης, από την οποία φαίνεται ότι πάσχει ο Πέτρος Κουτσούκης, στην υπόθεση που ανέδειξε το Newsbomb.gr.
4'

Ειδικοί ψυχολόγοι και γιατροί τοποθετήθηκαν στην εκπομπή LIVE NEWS για την πρωτοφανή υπόθεση που ανέδειξε το Newsbomb.gr, με τον «αόρατο Έλληνα», τον Πέτρο Κουτσούκη, που αναζητά την ταυτότητά του -πραγματική και... τυπική, σε έγγραφο- εδώ και χρόνια.

Είναι ένας άνθρωπος που όιπως αναφέρει δεν θυμάται καθόλου τα παιδικά του χρόνια. Ο ειδικοί εξηγούν πως αν πράγματι κάποιος εμφανίζει κενά μνήμης είναι πιθανόν να έχει κακοποιηθεί στο παρελθόν ή να έχει περάσει πολύ δύσκολα παιδικά χρόνια.

Πολλές φορές το πρόβλημα μπορεί να είναι ψυχιατρικής και όχι νευρολογικής φύσεως, να μην υπάρχει δηλαδή κάποια εγκεφαλική βλάβη αλλά ο ασθενής να μην θυμάται γεγονότα και καταστάσεις του παρελθόντος γιατί πιθανόν να πάσχει από έντονο μετατραυματικό στρες.

Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει και στην περίπτωση του Πέτρου Κουτσούκη, ο οποίος δεν θυμάται τίποτα από τη ζωή του από τα 10 έτη και νωρίτερα.

Η αυτοβιογραφική λήθη συναντάται εξαιρετικά σπάνια στην βιβλιογραφία με τον γιατρό που εξέτασε τον 45χρονο στο Αιγινήτειο το 2010 να τον παραπέμπει σε περαιτέρω εξετάσεις από ψυχίατρο μιας και από τον νευρολογικό έλεγχο που του έγινε δεν εντοπίστηκε κάποιο παθολογικό εύρημα.

Όπως εξηγεί στο Live News η νευρολόγος, Αντιγόνη Γκουλιεβάκη, όταν ένας γιατρός γράφει τη λέξη «αναφερόμενη» ουσιαστικά εννοεί πως αυτό το έχει αναφέρει ο ασθενής κατά την εισαγωγή του και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά διάγνωση γιατρού.

Ο 45χρονος νοσηλεύτηκε για δύο μέρες στην κλινική και υποβλήθηκε σε μια σειρά νευρολογικών εξετάσεων ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει βλάβη του εγκεφάλου.

«Πρέπει να γίνουν απεικονιστικοί έλεγχοι τομογραφία για να διαπιστωθεί κάποια βλάβη», επεσήμανε η νευρολόγος. Όλες αυτές οι εξετάσεις έγιναν στον εν λόγω ασθενή και όπως έγραψε στο συμπέρασμα του ο νευρολόγος που τον εξέτασε δεν εντόπισε κανένα παθολογικό εύρημα.

«Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο ο οποίος αναφέρει ανικανότητα ανάκλησης αυτοβιογραφικών γεγονότων. Δεν παρατηρούνται παθολογικά ευρήματα από τον απεικονιστικό και λοιπό εργαστηριακό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε. Από την κλινική εκτίμηση προκύπτει έντονη συναισθηματική φόρτιση του ασθενούς η οποία πιθανώς χρήζει περαιτέρω εκτίμηση από ψυχίατρο», σύμφωνα με την διάγνωση του ιατρού.

Οι πολύκροτες υποθέσεις εξαφανισμένων παιδιών του προηγούμενου αιώνα έρχονται στο προσκήνιο

Παράλληλα, η δημοσιοποίηση της υπόθεσης από το Newsbomb.gr, άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου, φέρνοντας στην επιφάνεια μυστήριες και άλυτες υποθέσεις εξαφάνισης παιδιών, από τον προηγούμενο αιώνα…

Προφανώς, ο Πέτρος από κάπου χάθηκε και κάποιος τον μεγάλωνε μέχρι τα 10 περίπου έτη. Όπως φαίνεται, κανείς δεν τον αναζήτησε, ενώ τη μακρινή δεκαετία του 1990, τα μέσα εντοπισμού και οι επικοινωνίες, δεν ήταν τα ίδια όπως σήμερα. Ή μήπως… κάποιος τον αναζήτησε, αλλά λόγω της ιδιάζουσας κατάστασης, ο Πέτρος δεν ενημερώθηκε και δεν εντοπίστηκε ποτέ;

Μήπως υπάρχει κάποιο καλά κρυμμένο μυστικό, και ο Πέτρος «χάθηκε» σκόπιμα από κάποιους, ενώ οι τραυματικές εμπειρίες που υπέστη και του προκάλεσαν, προφανώς, αυτή την αμνησία, δεν του επιτρέπουν να ξετυλίξει ο ίδιος τον μίτο της Αριάδνης και να βρει την έξοδο στον προσωπικό του λαβύρινθο;

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbomb.gr, οι αστυνομικές Αρχές και το «Χαμόγελο του Παιδιού», που άρχισε να δραστηριοποιείται στις εξαφανίσεις παιδιών από εκείνη την εποχή, ξεψαχνίζουν τα αρχεία τους, και μελετούν από την αρχή υποθέσεις, που φαίνεται ότι, εκ πρώτης εικόνας, ταιριάζουν σε κάποιον βαθμό με τα στοιχεία που καταθέτει ο Πέτρος, από όσα φυσικά μπορεί να θυμηθεί.

Μάλιστα, έχουν προσεγγιστεί συγκεκριμένοι άνθρωποι που έχασαν εκείνο το διάστημα το παιδί τους, από την κεντρική Πελοπόννησο, και μια εξακρίβωση με τεστ DNA θα έδινε τη σίγουρη απάντηση, για το αν ο Πέτρος ήταν κάποιο από τα εξαφανισμένα παιδιά που αναζητούνταν τότε, σε υποθέσεις που είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ωστόσο, οι «υποψήφιοι» γονείς, μέχρι τώρα, αρνούνται να δώσουν δείγμα DNA, δηλώνοντας σίγουροι ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον Πέτρο, αν και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, το λιγότερο, αρκετά βάσιμα, ώστε να γίνει μια εξέταση που θα δώσει και την τελική απάντηση.

Αυτό το γεγονός περιπλέκει ακόμα περισσότερο το μυστήριο, και ίσως μόνο μια εισαγγελική παραγγελία να μπορούσε να αποβεί καταλυτική. Τα στοιχεία και τα δεδομένα, άλλωστε, έχουν υποβληθεί μετά το δημοσίευμα αρμοδίως σε εισαγγελέα, ο οποίος εξετάζει την υπόθεση…