Στην Λέβιθα ο Νίκος Δένδιας: Η αναφορά του στην οικογένεια Καμπόσου και ο ρόλος της
Στην οικογένεια καμπόσου που από το 1820 κατοικεί στο νησί Λέβιθα, στις εσχατιές του Αιγαίου, αναφέρθηκε σε αναρτησή του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, παραθέτοντας μάλιστα και φωτογραφίες από την επίσκεψή του εκεί.
Η ιστορία της οικογένειας
Το νησί κατοικείται από μία μόνο οικογένεια εδώ και 250 χρόνια. Η οικογένεια συντηρεί το μοναδικό οικισμό του μικρού νησιού. Οι μοναδικοί κάτοικοί του, είναι η οικογένεια του Δημήτρη Καμπόσου. Η ιστορία τους στο νησί ξεκινάει από τον προ-προ πάππου του μπάρμπα Δημήτρη που εγκαταστάθηκε εκεί το 1820. Μετά ανέλαβε ο προ-πάππους του, ο Νικόλας Καμπόσος.
Αυτόν τον διαδέχθηκε ο παππούς του, ο Δημήτρης από τον οποίο πήρε το όνομά του. Κι έπειτα ο πατέρας του, ο Σταυρής. Στο νησί υπήρχε ένας φάρος που τον είχε μια γαλλική εταιρεία.
Εκεί ήταν φαροφύλακας ο παππούς του, ο Δημήτρης. Αλλά επειδή έπρεπε να γίνονται δύο βάρδιες, ανέλαβε και ο πατέρας του Δημήτρη, ο Σταυρής.
Μέχρι το 1942 που έγινε ο πόλεμος. Μετά, ο φάρος καταστράφηκε.
Τώρα τα δύο αδέλφια ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και λειτουργούν ταβέρνα για τα θαλάσσια σκάφη που προσαράζουν στους όρμους του νησιού. Διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Λέρου αν και για αιώνες ανήκε στο περιουσιολόγιο της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου της Πάτμου.
Ο γεωπολιτικός ρόλος
Ο αγώνας για να κρατηθεί το νησί «κατοικημένο», έτσι ώστε να μην χαρακτηρισθεί «βραχονησίδα» έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία.
Γεγονός που είχε τονίσει παλαιότερα σε εμπιστευτικό του έγγραφο και το ΓΕΕΘΑ, στο οποίο τονιζόταν πώς «η Λέβιθα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακατοίκητη βραχονησίδα γιατί, σε αυτήν την περίπτωση, το Διεθνές Δίκαιο δεν αναγνωρίζει δικαιώματα Υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Πιο συγκεκριμένα, σε εμπιστευτικό του έγγραφο αναφέρει: «Στην προκειμένη υπόθεση, διευκρινίζεται εκ νέου ότι η Λεβίθα (τα Λέβιθα) αποτελεί νησί. Η αυθαίρετη απόδοση άλλου χαρακτηρισμού (όπως αυτός της ακατοίκητης βραχονησίδας) εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους από παρανοήσεις που ενδέχεται να προκύψουν σε τρίτους ως προς τα νομικά δικαιώματα του εν λόγω νησιού, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διατάξεις του άρθρου 121 της σύμβασης των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982). Η δε επανάληψη αδόκιμων χαρακτηρισμών ελληνικών εδαφών -ενώ έχουν προηγηθεί κατ’ αρμοδιότητα σχετικές διευκρινίσεις- ενδέχεται να έχουν συνέπειες εθνικού χαρακτήρα».
Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν γιατί ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας επέλεξε να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην συγκεκριμένη οικογένεια.