Ρέμα της Εσχατιάς: Ο αρχαιολογικός χώρος που αποκαλύφθηκε κατάντησε σκουπιδότοπος σε λίγες εβδομάδες

Εργαζόμενοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων απειλούν δημοσιογράφους για να μην αναδείξουν τον αρχαιολογικό χώρο στο ρέμα της Εσχατιάς που ανέδειξε πρώτο το Newsbomb.gr 
3'

To θέμα που είχε αποκαλύψει πρώτο το Newsbomb.gr σχετικά με τη νέα σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη στο Ρέμα της Εσχατιάς φέρνει στην επικαιρότητα ξανά η τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια έργων στο ρέμα της Εσχατιάς, ανακαλύφθηκε ένα αρχαίο σύστημα αγωγών και δεξαμενών που εξυπηρετούσε τη συλλογή και διοχέτευση υδάτων προς τη δυτική Αττική. Το σύστημα περιλάμβανε αγωγούς λαξευμένους σε βράχο, φρεάτια και δεξαμενή, ενώ η χρήση του εγκαταλείφθηκε μετά τον 4ο αιώνα π.Χ..

Η ανακάλυψη αυτή αναδεικνύει τη σημασία της περιοχής στην αρχαιότητα, υπογραμμίζοντας την τεχνολογική πρόοδο και την οργάνωση των αρχαίων κατοίκων στην καθημερινή διαχείριση των φυσικών πόρων. Οι αρχαιολογικές έρευνες συνεχίζονται στην περιοχή αν και όπως φαίνεται το σημείο έχει μετατραπεί σε «χωματερή».

Σήμερα, το συνεργείο του ΣΚΑΪ και ο ρεπόρτερ Λευτέρης Θεοδωρακόπουλος βρισκόταν στο ρέμα της Εσχατιάς για να αναδείξει τον σκουπιδότοπο που έχει δημιουργηθεί σε αρχαιολογικό χώρο. Ωστόσο εργαζόμενοι από την Εφορεία Αρχαιοτήτων άρχισαν να τους απειλούν με μηνύσεις σε περίπτωση που έδειχναν τον αρχαιολογικό χώρο.

Όπως ανέφερε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής στο Newsbomb.gr, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο υδραυλικό έργο εξυπηρετούσε τη συγκέντρωση των υδάτων της περιοχής για κάποια επεξεργασία και στη συνέχεια τη διοχέτευσή τους προς τα δυτικά, προς την περιοχή του σημερινού δήμου Ζεφυρίου. Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν από τον χώρο υποδηλώνουν ότι η χρήση του συστήματος αυτού εγκαταλείφθηκε μετά τον 4ο αιώνα π.Χ..

Η νέα αυτή ανακάλυψη στο ρέμα της Εσχατιάς, στο φυσικό όριο μεταξύ των δήμων Αχαρνών και Φυλής, αναδεικνύει τη σημασία της περιοχής στην αρχαιότητα και αποδεικνύει για άλλη μία φορά τη σύνδεση του σύγχρονου τοπίου με την πλούσια ιστορική κληρονομιά της Αττικής. Οι αρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή συνεχίζονται, με την ελπίδα ότι θα έρθουν στο φως ακόμη περισσότερες πληροφορίες για την καθημερινή ζωή και τις τεχνικές ικανότητες των αρχαίων κατοίκων της περιοχής.

Τα έργα αυτά, εξυπηρετούσαν τις ανάγκες του αρχαίου πολιτισμού και δείχνουν πώς οι πρόγονοί μας διαχειρίζονταν την καθημερινότητά τους με τρόπο οργανωμένο και τεχνολογικά προηγμένο για την εποχή τους. Σήμερα, τέτοιες ανακαλύψεις μας υπενθυμίζουν ότι η διαχείριση των φυσικών πόρων και η φροντίδα του περιβάλλοντος ήταν αξίες ριζωμένες στην κουλτούρα μας εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σημαντικά κέντρα δραστηριότητας κατά την αρχαιότητα στην Δυτική Αττική

Τα πρόσφατα αρχαιολογικά ευρήματα στο ρέμα της Εσχατιάς, που έφερε στο φως της δημοσιότητας το Newsobmb.gr, είναι ένα ακόμα παράδειγμα αυτής της αδιάκοπης ιστορικής συνέχειας. Κατά τη διάρκεια έργων διευθέτησης του ρέματος, ανακαλύφθηκε το αρχαίο σύστημα αγωγών και δεξαμενών στην περιοχή της Φυλής. Το σύστημα αυτό περιλάμβανε αγωγούς λαξευμένους στο φυσικό βράχο, κτιστές ανωδομές, φρεάτια, καθώς και άλλες διαμορφώσεις, όπως κλίμακες πρόσβασης και δεξαμενή.

Η ανακάλυψη αυτή στο ρέμα της Εσχατιάς έρχεται να προστεθεί σε άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή των Αχαρνών και της Φυλής, ενισχύοντας την εικόνα αυτών των περιοχών ως σημαντικών κέντρων δραστηριότητας κατά την αρχαιότητα.