Φωτιά στην Κορινθία: Δεύτερη νύχτα αγωνίας στο Ξυλόκαστρο – Ολονύχτια «μάχη» με τις αναζωπυρώσεις

«Πύρινος» όλεθρος στο Ξυλόκαστρο της Κορινθίας, με τη φωτιά που «ξέσπασε» το πρωί της Κυριακής (29/09) στα Ροζενά, να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Δύο άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, δύο πυροσβέστες τραυματίσθηκαν, ενώ έχουν καεί πάνω από 42.000 στρέμματα.
Χάρης Γκίκας / NEWSBOMB.GR
4'

Για δεύτερο εικοσιτετράωρο, επίγειες και εναέριες δυνάμεις εξακολουθούν να επιχειρούν με αυταπάρνηση στο «πύρινο μέτωπο» των 32 χιλιομέτρων στα Ροζενά, στο Ξυλόκαστρο της Κορινθίας, όπου σημειώνονται συνεχεία αναζωπυρώσεις. Παρ’ ότι από το πρωί (30/09) δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αρκετές εστίες μεγάλης εκτάσεως.

Φωτορεπορτάζ: Χάρης Γκίκας

Οι φλόγες σε πολλές περιπτώσεις καίνε σε δύσβατο σημείο, ενώ, ορισμένα ενεργά μέτωπα απειλούν κατοικημένες περιοχές όπως το Ξανθοχώρι. Δύο άνδρες, ηλικίας 35 και 40 ετών, που είχαν χαθεί τα ίχνη τους στην περιοχή Άνω Πιτσά Κορινθίας, βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Πρόκειται για δύο άνδρες που πήραν τα μηχανάκια τους για να μεταβούν οικειοθελώς προς το μαντρί γνωστού τους προσώπου, για να τον βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

O Yπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, μετέβη στα Ροζενά Κορινθίας, όπου συμμετείχε σε συντονιστική σύσκεψη στο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος». Το «παρών» έδωσαν εκπροσώποι της Πυροσβεστικής, των Σωμάτων Ασφαλείας, Ενόπλων Δυνάμεων, ΟΤΑ και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Για προληπτικούς λόγους, λόγω της φωτιάς στην περιοχή των Ροζενών Κορινθίας, έκλεισε η κυκλοφορία των οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών, από το ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι.

Η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται στην Παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθου – Πατρών από τον κόμβο της Λυκοποριάς, στο 132ο χιλιόμετρο, μέχρι τον κόμβο του Δερβενίου, στο 140ο χιλιόμετρο, σύμφωνα με την Αστυνομία.

«Η κατάσταση, λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή Ροζενά, παραμένει τραγική για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες, ενώ ήδη έχει καεί μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου της περιοχής», τόνισε ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάσης Τσιώτος.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο Βλάσης Τσιώτος, «έχουν δοθεί “μάχες” με τις φλόγες κυριολεκτικά μέσα στα χωριά, όπου συνυπήρχαν, φωτιά, πυροσβέστες και κάτοικοι. Η αποψινή βραδιά είναι κρίσιμη, ώστε να μην περάσει η φωτιά στο τελευταίο κομμάτι που δεν έχει φθάσει, δηλαδή στις περιοχές Καρυά και Τρίκαλα. Υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, είναι σχετικά λίγα τα σπίτια που έχουν καεί».

Δείτε τις εικόνες από το πύρινο μέτωπο:

Δύο πυροσβέστες τραυματίσθηκαν

Το απόγευμα, ένας πυροσβέστης ο οποίος συμμετείχε στην επιχείρηση κατάσβεσης της φωτιάς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Πρόκειται για υποπυραγό, ο οποίος τραυματίσθηκε στο μάτι από μεταλλικό σύνδεσμο που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες για να ενώνουν τα λάστιχα. Νοσηλεύεται στο Αττικό Νοσοκομείο και η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Παράλληλα, ακόμη ένας πυροσβέστης μετέβη με αναπνευστικά προβλήματα σε Κέντρο Υγείας της περιοχής και λίγο αργότερα, αποχώρησε. Στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς παραμένουν και επιχειρούν 390 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 115 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήχησε το «112» για εκκενώσεις

Νωρίτερα, εστάλησαν μηνύματα από το «112» για εκκενώσεις οικισμών λόγω του επικίνδυνου μετώπου. Μάλιστα, οι κάτοικοι των περιοχών Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα έλαβαν νωρίτερα μηνύματα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά – Ρέθι.

«Όλο το Ξυλόκαστρο θρηνεί για τα παιδιά που πέθαναν», λέει ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας

O Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Τάσος Γκιολής, ανέφερε πως υπάρχουν ενεργά μέτωπα στις περιοχές Πύργος, Κούτα και Ζάχολη, μιλώντας στο Newsbomb.gr.

«Το ορεινό ανάγλυφο της περιοχής με τη μεγάλη κλίση δυσκολεύει τις επιχειρήσεις από το έδαφος, με αποτέλεσμα να επιχειρούν μόνο τα εναέρια μέσα. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με το Ξυλόκαστρο να θρηνεί την απώλεια δύο νέων ανθρώπων, 35 – 40 ετών, που ήταν συγχωριανοί και οικογενειάρχες», ανέφερε αρχικά.

«Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 5 μποφόρ, ενώ η φωτιά παραμένει ανεξέλεγκτη. Η Πυροσβεστική καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες, ενώ ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, συνδράμει στην προσπάθεια. Ενώ συνεχώς φτάνουν επιπλέον δυνάμεις καταφθάνουν συνεχώς στην περιοχή», σημείωσε.

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο (01/10) όλα τα σχολεία στο Ξυλόκαστρο

Κλειστά θα παραμείνουν και αύριο, Τρίτη 01 Οκτωβρίου, όλα τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, στην Κορινθία.

Η απόφαση για την μη λειτουργία των σχολείων για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ελήφθη, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε την Κυριακή στην περιοχή των Ροζενών, σύμφωνα με τον Δήμο.

Σχετικές ειδήσεις