Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Νέο μήνυμα από το 112 - Συνεχείς αναζωπυρώσεις

Συναγερμός στην Πυροσβεστική εξαιτίας της φωτιάς στο Ξυλόκαστρο - Ταυτοποιήθηκαν οι δύο απανθρακωμένες σοροί
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας
4'

Σε τραγωδία εξελίχτηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, Κυριακή (29/09) στην ευρύτερη περιοχή Ροζενά, στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, καθώς δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Από νωρίς σήμερα το πρωί οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν στο σημείο, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες.

Να επισημανθεί πως πριν από λίγο σήμανε νέος συναγερμός στην περιοχή του Ξυλόκαστρου, καθώς εστάλη νέο μήνυμα από το 112 στους κατοίκους του χωριού «Πύργος», στο οποίο η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται. Η Πολιτική Προστασία ενημέρωνε τους πολίτες να απομακρυνθούν προς τη «Λυγιά» εξαιτίας της φωτιάς.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Φωτιά στην Κορινθία – Ταυτοποιήθηκαν οι δύο απανθρακωμένες σοροί

Στην περιοχή της Άνω Καλλιθέας βρέθηκαν από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ δύο νεκροί άνδρες και σε σχετικά κοντινή απόσταση δύο καμένα μηχανάκια.

Νωρίτερα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Αναστάσιος Γκιολής επιβεβαίωσε πως ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο ανδρών τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν άκουσαν το 112 οι δυο νεκροί. Εμείς στα χωριά έτσι λειτουργούμε». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ανήκουν στους δύο αγνοούμενους, σ’ έναν 35χρονο και έναν 40χρονο. Οι δύο άνδρες φέρεται να είχαν πάει στο μαντρί ενός γνωστού τους για να βοηθήσουν.

Για τους δύο εθελοντές εκκρεμεί και η επίσημη ταυτοποίηση.

Φωτιά στο Ξυλόκαστρο: Συγκλονίζει η αδερφή του ενός νεκρού

Σε κατάσταση σοκ είναι η αδερφή του ενός εκ των δυο θυμάτων από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο, καθώς δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει το πώς χάθηκε ο αδερφός της.

«Είχαν πάει να βοηθήσουν έναν συγχωριανό μας. Η φωτιά τους κύκλωσε. Το ένα μηχανάκι κάηκε, προσπάθησαν να φύγουν με το άλλο και δεν τα κατάφεραν. Δεν υπήρχε καμία οργάνωση. Ήρθαν όλοι, ο στρατός, η πυροσβεστική, όλοι. Αλλά δεν βοήθησαν. Δεν υπήρχε οργάνωση. Του αλλούνού παιδιού θα γεννήσει η γυναίκα σε 20 μέρες», ανέφερε μέσα σε λυγμούς η αδερφή του ενός εκ των δυο νεκρών στη μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Σε αυτή τη χώρα πεθαίνεις σαν το σκυλί στο αμπέλι», πρόσθεσε η αδερφή του άτυχου άνδρα, υπογραμμίζοντας πως οι πυροσβέστες είχαν προειδοποιήσει τους δυο νέους να φύγουν αλλά εκείνοι αποφάσισαν να παραμείνουν στο σημείο.

Η φωτιά ξέσπασε σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο

Υπενθυμίζεται πως καθ’ όλη τη διάρκεια και της νύχτας, εκδόθηκαν μηνύματα από το 112 που καλούσαν κατοίκους οικισμών των γύρω περιοχών σε άλλες περιπτώσεις να απομακρυνθούν και σε άλλες να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Το πύρινο μέτωπο παρότι ξέσπασε ψηλά και σε εξαιρετικά δύσβατο σημείο και εξελίχθηκε σε ορεινή και δύσβατη περιοχή, ένα μέρος του κινήθηκε προς το παραλιακό μέτωπο, έφτασε κοντά σε οικισμούς αλλά δεν εισήλθε σε κάποιον εξ αυτών, ωστόσο υπάρχουν αναφορές για κάποια καμένα σπίτια, στις παρυφές των οικισμών μεταξύ του βουνού και των χωριών προς την παραλιακή πλευρά.

Μαρτυρία στο Newsbomb.gr

«Το τελευταίο σπίτι στο χωριό Καλλιθέα κάηκε σχεδόν ολόκληρο», είπε κάτοικος της περιοχής στον Χάρη Γκίκα και το Newsbomb.gr. Συμπλήρωσε πως «η φωτιά ξεκίνησε από τα Ροζανά. Πέρασε στο διπλανό χωριό, στον Πύργο, σε δύσβατη περιοχή. Μετά, ήρθε σε μας». Εξήγησε πως η φωτιά έφτασε στην Καλλιθέα «χθες, τις πρώτες απογευματινές ώρες».

Στη συνέχεια, μίλησε για τις καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά στο πέρασμά της, επισημαίνοντας πως «το τελευταίο σπίτι στο χωριό κάηκε σχεδόν ολόκληρο. Μας λένε ότι έχουν καεί σπίτια και στο διπλανό χωριό. Ανυπολόγιστη ζημιά. Πληροφορηθήκαμε πως βρέθηκαν δύο νεκροί».

Η φωτιά πήρε γιγάντιες διαστάσεις, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέτωπο πλησίασε τα 10 χλμ.

Χωρίς ενιαίο μέτωπο η φωτιά στην Κορινθία

Χωρίς ενιαίο μέτωπο με πολλές ενεργές εστίες η φωτιά στην Κορινθία. Επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Από αέρος επιχειρούν 18 εναέρια μέσα, 7 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα 2 για το συντονισμό τους. Το έργο της κατάσβεσης είναι αρκετά δύσκολο λόγω των ισχυρών ανέμων στην περιοχή.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Σχετικές ειδήσεις