Πώς τα social media «κανονικοποιούν» τη βία και το bullying μεταξύ ανηλίκων

Ενώ η έρευνα για τον βάναυσο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα το περασμένο Σάββατο βρίσκεται σε εξέλιξη, ένας άλλος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - Σχολιάζοντας την κατάσταση, η Κέλλυ Ιωάννου, Δρ. Ψηφιακής Εγκληματολογίας, σχολίασε στο Newsbomb.gr ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μετατραπεί σε ένα περιβάλλον όπου η βία αυξάνεται ανησυχητικά.

Πώς τα social media «κανονικοποιούν» τη βία και το bullying μεταξύ ανηλίκων
Glomex
4'

Καθώς η έρευνα για τον βάναυσο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα, που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο, συνεχίζεται, ένας παράλληλος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με επίκεντρο κυρίως την πλατφόρμα του TikTok. Εκεί, δεκάδες χρήστες, πολλοί εκ των οποίων ανήλικοι, δημοσιεύουν βίντεο σχετικά με το περιστατικό. Κάποιοι από αυτούς γνωρίζουν το θύμα, ενώ άλλοι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση, ωστόσο όλοι στοχεύουν τους δράστες.

Τα προφίλ των ανήλικων κοριτσιών που φέρονται να συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των σχολίων, και οι διαδικτυακές αντιδράσεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Πολλά από τα βίντεο συνοδεύονται από επιθετικά σχόλια και απειλές, με χρήστες να απαιτούν την αποβολή των δραστών από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Σε αναρτήσεις εμφανίζονται μηνύματα όπως: «Αυτή η κοπέλα έστειλε τη 14χρονη στο νοσοκομείο από ζήλια. Πάμε όλοι να κάνουμε αναφορές για να χάσει το προφίλ της» ή «Πώς νιώθεις που σε ψάχνει όλη η Ελλάδα;». Σε ορισμένες περιπτώσεις, δημοσιεύονται και προσωπικά στοιχεία των φερόμενων δραστών, όπως η διεύθυνση κατοικίας τους, συνοδευόμενα από εκκλήσεις για πράξεις βίας.

anilika.jpg

Σοκ έχουν προκαλέσει και οι συνομιλίες που αντάλλαξαν οι ανήλικοι δράστες μέσω ομαδικών συνομιλιών. Σε ένα από αυτά τα μηνύματα, μία από τις κοπέλες που συμμετείχε στον ξυλοδαρμό αναφέρει χαρακτηριστικά: «Σήμερα θα την ξαναδείρουμε αν τη βρούμε. Και το ευχαριστήθηκα. Καλά της κάναμε», ενώ οι φίλοι της την υποστηρίζουν, προσθέτοντας επιθετικά σχόλια.

Παράλληλα, ηχητικά ντοκουμέντα από το TikTok αποκαλύπτουν τις απειλές μίας από τις δράστιδες, η οποία ακούγεται να λέει: «Θα πάμε να τη δείρουμε, να πεθάνει. Να πείτε συλλυπητήρια στους γονείς της από τώρα γιατί θα είναι αργά». Ενώ κάποια από τα προφίλ των εμπλεκομένων έχουν ήδη διαγραφεί, η προσπάθεια εντοπισμού των υπόλοιπων συνεχίζεται. Χρήστες της πλατφόρμας έχουν αναλάβει το ρόλο «ερευνητών», επιδιώκοντας την αποκάλυψη των στοιχείων όλων όσοι συμμετείχαν στο περιστατικό.

Κάτω από τα βίντεο, εμφανίζονται συνεχώς σχόλια που καλούν σε πράξεις εκδίκησης, φτάνοντας μέχρι τη δημοσίευση φερόμενων διευθύνσεων των εμπλεκομένων. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, η 16χρονη που έχει ταυτοποιηθεί ως η κοπέλα που κατέφερε τα πιο βίαια χτυπήματα, όπως καταγράφεται στο βίντεο, δεν έχει ακόμα καταθέσει. Η διαδικασία συλλογής στοιχείων και καταθέσεων παραμένει σε εξέλιξη.

Κέλλυ Ιωάννου: «Η βία τείνει να κανονικοποιείται»

Σχολιάζοντας την κατάσταση, η Κέλλυ Ιωάννου, Δρ. Ψηφιακής Εγκληματολογίας, σχολίασε στο Newsbomb.gr ότι τα κοινωνικά δίκτυα έχουν μετατραπεί σε ένα περιβάλλον όπου η βία αυξάνεται ανησυχητικά.

Όπως επισημαίνει, οι χρήστες νιώθουν προστατευμένοι από την ανωνυμία που προσφέρουν οι οθόνες τους, με αποτέλεσμα να εκφράζουν επιθετικές συμπεριφορές χωρίς να φοβούνται άμεσες συνέπειες.

«Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πλέον γίνει ένας χώρος όπου η βία, είτε λεκτική είτε σωματική, φαίνεται να πολλαπλασιάζεται ανησυχητικά. Αυτό συμβαίνει γιατί οι χρήστες νιώθουν μια αίσθηση ανωνυμίας και ασφάλειας πίσω από την οθόνη τους, που τους επιτρέπει να εκφράζουν πιο εύκολα επιθετικές συμπεριφορές χωρίς άμεσες συνέπειες. Επιπλέον, η ταχύτητα με την οποία διαδίδεται το περιεχόμενο στα social media, σε συνδυασμό με την απουσία επαρκούς ελέγχου, ενισχύει το φαινόμενο του εκφοβισμού, ειδικά στους νέους», ανέφερε αρχικά.

Το γεγονός ότι το περιεχόμενο διαδίδεται τόσο γρήγορα, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκούς ελέγχου, συμβάλλει στην αύξηση του εκφοβισμού, ιδίως στους νέους. Εξέφρασε την ανησυχία της για το πώς η συνεχής έκθεση σε βίαιες εικόνες και συμπεριφορές οδηγεί στην κανονικοποίηση της βίας.

«Το πιο ανησυχητικό είναι ότι μέσα από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε βίαιες εικόνες και συμπεριφορές, η βία τείνει να κανονικοποιείται. Οι άνθρωποι, και ειδικά οι νέοι, συνηθίζουν να τη βλέπουν ως κάτι φυσιολογικό, μέρος της καθημερινότητας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όχι μόνο να γίνεται ανεκτή, αλλά και να αναπαράγεται όλο και περισσότερο. Πλατφόρμες που αρχικά σχεδιάστηκαν για να μας φέρουν πιο κοντά, δυστυχώς λειτουργούν συχνά ως καταλύτες βίαιων συμπεριφορών και επιθετικότητας», πρόσθεσε.

Οι νέοι αρχίζουν να βλέπουν τη βία ως κάτι φυσιολογικό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αναπαραγωγή της. Κατέληξε λέγοντας πως είναι άμεση ανάγκη να εκπαιδεύσουμε τους χρήστες των κοινωνικών δικτύων για τους κινδύνους και να προωθήσουμε πιο συνειδητή χρήση των πλατφορμών, προκειμένου να σταματήσει αυτή η επικίνδυνη τάση.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να δράσουμε άμεσα, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους χρήστες για τους κινδύνους, αλλά και προωθώντας μια πιο συνειδητή και υπεύθυνη χρήση αυτών των μέσων, ώστε να σταματήσουμε την κανονικοποίηση της βίας και να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή