Φωτιά στην Κορινθία: Καίει ανεξέλεγκτα βόρεια των Τρικάλων - Αυξάνονται τα εναέρια μέσα

Δείτε εικόνες και βίντεο από το σημείο της φωτιάς όπως τις κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr, Χάρης Γκίκας

Φωτιά στην Κορινθία: Καίει ανεξέλεγκτα βόρεια των Τρικάλων - Αυξάνονται τα εναέρια μέσα
Newsbomb.gr/Χάρης Γκίκας
3'

Η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας κινείται βόρεια των Τρικάλων.

Πιο συγκεκριμένα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με πολλές διάσπαρτες εστίες αυτή την ώρα. Τα εναέρια μέσα ενισχύθηκαν σε 23 ενώ οι επίγειες δυνάμεις είναι με 406 πυροσβέστες, 16 ομάδες πεζοπόρο και 132 οχήματα.

Νωρίτερα, μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε στα Σοφιανά και στο Γελίνι, ωστόσο,η γενικότερη εικόνα στην Κορινθία είναι σχετικά βελτιωμένη με μόνο διάσπαρτες εστίες και αρκετό καπνό. Με μήνυμα από το 112 ειδοποιήθηκαν στις 7.20 το πρωί και όσοι βρίσκονταν στις περιοχές Λαγκαδαίικα, Σπαρτιναίικα, Πελλήνη και Άνω Καλλιθέα να απομακρυνθούν προς Σοφιανά και Ρέθι.

Δείτε εικόνες από το σημείο όπως τις κατέγραψε ο φωτορεπόρτερ του Newsbomb.gr Χάρης Γκίκας:

Μέχρι στιγμής, υπάρχει ολοσχερής καταστροφή σε καλλιέργειες, ενώ έχουν καεί και σπίτια στο Ξυλόκαστρο, ενώ όπως εκτιμάται, σαφής εικόνα για το μέγεθος των ζημιών θα υπάρχει μετά την κατάσβεση της φωτιάς, όταν και θα ξεκινήσει η καταγραφή στις πληγείσες περιοχές. Πάντως η κατάσταση που επικρατεί είναι: Στάχτη πάνω από 50.000 στρέμματα στο Ξυλόκαστρο...

Γιατί εξαπλώθηκαν ανεξέλεγκτα τα μέτωπα στο Ξυλόκαστρο

Ο Νίκος Λαβράνος, πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών Ελλάδος, εξήγησε στο Newsbomb.gr τους λόγους που η φωτιά εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα: «Η φωτιά είχε εξαρχής μία δυσκολία λόγω του δύσβατου της περιοχής. Ξεκίνησε μέσα σε ένα φαράγγι δύσκολα προσβάσιμο από τις επίγειες δυνάμεις. Το σημείο είχε πολλές απόκρημνες πλαγιές, σημεία με κρυφό βάθος και πυκνή βλάστηση, γεγονός που εμπόδισε την πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων».

Ο Νίκος Λαβράνος πρόσθεσε: «Ήταν άμεση η ανταπόκριση των πυροσβεστικών και εναέριων δυνάμεων, όμως το ανάγλυφο της περιοχής δεν επιτρέπει την αποτελεσματική επιχειρησιακή δράση. Τα εναέρια μέσα επιχειρούσαν σε περιοχή με αυξημένο πυρομετρικό φορτίο, καθιστώντας δύσκολο το έργο τους. Συνυπολογίζοντας τους ισχυρούς ανέμους, τις δυνατές ριπές και την πλούσια καύση, δημιουργήθηκε ένα "τρίπτυχο" που ευνόησε την εξάπλωση της φωτιάς».

Θρήνος για τους δύο νεκρούς

Οι φλόγες οδήγησαν σε θάνατο δύο άτυχους ανθρώπους, ηλικίας 35 και 40 ετών, που είχαν χαθεί τα ίχνη τους στην περιοχή Άνω Πιτσά Κορινθίας και στη συνέχεια βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Πρόκειται για δύο άνδρες που πήραν τα μηχανάκια τους για να μεταβούν οικειοθελώς προς το μαντρί γνωστού τους προσώπου, για να τον βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, σύμφωνα με πηγές από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Την προανάκριση διενεργεί η Πυροσβεστική, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο σοροί βρέθηκαν έξω από το χωριό Ελληνικό, πλησίον της κατασκήνωσης Χαρούμενων Αγωνιστών.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή