Αγρότες στο Newsbomb.gr: «Άλλο ζητήσαμε, άλλο μας έδωσαν – Η κάρτα ήταν η λύση για το πετρέλαιο»
Ο Γιάννης Βάγγος, Πρόεδρος Αγροτών Βοιωτίας μιλώντας στο Newsbomb.gr εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εφαρμογή των νέων μέτρων που εστιάζουν στη μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για τη στήριξη των αγροτών, εστιάζοντας στη μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Τα μέτρα περιλαμβάνουν την εφαρμογή μηδενικού Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο από το 2025, τη θέσπιση μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του φόρου, καθώς και τη δημιουργία ενός πλαισίου ρύθμισης των αγροτικών δανείων με διαγραφή οφειλών και νέες χρηματοδοτήσεις. Επίσης, προγραμματίζεται η ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών και η αξιοποίηση αναξιοποίητων γαιών.
Ο Γιάννης Βάγγος, Πρόεδρος Αγροτών Βοιωτίας μιλώντας στο Newsbomb.gr εξέφρασε την απογοήτευσή του για την εφαρμογή των νέων μέτρων. Όπως δήλωσε, οι αγρότες είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση την έκδοση μιας κάρτας αγρότη, όπως ισχύει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, για την προμήθεια πετρελαίου, αλλά αντί για αυτό, τους δόθηκε μια εναλλακτική λύση που δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες τους.
«Εμείς ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό για την επιστροφή φόρου πετρελαίου να μας δοθεί μία κάρτα αγρότη όπως σε όλη την Ευρώπη ώστε να βάζουμε πετρέλαιο», ανέφερε στο Newsbomb.gr ο Γιάννης Βάγγος.
Επεσήμανε επίσης ότι, χωρίς μια σαφή κατανόηση του τρόπου εφαρμογής του μέτρου, είναι δύσκολο να σχηματίσουν μια τελική άποψη.
«Αν δεν δούμε πως ακριβώς θα εφαρμοστεί το μέτρο δεν μπορούμε να πάρουμε θέση. Άλλο ζητήσαμε και άλλο μας έδωσαν», σημείωσε ο Γιάννης Βάγγος.
Όσον αφορά τα 600 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για θερμοκήπια, ο κ. Βάγγος σημείωσε ότι το ποσό είναι περιορισμένο και δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων των αγροτών που θα ήθελαν να επενδύσουν σε αυτήν την κατεύθυνση.
«Όσον αφορά τα 600 εκατομμύρια που είπαν για θερμοκήπια είναι πολλοί λίγοι οι αγρότες που μπορούν να στραφούν προς τα εκεί, δεν μπορούν να τα απορροφήσουν όλοι», σημείωσε.
Κατέληξε λέγοντας ότι το βασικό πρόβλημα είναι η απορρόφηση των χρημάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν καλύτερα.
«To μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι υπάρχει τρόπος να απορροφήσουμε τα χρήματα που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Αγροτών Βοιωτίας.
Τσιάρας: Στόχος η μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα
Τους άξονες των τεσσάρων μέτρων για τον πρωτογενή τομέα, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, ανέλυσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια Διυπουργικής Συνέντευξης Τύπου.
Συγκεκριμένα, μιλώντας για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το Αγροτικό Πετρέλαιο, ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι είχε καταργηθεί το 2016, και η κυβέρνηση τα τρία τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει το 50% του ΕΦΚ, ποσό που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ.
Από το 2025 και εφεξής όπως είπε, προβλέπεται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία. Σημειώθηκε ότι η επιστροφή του αναφερόμενου ΕΦΚ είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη από το Δημόσιο ή τρίτων καθώς και μη υποκείμενη σε οποιαδήποτε κράτηση ή συμψηφισμό.
Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι 298.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ στόχος του είναι η μείωση του κόστους παραγωγής μέσω της θέσπισης μόνιμου μηχανισμού επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Σημειώθηκε ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εκδοθεί μετά από διαβούλευση με την ΕΘΕΑΣ και τους Κοινωνικούς Φορείς.
Αναφορικά με τα μέτρο για τα κόκκινα δάνεια στον πρωτογενή τομέα, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι σήμερα αυτά ανέρχονται συνολικά σε 3,8 δισ. ευρώ, τα βάρη αντιστοιχούν σε 26.000 ακίνητα (αξίας 1,5 δισ. ευρώ), 750 Συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών.
Αναλύοντας το μηχανισμό, ο οποίος θα δημιουργηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι θα περιλαμβάνει:
- Νέο Πλαίσιο ρυθμίσεων/συμβιβαστικών εξοφλήσεων με σημαντική διαγραφή οφειλών στην βάση του λογιστικού υπολοίπου.
- Συνδυαστική λύση επί παλαιών απαιτήσεων (λύσεις διαγραφής οφειλών) με ταυτόχρονη νέα τραπεζική χρηματοδότηση.
- Προώθηση συνεργειών μεταξύ βιώσιμων Συνεταιρισμών
- ‘Αμεση αξιοποίηση ακινήτων και εκμίσθωση αυτών προκειμένου για την αύξηση ταμειακών ροών
Προώθηση Συγχωνεύσεων – Αποσχίσεων και εν γένει Εταιρικών Μετασχηματισμών μη βιώσιμων. - Παραλάβαμε το 2019 έναν αγροτικό τομέα με πολλά προβλήματα που αποτυπώνονται σε ένα διευρυμένο έλλειμμα στο ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων, είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Στόχος μας είναι να πάμε ακόμα πιο γρήγορα,μειώνοντας το κόστος παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο), απαλλαγμένοι από τα βάρη του παρελθόντος (αγροτικά δάνεια), με τόνωση της εξωστρέφειας εκεί που μπορούμε καλύτερα (θερμοκηπιακές καλλιέργειες), Διευρύνοντας τις παραγωγικές δυνατότητες (αναξιοποίητες γαίες). Ήδη ψηφίσαμε τον μηδενισμό του ΕΦΚ και από κοινού με την ΑΑΔΕ και ΥΠΟΙΚ, με δευτερογενή νομοθεσία θα επιστρέφουμε μόνιμα τον ΕΦΚ», είπε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε:
«Περιγραφή της κατάστασης κόκκινων δανείων – Από κοινού με την ΕΘΕΑΣ θα καταγράψουμε τους ενεργούς συνεταιρισμούς και θα δημιουργήσουμε τον μηχανισμό για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας τους και δυνατότητες αναχρηματοδότησης των δανείων. Πρόγραμμα για θερμοκήπια σε πρώτη φάση με 150 +150 εκ ευρώ χρηματοδότηση ώστε μαζί με ιδιωτικά κεφαλαία Αξιοποίηση γαιών μέσω εκσυγχρονισμού και επικαιροποίησης του υφιστάμενου πλαισίου.
Το 2023 είχαμε πλέον πλεόνασμα, εφαρμόζοντας μια σειρά πολιτικών με κίνητρα, όπως φορολογικά, ΦΠΑ στα λιπάσματα, προαγωγή των συνεργατικών σχημάτων κοκ. Στις εξαγωγές λαχανικών που είναι ο κύριος όγκος των εξαγωγών είχαμε τεράστια αύξηση, ενώ στα κρέατα που είναι ο κύριος όγκος των εισαγωγών είχαμε επίσης αύξηση, αλλά πιο συγκρατημένη. Αυτή η βελτίωση αποτυπώνεται και στις θέσεις εργασίας στον αγροτικό τομέα, με σημαντική αύξηση από το 2019 ως σήμερα. Κύριοι προορισμοί των ελληνικών εξαγωγών είναι η Ιταλία (18,6% των εξαγωγών), η Γερμανία (11,3%), οι Η.Π.Α. (6%), η Ισπανία (5,3%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (4,9%). Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές κρεάτων, από 1,2 δισ.ευρώ το 2019 έφτασαν το 1,6 δισ.ευρώ το 2023».
Ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι το 2020 στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία, δασοκομία, αλιεία) απασχολούνταν 412.000 άνθρωποι, ενώ το 2023 ανέρχονται πλέον σε 480.900 άτομα.