Μητέρα από Φαρκαδόνα: «Αναγκάστηκα να μετακομίσω γιατί δεν λειτουργεί το σχολείο»

Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία και τα σχολεία παραμένουν κλειστά

Μητέρα από Φαρκαδόνα: «Αναγκάστηκα να μετακομίσω γιατί δεν λειτουργεί το σχολείο»
3'

Σπασμένοι τοίχοι, σπασμένα φωτοτυπικά, πρόχειρα τοποθετημένα κοντέινερ. Αυτές οι τριτοκοσμικές εικόνες ντροπής δεν βρίσκονται σε κάποια εγκαταλελειμμένη οικοδομή αλλά σε δημόσια ελληνικά σχολεία της Αθήνας και της Περιφέρειας, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

«Στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο μετα φόβο Θεού, μη τυχόν πάνε στο σεισμόπληκτο κομμάτι του σχολείου και χτυπήσουν από τα μπάζα και τα σκουπίδια. Όπως επίσης και στην αυλή που έχει μείνει χωρίς συντήρηση εδώ και πάρα πολλά χρόνια, γιατί μέχρι και το πιο απλό χτύπημα μπορεί να καταλήξει στο νοσοκομείο με σπάσιμο χεριού ή ποδιού ή και ράμματα» δήλωσε η Αντωνία Κουκουνάκη, μητέρα και πρόεδρος συλλόγου γονέων και κηδεμόνων για το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω.

Οι ζημιές στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω προκλήθηκαν από το σεισμό το 2019. Κανείς δεν περίμενε ότι 5 χρόνια αργότερα, δεν θα είχαν φτιαχτεί.

Ενώ το μισό κτήριο είναι ακόμη σε τέτοια κατάσταση, το άλλο μισό λειτουργεί κανονικά και μαθητές μπαίνουν συχνά στο ετοιμόρροπο κομμάτι, με κίνδυνο να τραυματιστούν ανεπανόρθωτα.

Μια άλλη μητέρα λέει ότι τα παιδιά κινδυνεύουν συχνά καθώς έχει συμβεί να φύγουν με κάποιο είδος σπασίματος.

Το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω βρίσκεται σε ακριβώς την ίδια κατάσταση. Λύση όμως εκεί ήταν να τοποθετηθούν κοντέινερ «προσωρινά» ακριβώς δίπλα στο μισογκρεμισμένο κτήριο. «Λύση απελπισίας» το ονόμασε μία ταραγμένη μητέρα.

«Αποκαρδιωτική» είναι και η εικόνα στο 6ο Δημοτικό Ζωγράφου καθώς έχει χτιστεί όροφος πάνω από το κανονικό κτληριο που κρίθηκε ακατάλληλο. Στο προάυλιο έχουν τοποθετηθεί κόκκινες κορδέλες έτσι ώστε οι μαθητές να μην πλησιάζουν το κτήριο και τραυματιστούν. Λόγω της μικρλης χωρητικότητας του πάνω ορόφου, μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε κοντέινερ που είναι ακόμη υπό κατασκευή.

Σχολεία εργοτάξια στην Φαρκαδόνα, καλώδια κρέμονται από τις οροφές και σάκοι με οικοδομικά υλικά είναι πεταμένοι στα προαύλια και τους ορόφους. Ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Ο Σπυρίδων Αγνάντης, δήμαρχος Φαρκαδόνας, δηλώνει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν μέσα εργολάβοι που φτιάχνουν τα κτήρια. Έχει βάλει η περιφέρεια να μετακίνουνται τα παιδιά σε διπλανά χωριά, που είναι σε απόσταση 3-4 χιλιομέτρων.

Η κατάσταση στην Φαρκαδόνα έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες να μετακομίσουν σε άλλες κοντινές πόλεις έτσι ώστε τα παιδιά τους να μπορούν να πηγαίνουν σχολείο.

Στον MEGA, μίλησε μια μητέρα από την Φαρκαδόνα η Αθηνά Μπαλάφα και είπε: «Εδώ και έναν χρόνο, δεύτερο φέτος, μένω στα Τρίκαλα ενώ τα προηγούμενα χρόνια μέναμε στην Φαρκαδόνα. Το σπίτι μας έχει υποστεί ζημιές αλλά είναι και λόγω της κατάστασης στα σχολεία». Η κ. Μπαλάφα μητέρα δύο συνεχίζει: «Θα έπρεπε να στέλνω το ένα παιδί στο ένα χωριό και το άλλο στο άλλο χωριό με απόσταση 10-15 χιλιομέτρων (το ένα παιδί ήταν στο νηπιαγωγείο και το άλλο στο δημοτικό) οπότε αναγκαστήκαμε να αναζητήσουμε αλλού στέγη, διαταράσσωντας όλη μας τη ζωή».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή