Ο Δήμος Βριλησσίων βάζει «μπλόκο» στα εξαώροφα

Ο Δήμος Βριλησσίων έχει μπλοκάρει κάθε νέα άδεια που κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Ο Δήμος Βριλησσίων βάζει «μπλόκο» στα εξαώροφα
2'

Είχε προηγηθεί η απόφαση που έλαβε με εισήγηση του Δημάρχου Γιάννη Πισιμίση ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο τον Απρίλιο για αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ.

Το γεγονός όμως, πως ο Δήμος Βριλησσίων υπάγεται στην Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής δυσκόλευε την εφαρμογή αυτής της απόφασης στην πράξη γιατί η Πολεοδομία Αγίας Παρασκευής θα μπορούσε, επικαλούμενη το νομικό πλαίσιο να προχωρά στην έκδοση νέων αδειών. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Βριλησσίων δεν μπορούσε να εκδώσει «εντέλλεσθε» όπως έκαναν άλλοι Δήμαρχοι που διέθεταν δική τους υπηρεσία Δόμησης.

Οι επιλογές ήταν δύο, προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά οποιασδήποτε νέας οικοδομικής άδειας κάνει χρήση των επίμαχων διατάξεων ή επαναφορά της αρμοδιότητας χορήγησης βεβαιώσεων υψομέτρου για τις νέες οικοδομικές στα Βριλήσσια από την Πολεοδομία στον Δήμο. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Βριλησσίων σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής και την Υπηρεσία Δόμησης η αρμοδιότητα χορήγησης βεβαιώσεων υψομέτρου για τις νέες οικοδομικές άδειες επέστρεψε στον Δήμο Βριλησσίων.

Με τον τρόπο αυτό ο Δήμος Βριλησσίων και η αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία ελέγχει το ύψος κι αν οι νέες οικοδομικές άδειες κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του ΝΟΚ. Καμία νέα άδεια δεν έχει εκδοθεί αυτό το διάστημα στα Βριλήσσια.

Ισχυρό νομικό έρεισμα για το συγκεκριμένο μπλόκο συνιστά η έκδοση ομόφωνης απόφασης της επταμελούς σύνθεσης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία έκρινε συγκεκριμένες διατάξεις του ΝΟΚ αντισυνταγματικές και ειδικότερα ως παραβιάζουσες το άρθρο 24 παρ. 1 και 2 του Συντάγματος, παραπέμποντας το ζήτημα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Δικαστηρίου.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται εντός του Οκτωβρίου και μέχρι τότε στα Βριλήσσια καμία νέα οικοδομική άδεια για «μεγαθήριο» δεν πρόκειται να εκδοθεί, επισημαίνουν πηγές της διοίκησης του Δήμου Βριλησσίων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή