Πύρινη κόλαση στην Κορινθία για τρίτη ημέρα - Διαρκής μάχη με τις αναζωπυρώσεις

50.000 στρέμματα έγιναν στάχτη, δύσκολη η κατάσταση σε Σοφιανά και Ζάχολη 
3'

Δύο νέοι ανθρώποι απανθρακωμένοι, αναρίθμητα ζώα και σπίτια καμένα και πάνω από 50.000 στρέμματα στάχτη. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Κυριακή στη Ροζενά Ξυλοκάστρου Κορινθίας, εξακολουθεί να έχει περίμετρο πάνω από 32 χιλιόμετρα και να απειλεί οικισμούς.

Τρία τουλάχιστον τα μέτωπα της φωτιάς

  • Υπάρχει ένα μέτωπο από Σοφιανά, Ξανθοχώρι, Φικουλάζο, που κινείται ανατολικά προς Ρέθι, Δένδρο, Πελλήνη.
  • Ένα δεύτερο μέτωπο από Σοφιανά προς Γελήνι, στα Σπαρτινέικα, που αν δεν περιοριστεί μπορεί να κινδυνέψει το πυκνό δάσος Καρυάς και Τρικάλων.
  • Και το τρίτο μέτωπο από Πύργο προς Ζάχολη που μπορεί να απειλήσει την γειτονική Αχαϊα.

Αν δεν οριοθετηθεί το συντομότερο η φωτιά κινδυνεύει να φτάσει στον αδιαπέραστο δασικό πυρήνα της κεντρικής Πελοποννήσου.

Υπάρχουν αναζωπυρώσεις και εκατοντάδες μικρές εστίες σε όλο το πέρασμά της. Οι κάτοικοι παραμένουν σε εγρήγορση και πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, οι κάτοικοι αλλά οι εθελοντές δίνουν τεράστια μάχη για να την περιορίσουν.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις σε πολλές διάσπαρτες εστίες και τους ισχυρούς ανέμους, με την κατάσταση να είναι δύσκολη στα Σοφιανά.

Στο σημείο επιχειρούν 478 πυροσβέστες με 16 ομάδες δασοκομάντος και 154 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας. Ταυτόχρονα, από αέρος, 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη.

Ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή

Το πύρινο μέτωπο έφτασε σε μήκος έως και τα 32 χιλιόμετρα με τη φωτιά να καταστρέφει δασικές εκτάσεις και να προκαλεί ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, κάθως κάηκαν σχεδόν 50.000 στρέμματα σύμφωνα με τον δήμαρχο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Βλάση Τσιώτο.

Εναέρια μέσα και από την ΕΕ για την κατάσβεση

Μετά την ενεργοποίηση από την Ελλάδα του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ χθες το απόγευμα, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ κινητοποίησε άμεσα τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU. Τα αεροσκάφη, που κινητοποιήθηκαν από την Κροατία και την Ιταλία, έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα.

Η ΕΕ έχει επίσης ξεκινήσει δορυφορική χαρτογράφηση έκτακτης ανάγκης μέσω του συστήματος Copernicus για την παροχή χαρτών στις τοπικές αρχές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί την πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς και είναι έτοιμη να κινητοποιήσει περισσότερη βοήθεια εάν χρειαστεί, όπως τονίζει. Η Κομισιόν σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου των δασικών πυρκαγιών, η Ελλάδα είχε ζητήσει βοήθεια μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ δύο φορές, λαμβάνοντας τότε 5 πυροσβεστικά αεροπλάνα, 2 ελικόπτερα, καθώς και 7 ομάδες εδάφους, 348 πυροσβέστες και 115 οχήματα. Η Ελλάδα φιλοξένησε επίσης ένα πρόγραμμα προ τοποθετήσεων, στο οποίο πυροσβέστες και οχήματα αναπτύχθηκαν στην Ελλάδα για αρκετές εβδομάδες.

https://www.newsbomb.gr/tag/anazwpyrwseis

Σχετικές ειδήσεις