«Η αξιοπιστία και η μαχητικότητα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού πυλώνας επιτυχίας»

3'

Η επιλεκτική απώλεια μνήμης και το σύνολο των ενεργειών, όσων γνωστών κύκλων αγκομαχούν να επιτελέσουν με οποιανδήποτε τρόπο κάθε είδους ζημιά στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ.) και την Διοίκηση του, είναι εμφανείς σε όλους τους Εργαζομένους, Εθελοντές και Μέλη του Οργανισμού. Παρουσιάζονται ιδιαιτέρως αγχωμένοι και αναλώνονται στο να επικρατήσει στη κοινή γνώμη το «φαίνεσθαι» και όχι το «είναι», η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Η νοσηρή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι γνωστοί πολέμιοι επί σειρά ετών του Ε.Ε.Σ., με υποχρεώνει να υπενθυμίσω την έλλειψη σοβαρότητας εκ μέρους τους που φέρνει στο προσκήνιο τις άνευ αντικρίσματος επιδιώξεις τους και αποκαλύπτει την απέλπιδα προσπάθεια να επαναφέρουν σε λειτουργία τις αγκυλώσεις που είχαν θέσει τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στο περιθώριο και την απαξίωση.

Η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της δημοκρατίας αποτελεί συνιστώσα της νυν Διοίκησης καθώς ενεργεί με βάση την υλοποίηση ρεαλιστικών προσδοκιών, επαναπροσδιορισμό των δεδομένων, αξιολόγηση και τεκμηρίωσή τους και βεβαίως γνωστοποίησή τους σε όλη την Ερυθροσταυρική κοινότητα.

Η Διοίκηση λειτουργεί ως «ζωντανό κύτταρο» με συνθήκες διαλόγου, προβληματισμού, δεοντολογίας (γεγονός που ενοχλεί το παρελθόν) για να διασφαλίζεται η σωστή χάραξη της λειτουργίας του, προτάσσοντας την ιδέα της συλλογικότητας, της προόδου και της αξιοπιστίας. Και μια εύρυθμη διοίκηση οφείλει να στηρίζεται στην αξιολόγηση της αξιοπιστίας των λεγομένων και των πράξεων καθώς πολλάκις εμφανίζονται πρόσωπα ανακριβή που ευτυχώς ακυρώνονται από τις Δημόσιες Αρχές (Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου), Υπηρεσία που εποπτεύει και ελέγχει τα κληροδοτήματα για το ακίνητο του Χολαργού και που εν τέλει αποτυπώνουν τον αληθή λόγο εμπλοκής τους, που δεν είναι άλλος από το ατομικό συμφέρον.

Χρέος της Διοίκησης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι να διαφυλάττει την διαφάνεια και το σωστό πλαίσιο λειτουργίας που είναι βασισμένο στις θεμελιώδεις αρχές του κινήματος. Κάτι που αναγνώρισε και επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού, η Ελληνική κοινωνία καθώς και ολόκληρη η Διεθνής κοινότητα.

Η Πολιτική και τα κομματικά συμφέροντα επιβάλλεται να μείνουν μακριά και σε απόσταση ασφαλείας από τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό οργανισμό της χώρας, όπως επίσης η διαστρέβλωση ειδήσεων και γεγονότων που μπορούν να εξελιχθούν σε ηθελημένη κάλυψη για τους αναξιόπιστους και παραπλάνηση του κοινωνικού συνόλου.

Ο συστημικός συνδυασμός των ανωτέρω με τον παράλληλο ανήθικο διασυρμό υπολήψεων και προσώπων αποτελεί δημαγωγική και τυχοδιωκτική τακτική που ουδεμία σχέση έχει με την δική μας υπόσταση και οντότητα. Θα ήταν εύλογα δικαιολογημένη η έλλειψη ικανότητας μιας απλής ανάγνωσης του καταστατικού του οργανισμού, όχι όμως η σκόπιμη παρερμηνεία του προκειμένου να επιτευχθεί η αποδόμηση αξιών, εννοιών και ρόλων για να εξυπηρετηθούν προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα των γνωστών - αγνώστων.

Το μέλλον απαιτεί να απαγκιστρωθούμε από τις πρακτικές που οδήγησαν τον Ε.Ε.Σ. στο αδιέξοδο όσο και εάν αυτό ενοχλεί όσους είναι γαντζωμένοι σε αυτές κρατώντας όμηρο τον εθελοντικό κόσμο στις ορέξεις τους και τα συμφέροντα τους.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι, πάρα τις όποιες ανέντιμες προσπάθειες γίνονται, εμείς θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως κόμβος ανθρωπιστικής συνοχής και συντονισμού με απώτερο σκοπό την προορατική και προληπτική αντιμετώπιση κρίσεων επιτυγχάνοντας την βιώσιμη ευημερία για το κοινωνικό σύνολο.

Ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ
Dr Αντώνιος Αυγερινός
Φαρμακοποιός, Υποστράτηγος ε.α