Φεγγάρι του καλαμποκιού: Απόψε θα «λάμψει» η εντυπωσιακή σελήνη - Γιατί ονομάζεται έτσι

Η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ανατέλλει σχεδόν την ίδια ώρα για αρκετές διαδοχικές νύχτες

Φεγγάρι του καλαμποκιού: Απόψε θα «λάμψει» η εντυπωσιακή σελήνη - Γιατί ονομάζεται έτσι
INTIME NEWS
2'

Απόψε, Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κορυφωθεί η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου για το 2024 που φέρει την ονομασία «φεγγάρι του καλαμποκιού» ή και «φεγγάρι του θερισμού».

Πιο συγκεκριμένα, η σελήνη θα είναι φωτεινή και εμφανής απόψε μόλις δύσει ο ήλιος και αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν. Μάλιστα, η σελήνη ήταν ορατή από χθες Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.

Από που πήρε την ονομασία

Η συγκεκριμένη πανσέληνος έχει λάβει αυτά τα ονόματα επειδή χρησιμοποιούνται από το The Old Farmer’s Almanac, με προελεύσεις που περιλαμβάνουν ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής, τους πρώτους Αμερικανούς αποίκους και διάφορες ευρωπαϊκές παραδόσεις.

Το «Corn Moon» πήρε την ονομασία του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδιαίτερα από τις βόρειες πολιτείες όπου οι καλλιέργειες καλαμποκιού είναι εκτεταμένες. Ο Σεπτέμβριος, ο μήνας που πλησιάζει την ισημερία, είναι η περίοδος της συγκομιδής, και αυτό συνδέεται με το όνομα.

Επιπλέον, η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου ανατέλλει σχεδόν την ίδια ώρα για αρκετές διαδοχικές νύχτες, γεγονός που παλαιότερα βοηθούσε τους γεωργούς να επωφεληθούν από το σεληνόφως για να συνεχίσουν τη συγκομιδή τους μετά το ηλιοβασίλεμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραδοσιακά ονόματα των φεγγαριών εφαρμόζονται σε όλο το σεληνιακό μήνα και όχι μόνο την ημέρα της πανσελήνου.

Ωστόσο, το «Φεγγάρι του θερισμού» διαφέρει ελαφρώς, καθώς αυτό συνδέεται περισσότερο με την πανσέληνο που εμφανίζεται πλησιέστερα στη φθινοπωρινή ισημερία, η οποία συμβαίνει γύρω στις 22 με 23 Σεπτεμβρίου. Σε αντίθεση με άλλες πανσελήνους, αυτή ανατέλλει σχεδόν την ίδια στιγμή, κοντά στο ηλιοβασίλεμα, για αρκετές συνεχόμενες νύχτες, προσφέροντας επιπλέον φως στους γεωργούς ώστε να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους.

Πώς αλλιώς ονομάζεται

Η Πανσέληνος του Σεπτεμβρίου παρουσιάζει και άλλα ονόματα, καθώς είναι η μεταβατική περίοδος, η οποία βρίσκεται μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου. Μερικά από αυτά είναι:

  • Φθινοπωρινό φεγγάρι (Κρήτη)
  • Σελήνη με κίτρινα φύλλα (Assiniboine)
  • Φεγγάρι με καφέ φύλλα (Λακότα)
  • Σελήνη πεσμένων φύλλων (Οτζίμπουε)
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή