Αντιδράσεις με τη γαμήλια δεξίωση στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεοδώρας Γλύξμπουργκ
Θύελλα αντιδράσεων προέκυψε και από τον χαρακτηρισμό της Άννας Μαρίας ως «Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Άννα Μαρία»
Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η παραχώρηση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου για τη γαμήλια δεξίωση της Θεοδώρας Γλύξμπουργκ, ενώ θύελλα αντιδράσεων προέκυψε και από τον χαρακτηρισμό της Άννας Μαρίας, της συζύγου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ως «Αυτού Μεγαλειότητα Βασίλισσα Άννα Μαρία».
Η απόφαση της παραχώρησης του μουσείου αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 19 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα αναφέρεται πως στην «Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Άννα-Μαρία» παραχωρείται το μουσείο, έναντι του πενιχρού ποσού των 15.000 ευρώ, με υπογραφή της γενικής του διευθύντριας, Αικ. Δελλαπόρτα, προκειμένου να φιλοξενηθεί εκεί δεξίωση με 250 προσκεκλημένους και ζωντανή μουσική.
Η παραχώρηση γίνεται έναντι του πενιχρού ποσού του 15.000 ευρώ ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι στο έγγραφο (που φέρει τα χαρακτηριστικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και του υπουργείου Πολιτισμού) αποκαλείται «Hendes Majestaet Dronning Anne-Marie», το οποίο παραμένει αμετάφραστο από τα δανέζικα, καθώς σημαίνει «Η Αυτής Μεγαλειότητα Βασίλισσα Αννα-Μαρία»!
Σχετική ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού απευθύνθηκε από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Τι ακριβώς αφορά η διήμερη “ιδιωτική δεξίωση με μουσική” της Άννας Μαρίας της Δανίας στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας;»
«Με την Α.Π. 1581/17.9.2024 απόφαση η Γενική Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου εγκρίνει την παραχώρηση χώρων του Μουσείου για την διοργάνωση διήμερης “ιδιωτικής δεξίωσης με μουσική” 250 ατόμων της Άννας Μαρίας της Δανίας (σύζυγο τεθνεώτος Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ). Για την ακρίβεια η παραχώρηση γίνεται στην «Hendes Majestaet Dronning Anne- Marie», όπως αναγράφεται επακριβώς στη δανέζικη γλώσσα. Στα ελληνικά η αναφορά μεταφράζεται κατά λέξη ως «Αυτής Μεγαλειότητα, Βασίλισσα Άννα Μαρία».
Με άλλα λόγια, σε επίσημο έγγραφο Απόφασης της Ελληνικής Δημοκρατίας αναγνωρίζεται σε μέλος της τέως βασιλικής οικογένειας πολιτειακό αξίωμα («Βασίλισσα»), και μάλιστα ενεργό, χωρίς καν τον προσδιορισμό «τέως», ενώ επιπλέον αποδίδονται και οι τιμές που αναλογούν σε εν ενεργεία μονάρχες: «Αυτής Μεγαλειότητα».
Με τέχνασμα τη χρήση της δανέζικης γλώσσας για την πλήρη αναγραφή των παραπάνω. Παρότι εκ του Συντάγματος ούτε τίτλοι ευγενείας αναγνωρίζονται (άρθρο 4, παράγραφος 7), ούτε προφανώς τα πολιτειακά αξιώματα της τέως βασιλικής οικογένειας. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολύ σοβαρά σε σχέση με την εκδήλωση αυτή, με το ύφος της, με τις πρωτοφανείς αναφορές σε καταργημένους βασιλικούς τίτλους, και με τους λόγους που οδήγησαν στην έγκρισή της, ιδιαίτερα όταν είναι εξαιρετικά πιθανό αυτή να αφορά “γαλαζοαίματους” και προκλητικά πάρτυ που δεν έχουν καμία σχέση με τον χαρακτήρα του Μουσείου και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Επειδή θα πρέπει άμεσα η Υπουργός Πολιτισμού να αποσαφηνίσει γιατί δόθηκε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο στην Άννα Μαρία της Δανίας. Επειδή, το πολιτειακό ζήτημα που ταλάνισε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας λύθηκε οριστικά και αμετάκλητα με το δημοψήφισμα του 1974 και το Σύνταγμα της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας και οι κρατικοί αξιωματούχοι και διευθυντές νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου οφείλουν σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας και στο πολίτευμα.
Ερωτάται η κυρία Υπουργός: Τι αφορά η διήμερη εκδήλωση με μουσική της Άννας Μαρίας της Δανίας στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και γιατί η Γενική Διευθύντρια του Μουσείου το παραχωρεί; Σε τι ακριβώς συνάδει ο χαρακτήρας του Μουσείου με “δεξίωση γαλαζοαίματων” και γιατί επιτράπηκε η εκδήλωση αυτή σε ένα χώρο βαρύνουσας σημασίας για την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας; Για ποιο λόγο το Υπουργείο αναγνώρισε σε μέλος της πρώην βασιλικής οικογένειας, σε επίσημο έγγραφο, πολιτειακό αξίωμα που έχει καταργηθεί από την Γ’ Ελληνική Δημοκρατία; Πώς θα προστατευτεί το Μουσείο από τυχόν προσπάθειες πολιτικής καπηλείας της Βυζαντινής ιστορίας και των μοναδικών εκθεμάτων του; Σε ποιους χώρους θα λάβει χώρα η δεξίωση αυτή;
Οι ερωτώντες βουλευτές είναι οι Μάλαμα Κυριακή, Ακρίτα Έλενα, Αποστολάκης Ευάγγελος, Βέττα Καλλιόπη, Γιαννούλης Χρήστος, Δούρου Ρένα, Θρασκιά Ουρανία, Καλαματιανός Διονύσιος, Κασιμάτη Νίνα, Κοντοτόλη Μαρίνα, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μπάρκας Κωνσταντίνος, Νοτοπούλου Αικατερίνη, Παπαηλιού Γεώργιος, Πούλου Παναγιώτα, Φάμελλος Σωκράτης».
Στις 28 Σεπτεμβρίου ο γάμος της Θεοδώρας Γλύξμπουργκ
Υπενθυμίζεται πως η μικρότερη κόρη της οικογενείας Γλύξμπουργκ, Θεοδώρα, παντρεύεται στις 28 Σεπτεμβρίου, στη Μητρόπολη των Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.
Το ζευγάρι επέλεξε να κάνει τον γάμο του στην Αθήνα, εκεί ακριβώς που παντρεύτηκαν οι γονείς της νύφης πριν από 60 χρόνια. Αμέσως μετά οι νεόνυμφοι θα καλωσορίσουν τους υψηλούς καλεσμένους τους όχι σε κάποια ιδιωτική έπαυλη ή κάποιο κτήμα, αλλά στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.