Γιατί εξαπλώθηκαν ανεξέλεγκτα τα μέτωπα στο Ξυλόκαστρο - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Όπως ανέφερε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Νίκος Λαυράνος, η φωτιά ξέφυγε από την πρώτη στιγμή κυρίως λόγο του δύσβατου της περιοχής

Γιατί εξαπλώθηκαν ανεξέλεγκτα τα μέτωπα στο Ξυλόκαστρο - Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες
4'

Μεγάλη μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβέστες στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας, καθώς η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται για τρίτη ημέρα. Πυροσβεστικές δυνάμεις, δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας και εθελοντές βρίσκονται επί ποδός για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, αντιμετωπίζοντας την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές το πρωί σε δασική έκταση στα Ροζενά Ξυλοκάστρου, όπου δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ο Νίκος Λαβράνος, πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Ελλάδος, εξήγησε στο Newsbomb.gr τους λόγους που η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα: «Η φωτιά είχε εξαρχής μία δυσκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Ξεκίνησε μέσα σε ένα φαράγγι δύσκολα προσβάσιμο από τις επίγειες δυνάμεις. Το σημείο είχε πολλές απόκρημνες πλαγιές, σημεία με κρυφό βάθος και πυκνή βλάστηση, γεγονός που εμπόδισε την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων».

Ο Νίκος Λαβράνος πρόσθεσε: «Ήταν άμεση η ανταπόκριση των πυροσβεστικών και εναέριων δυνάμεων, όμως το ανάγλυφο της περιοχής δεν επιτρέπει την αποτελεσματική επιχειρησιακή δράση. Τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν σε περιοχή με αυξημένο πυρομετρικό φορτίο, καθιστώντας δύσκολο το έργο τους. Συνυπολογίζοντας τους ισχυρούς ανέμους, τις δυνατές ριπές και την πλούσια καύση, δημιουργήθηκε ένα "τρίπτυχο" που ευνόησε την εξάπλωση της φωτιάς».

Δείτε εικόνες από το σημείο όπως τις κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr Χάρης Γκίκας:

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπάρχουν αρκετές ενεργές διάσπαρτες εστίες. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν σκληρή μάχη με τις εστίες της φωτιάς που έχουν προχωρήσει δυτικά, στα όρια με την Αχαΐα, προς Δερβένι και Ευρωστίνα, χωρίς ωστόσο να έχουν περάσει στην Αχαΐα. Παράλληλα, στα ανατολικά, η φωτιά επεκτείνεται προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας.

Νέο προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του αριθμού 112 εστάλη στους κατοίκους της περιοχής Σοφιανά Ξυλοκάστρου, καλώντας τους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Ρέθι. Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή Σοφιανά. Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σοφιανά, απομακρυνθείτε προς Ρέθι. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Σήμερα οι πυροσβέστες ασχολούνται κυρίως με τους ελέγχους σε σημείο με έντονο καπνό υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων. Την ίδια ώρα, ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου-Πατρών που παρέμενε κλειστός από το βράδυ της Δευτέρας, στο ύψος της Λυκοποριάς έως το Δερβένι, άνοιξε και δόθηκε ξανά στην κυκλοφορία.

Κλειστά τα σχολεία στο Ξυλόκαστρο

Τα σχολεία του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης παραμένουν κλειστά για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχουν προκύψει από την πυρκαγιά.

Αν και από το πρωί της Δευτέρας (30/9) δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν αρκετές εστίες μεγάλης εκτάσεως μέχρι και αυτή την ώρα. Με το πρώτο φως της ημέρας σηκώθηκαν τα εναέρια μέσα και περιόρισαν αρκετά το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που έφτασε τα 35 χλμ.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αυτή την ώρα μάχη με εστίες σε δύο μέτωπα: Δυτικά της πυρκαγιάς στα όρια με την Αχαΐα προς Δερβένι – Ευρωστίνα, χωρίς ωστόσο η πυρκαγιά να έχει περάσει στην Αχαΐα και ανατολικά προς Ξανθοχώρι και Λουτρό Κορινθίας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν 406 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 132 οχήματα και με το πρώτο φως της ημέρες ξεκίνησαν ρίψεις νερού από 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη. Από αέρος επιχειρούν 5 ελικόπτερα και 3 αεροσκάφη, ενώ οι άνεμοι στην περιοχή έχουν κοπάσει.

Μέχρι στιγμής, υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, ενώ έχουν καεί και σπίτια στο Ξυλόκαστρο, ενώ όπως εκτιμάται, σαφής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών θα υπάρχει μετά την κατάσβεση της φωτιάς, όταν και θα ξεκινήσει η καταγραφή στις πληγείσες περιοχές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή