Τραγωδία στην φωτιά της Κορινθίας – Πληροφορίες πως οι δυο σοροί ανήκουν στους αγνοούμενους

Νύχτα κόλασης έζησαν περιοχές στη Δυτική Κορινθία καθώς το μέτωπο της φωτιάς ξεπερνάει τα 10 χλμ. Απανθρακωμένοι βρέθηκαν οι δύο αγννούμενμοι. Τεράστια η προσπάθεια πυροσβεστών και εθελοντών κατάσβεση της πυρκαγιάς

Τραγωδία στην φωτιά της Κορινθίας – Πληροφορίες πως οι δυο σοροί ανήκουν στους αγνοούμενους
newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
4'

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί της Κυριακής σε δασική έκταση με πυκνή βλάστηση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας.

Η φωτιά έχει πάρει γιγάντιες διαστάσεις, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέτωπο πλησιάζει τα 10 χλμ. Παράλληλα, έχει δοθεί εντολή να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους οι κάτοικοι αρκετών περιοχών.

Το έργο της κατάσβεσης είναι αρκετά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή. Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, επιχειρούν 295 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 100 οχήματα.

Συνδράμουν επίσης εθελοντές, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου καθώς και δυο μηχανήματα έργου του υπουργείου Άμυνας, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν τις ρίψεις τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα.

Νεκρά δύο άτομα

Στο μεταξύ, οι δύο άνδρες, ηλικίας 35 και 40 ετών, που είχαν χαθεί τα ίχνη τους στην περιοχή Άνω Πιτσά Κορινθίας βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, πρόκειται για δύο άνδρες που πήραν τα μηχανάκια τους για να μεταβούν οικειοθελώς προς το μαντρί γνωστού τους για να τον βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στο δρόμο συναντήθηκαν με πυροσβέστες οι οποίοι τους είπαν να απομακρυνθούν καθώς κινούνταν με τα μηχανάκια τους σε περιοχή με πυρκαγιά που ήταν σε εξέλιξη.

Μηνύματα από το 112

Το απόγευμα της Κυριακής στάλθηκαν τρία μηνύματα μέσω 112 στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, εκ των οποίων δύο καλούσαν για εκκενώσεις οικισμών. Στις 17:04 εκδόθηκε προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για ετοιμότητα στην ευρύτερη περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, στις 17:25 εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση από το χωριό Πύργος προς Ζάχολη ενώ στις 17:45 εκδόθηκε τρίτο μήνυμα από το 112 για προληπτική απομάκρυνση από Ελληνικό προς Κάτω Πιτσά.

Στη συνέχεια στις 20:30 εστάλη μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού Μεντουργιάνικα με οδηγία να φύγουν προς Δερβένι. Ακολούθησε νέο μήνυμα του 112 στις 22:08 προς τους πολίτες που βρίσκονται στην περιοχή Καλλιθέα (Στουπαίικα) Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Λυκοποριά και στις 23.04 εστάλη μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων από το Άνω Λουτρό Κορινθίας στο Κάτω Λουτρό.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα μια νέα ειδοποίηση από το 112 ενημέρωσε πως:

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κορφιώτισσα απομακρυνθείτε προς Βρυσούλες και Ξανθοχώρι».

Λίγο νωρίτερα, είχαν λάβει μήνυμα από το 112 και όσοι βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης.

«Λόγω δασικής πυρκαγιάς στο Δήμου Ξυλόκαστρο Ευρωστίνης οι καπνοί κατευθύνονται προς την περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στο Δήμο Κορινθίων παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα.

Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Ο Δήμος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης ενημερώνει τους πολίτες του ότι, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ασφάλεια των μαθητών και των κατοίκων είναι απόλυτη προτεραιότητά μας, και παρακαλούμε όλους τους γονείς και τους κηδεμόνες να ενημερώνονται τακτικά από τα επίσημα κανάλια επικοινωνίας του Δήμου για τυχόν περαιτέρω εξελίξεις».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη κατάσταση»

«Δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ δύσκολη κατάσταση λόγω της φωτιάς, στην περιοχή των Ροζενών Ξυλοκάστρου και των γειτονικών κοινοτήτων», αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής.

Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει ότι «η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη, λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή».

Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Γκιολή, «η φωτιά, θέτει σε κίνδυνο, τόσο τις περιουσίες, όσο και το φυσικό περιβάλλον, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι εδώ και επιχειρούν συνεχώς για την κατάσβεσή της».

«Παράλληλα», συνεχίζει, «οι κάτοικοι των κοινοτήτων, αλλά και οι εθελοντές δίνουν και αυτοί την δική τους μάχη μαζί με τους πυροσβέστες».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει ακόμη ότι «ζητούμε από τους κατοίκους να ακολουθούν αυστηρά τις οδηγίες των αρχών και να παραμένουν σε ασφαλή μέρη».

Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας

Συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, με αντικείμενο την πυρκαγιά στα Ροζενά Κορινθίας.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν συναρμόδια υπουργεία, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας, των ενόπλων δυνάμεων του ΕKAB καθώς και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή