«Θερίζει» η βία ανηλίκων με περιστατικά που συγκλονίζουν - Έρχονται «βαριές» ποινές για τους γονείς

Το προανήγγειλε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης - Αναμένεται να συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο τη Δευτέρα. H σκέψη αφορά το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα που καθορίζει την ευθύνη των γονέων. 
6'

Μόνο το τελευταίο 24ωρο, μετράμε δεκάδες νέα περιστατικά βίας μεταξύ ανηλίκων. Ακραίας, τρομακτικής βίας που τα χαρακτηριστικά της τρομάζουν, σοκάρουν, και προειδοποιούν.

Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε πως δεν είναι ένα αστυνομικό θέμα, αλλά ένα κοινωνικό ζήτημα: «Πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, να κοιταχτούμε όλοι στον καθρέφτη, να κοιταχτούμε οι γονείς, όπως και όλη η κοινωνία. Αυτά δεν γίνονται έτσι ξαφνικά, δεν εμφανίστηκε ξαφνικά ένα παραβατικό παιδί. Το παιδί, το παραβατικό, έχει μια ιστορία από πίσω του. Έχουν γίνει καταγγελίες στο σχολείο, έχουν γίνει καταγγελίες στη γειτονιά, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει διαχείριση και κάποια στιγμή θα εκραγεί».

Και θίγοντας την ευθύνη των γονιών υπογράμμισε: «Πολλοί γονείς μάλιστα νιώθουν και μια περηφάνια που το παιδί έχει αυτές τις ικανότητες να δέρνει τα άλλα παιδιά. Θέλω να πω ότι όλα αυτά συνδέονται με ένα ιστορικό, με την οικογένεια, τους γονείς, την ανοχή που δείχνουν οι γονείς στην παραβατικότητα και ούτω καθεξής».

Τέλος προανήγγειλε την αυστηροποίηση των ποινών. Καθώς όπως επεσήμανε, θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου το ποινικό πλαίσιο για τους γονείς των ανήλικων παραβατών.

«Να υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών για τους γονείς και για τα παιδιά μια ποινική διαχείριση που αρμόζει σε παιδιά. Είναι δύσκολο αυτό, να κλείσεις ένα παιδί σε αναμορφωτήριο. Όταν κάποιος παραμελεί με τρόπο επιδεικτικά ακραίο τη φροντίδα ενός παιδιού, νομίζω ότι πρέπει να υπάρχουν συνέπειες».

Αυστηροποίηση ποινών για τους γονείς

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συζητηθεί το ποινικό πλαίσιο για τους γονείς των ανήλικων παραβατών. Άλλωστε ήδη το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Γ. Φλωρίδης μελετούν αυστηροποίηση της διάταξης μετά τα φαινόμενα αυξανόμενης παραβατικότητας ανηλίκων, με ακραία περιστατικά βίας.

H σκέψη αφορά το άρθρο 360 του Ποινικού Κώδικα, που καθορίζει την ευθύνη των γονέων σε σχέση με την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών τους, και αναμένεται να αφορά τα ακραία περιστατικά βίας που τυχόν εμπλέκονται τα παιδιά τους.

Παραμέληση εποπτείας ανηλίκων

Το θέμα άνοιξε μετά από ερωτήματα που τέθηκαν χθες στον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με το ζήτημα αυτό. Όπως είπε στον «Real fm» χθες 27 Σεπτέμβρη «υπάρχει μια ποινική αντιμετώπιση για τους γονείς που παραμελούν την επιμέλεια στα παιδιά τους, η οποία δεν είναι ανάλογη με το δυσάρεστο αποτέλεσμα που επέρχεται. Και εκεί θα παρέμβουμε. Τα περισσότερα αποδίδουν, όμως υπάρχουν λίγα και κρίσιμα κενά. Όλα ξεκινούν από την οικογένεια. Οι γονείς που ασκούν τη σωστή φροντίδα στα παιδιά τους έχουν θετικό αποτέλεσμα. Στη συντριπτική πλειοψηφία ισχύει αυτό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που δεν ασκείται η επιμέλεια και η φροντίδα που πρέπει. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που είναι σε έξαρση και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από τη ρίζα του. Η ρίζα του είναι η φροντίδα που πρέπει να ασκούν οι γονείς.»

Σε ερώτηση για το τι θα αλλάξει, είπε πως πιθανόν πρέπει να τεθεί επί τάπητος πρόβλεψη για «κοινωφελή εργασία ως προς την έκτιση ποινής ή ακόμα και επιβολή προστίμου».

Το άρθρο

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις σύλληψης ανηλίκων για παράνομες πράξεις τίθεται ζήτημα και ποινικής ευθύνης των γονέων για παραμέληση εποπτείας. Συγκεκριμένα το άρθρο 360 με ισχύ από 12/11/2021 αναφέρει:

«1. Όποιος, ενώ έχει υποχρέωση εποπτείας ανηλίκου παραλείπει να τον παρεμποδίσει από την τέλεση αξιόποινης πράξης, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα (1) έτος, αν δεν συντρέχει περίπτωση να τιμωρηθεί αυστηρότερα με άλλη διάταξη.

2.Αν ο υπαίτιος της παράλειψης είναι πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του ανηλίκου και ιδίως γονέας ή επίτροπος υπό την υπεύθυνη επιμέλεια του οποίου έχει τεθεί ο ανήλικος σύμφωνα με τα άρθρα 122 και 123, επιβάλλεται φυλάκιση έως δύο (2) έτη”.

Το παραπάνω σημαίνει ότι η πρόβλεψη που πιθανόν θα συζητηθεί είναι να προβλεφθεί ρητά σε ορισμένες περιπτώσεις η έκτιση της ποινής για τους γονείς (με εναλλακτικούς τρόπους όπως π.χ. κοινωφελής εργασία) και η επιβολή προστίμων από το δικαστήριο.

Τι ισχύει από την αρχή της σχολικής χρονιάς

Για το σχολικό έτος 2024-25, τα παιδαγωγικά και πειθαρχικά μέτρα στα σχολεία έγιναν αυστηρότερα.

  • Έτσι, η διάρκεια της αποβολής μαθητή, την οποία μπορεί να επιβάλλει ο διευθυντής του σχολείου, αυξήθηκε στις τρεις. Αντίστοιχα, η διάρκεια της αποβολής με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων από δύο ημέρες αυξήθηκε στις πέντε.
  • Ψηφίστηκε η αλλαγή τμήματος από τον σύλλογο διδασκόντων και ο αποκλεισμός από δράσεις, πολιτιστικές ή αθλητικές εκδηλώσεις, εκδρομές, επίσης με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων.
  • Διευκολύνεται η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ενός μαθητή με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, καθώς πλέον απαιτείται απλή γνώμη συμβούλου εκπαίδευσης και χωρίς σύμφωνη γνώμη του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕΔΑΣΥ).
  • Παράμειναν η προφορική παρατήρηση, η επίπληξη και ωριαία απομάκρυνση από την τάξη.
  • Θεσπίστηκε η απαγόρευση της χρήσης κινητών, αν μαθητής έχει κινητό και μαγνητοφωνεί ή φωτογραφίζει ή βιντεοσκοπεί εκπαιδευτικούς ή συμμαθητές του, επιλαμβάνεται ο διευθυντής ή ο σύλλογος διδασκόντων για ποινή αποβολής 1-5 ημερών. Αν η παραπάνω συμπεριφορά αφορά ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τρίτων προσώπων, τότε ο σύλλογος διδασκόντων υποχρεούται να επιβάλλει αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος στον μαθητή.
  • Εφαρμόζεται Κανονισμός εντός του σχολείου, κατά τη διάρκεια των ωρών λειτουργίας του, καθώς και σε όλες τις δράσεις, εκδηλώσεις και εκδρομές, με σαφείς κανόνες συμπεριφοράς και συνεπειών για κάθε παράπτωμα.
  • Ο Κανονισμός κοινοποιείται σε γονείς και μαθητές, ώστε να γνωρίζουν κανόνες, υποχρεώσεις και συνέπειες. Οι γονείς με την εγγραφή θα υπογράφουν ότι έλαβαν γνώση και θα βεβαιώνουν τη δέσμευση του παιδιού τους και τη δική τους.
  • Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση ζημιών που κάνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Το μέτρο θα ισχύσει άμεσα.
  • Λειτουργεί ειδική ψηφιακή πλατφόρμα (stop-bullying.gov.gr), στην οποία θα γίνονται αναφορές περιστατικών από μαθητές και γονείς. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρχει ενημέρωση των γονιών για την εξέλιξη της διαχείρισης του αναφερόμενου περιστατικού.

Σχετικές ειδήσεις