Στον χορό των Ρίχτερ η Χαλκιδική: Σε «κόκκινο» συναγερμό το Άγιο Όρος - Τι λένε σεισμολόγοι

Μπαράζ σεισμικών δονήσεων σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στο Άγιο Όρος - Ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς σχολίασε στο Newsbomb.gr την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής 
The monastery of St.Dionysioy at Agio Oros in Greece
2'

Η περιοχή της Χαλκιδικής βρίσκεται τις τελευταίες ώρες σε έντονη σεισμική δραστηριότητα, με διαδοχικές σεισμικές δονήσεις να σημειώνονται κυρίως στο Άγιο Όρος. Η ισχυρότερη δόνηση καταγράφηκε την Κυριακή στις 12:50, με μέγεθος 4,6 Ρίχτερ, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και τις γύρω περιοχές.

Λίγο μετά, συγκεκριμένα στις 12:57, άλλη σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ καταγράφηκε στην περιοχή της Ουρανούπολης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός αυτός είχε εστιακό βάθος 12,8 χλμ και εντοπίστηκε 11 χιλιόμετρα ανατολικά της Ουρανούπολης.

Μπαράζ Σεισμικών Δονήσεων

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα δεν σταμάτησε εκεί. Πριν τον κύριο σεισμό των 4,6 Ρίχτερ, είχαν προηγηθεί αρκετοί μικρότεροι σεισμοί. Αναλυτικά:

  • Στις 11:47, σημειώθηκε δόνηση 4,1 Ρίχτερ,
  • Στις 11:53, σεισμός 2,6 Ρίχτερ,
  • Στις 12:03, σεισμός 3,2 Ρίχτερ,
  • Στις 12:14, δόνηση 2,6 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο οι δονήσεις έγιναν αισθητές σε αρκετά κοντινά σημεία, προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους.

Ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς σχολίασε στο Newsbomb.gr την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, επισημαίνοντας πως αυτή η σεισμική ακολουθία έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2024 και μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 635 σεισμοί, με μεγέθη από 1,1 έως 4,6 Ρίχτερ.

«Πρόκειται για μία σεισμική ακολουθία που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2024 έχουν σημειωθεί 635 σεισμοί πρόκειται για μεγέθη από 1,1 εως 4,6. Όλοι αυτοί οι σεισμοί είναι συγκεντρωμένοι σε μία ζώνη με μήκος περίπου 10 χιλιόμετρα σε μία διεύθυνση βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά και οι περισσότεροι από αυτούς είναι υποθαλάσσιοι», ανέφερε αρχικά ο σεισμολόγος Αθανάσιος Γκανάς.

«Πρόκειται για μία ζώνη μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων σε διεύθυνση βορειοδυτικά-νοτιοανατολικά, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς τους σεισμούς είναι υποθαλάσσιοι», εξήγησε ο κ. Γκανάς. «Δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδεικνύουν κάτι ασυνήθιστο, ούτε προσεισμική ακολουθία, αλλά πρόκειται για μία έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας που παρακολουθούμε στενά».

«Δεν έχουμε πολλά δεδομένα για την περιοχή αυτή, είναι μία σεισμική ακολουθία που είναι σε εξέλιξη. Από τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα δεν προκύπτει κάτι ασυνήθιστο, τα χαρακτηριστικά της δεν μας δείχνουν ότι πρόκειται για μία προσεισμική ακολουθία, είναι μία έξαρση της περιοχής η οποία συνεχίζεται για τρεις μήνες και την έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος κατά διαστήματα», πρόσθεσε.

Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται στην περιοχή και οι ειδικοί συνεχίζουν να παρακολουθούν την εξέλιξη της κατάστασης.

Σχετικές ειδήσεις