Διαρροές νερού: Χάνονται πέντε λίμνες του Μαραθώνα τον χρόνο - Ο εφιάλτης της λειψυδρίας

Περίπου 58 εκατ. κυβικά μέτρα εξοικονόμησης πόσιμου ύδατος ανά έτος από τη μείωση διαρροών

Διαρροές νερού: Χάνονται πέντε λίμνες του Μαραθώνα τον χρόνο - Ο εφιάλτης της λειψυδρίας
2'

Με την απειλή της λειψυδρίας να γίνεται φέτος ιδιαίτερα αισθητή έπειτα από δεκαετίες στη χώρα, συναγερμός έχει σημάνει στους αρμόδιους φορείς, αναγκάζοντάς τους να θέσουν υπό εξέταση μια σειρά από μέτρα, που περιλαμβάνουν από τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης μέχρι και την αναπροσαρμογή της τιμολόγησης του νερού.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στο ερώτημα πόσο ακριβό είναι το νερό δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Μάλιστα, όπως ανέφερε στα Νέα η καθηγήτρια Υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Ελισσάβετ Φελώνη, «στα δίκτυα διανομής οι διαρροές ξεπερνούν το 20%. Μέσα στο κλειστό δίκτυο της πρωτεύουσας οι απώλειες αγγίζουν το 23%, λόγω της παλαιότητάς του - η μέση ηλικία του είναι τα 60 έτη».

Στην πρόσφατη παρουσίαση των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημάνθηκε ότι το 2019, κατά δήλωση τοων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης, το ποσοστό απώλειας νερού από διαρροές κυμαινόταν μεταξύ 9,5% και 62%, με τη μέση τιμή να ανέρχεται σε 35,6%.

Μάλιστα, σε χθεσινή συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ανέφερε ότι περί το 40% με 50% του νερού χάνεται από διαρροές στα δίκτυα, συμπληρώνοντας, μεταξύ άλλων: «Πλέον όλοι οι πάροχοι νερού θα περνούν την οποιαδήποτε αύξηση από έλεγχο μέσω της Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων, που μέχρι τέλος του μήνα μπαίνει σε πλήρη λειτουργία».

Διαρροές νερού και στα σπίτια

Πάντως, όπως επισημαίνουν Τα Νέα, πέρα από τα προβλήματα που εντοπίζονται στα συστήματα των παρόχων, μεγάλοι... κλέφτες νερού βρίσκονται και στα σπίτια. Ο λόγος για τις βρύσες και τα καζανάκια που με μία απλή βλάβη μπορούν να εξαντλούν εκατοντάδες λίτρα ημερησίως: «Ένα καζανάκι που τρέχει, μεταφράζεται σε απώλεια 750 λίτρων νερού την ημέρα. Μία βρύση που στάζει μπορεί να φτάσει και σε απώλεια 70 λίτρων την ημέρα», αναφέρει η κυρία Φελώνη.

Μάλιστα, τονίζει την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στους καταναλωτές να προβούν σε αντικατάσταση των συσκευών που σπαταλούν νερό με νέες χαμηλής κατανάλωσης.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή