Σε ποιους δρόμους μπαίνουν κάμερες - Η λίστα με όλα τα σημεία - Πώς θα λειτουργούν

Οι κάμερες θα σκανάρουν τόσο τις τροχαίες παραβάσεις όσο και τη νομιμότητα κυκλοφορίας των οχημάτων 
INTIME NEWS
2'

Την εγκατάσταση των πρώτων 1.000 ψηφιακών καμερών σε 20 λεωφόρους της Αθήνας, για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των τροχαίων παραβάσεων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, σχεδιάζουν τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη.

Πρόκειται, όπως αναφέρουν Τα Νέα, για ένα νέο «έξυπνο» προηγμένο σύστημα παρακολούθησης των δρόμων της πρωτεύουσας από «ψηφιακούς τροχονόμους», που αποσκοπεί σε ένα πλήρες «σκανάρισμα» των οδηγών που κυκλοφορούν στους δρόμους του λεκανοπεδίου, καθώς πέραν των τροχαίων παραβάσεων, θα ελέγχεται και η νομιμότητα της κυκλοφορίας οδηγών και οχημάτων.

Το ψηφιακό αυτό σύστημα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, που μελετάται από τα δύο υπουργεία, εφόσον λάβει τις απαραίτητες σχετικές εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών (Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κ.λπ.), θα ανιχνεύει μέσω υπερσύγχρονων καμερών μια σειρά από παραβάσεις - και όχι μόνο την υπερβολική ταχύτητα - που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου.

Πού θα τοποθετηθούν οι 1.000 κάμερες

Οι περίπου 1.000 κάμερες σχεδιάζεται να τοποθετηθούν σε κομβικά σημεία πολυσύχναστων δρόμων της Αττικής, στα οποία, με βάση κυκλοφοριακές μελέτες, σημειώνονται οι περισσότερες τροχαίες παραβάσεις, με βαρή κόστος σε ανθρώπινες ζωές και τραυματισμούς.

Ειδικότερα, σε πρώτη φάση η τοποθέτηση των νέων υπερσύγχρονων καμερών θα γίνει στοχευμένα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, όπως οι: λεωφόροι Μεσογείων, Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Ποσειδώνος, Αθηνών, Αλίμου, Κηφισού, Αμαλίας, Συγγρού, Βασιλίσσης Σοφίας, Βασιλίσσης Όλγας, Λαυρίου, Μαρκοπούλου, Κωνσταντινουπόλεως, Μαραθώνος, Πειραιώς, Κατεχάκη, Θηβών, Βουλιαγμένης και Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Πώς θα λειτουργούν οι κάμερες

Οι 1.000 κάμερες δεν θα καταγράφουν απλά την παράβαση των ορίων ταχύτητας ενός οχήματος, αλλά θα είναι σε θέση να «βλέπουν» εάν οι επιβαίνοντες σε αυτό φορούν ζώνη ασφαλείας, εάν ο οδηγός του μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο ή εάν οι αναβάτες των δικύκλων φορούν κράνος.

Στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος - δικύκλου, θα γίνεται η ταυτοποίηση του οδηγού, θα βεβαιώνεται η παράβαση και ο παραβάτης θα παραλαμβάνει την κλήση είτε στο κινητό του τηλέφωνο (με SMS ή μέσω του Viber), είτε μέσω της θυρίδας του πολίτη στον ιστότοπο gov.gr είτε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Επίσης, από τον αριθμό κυκλοφορίας θα διαπιστώνεται αμέσως εάν το όχημα έχει περάσει από ΚΤΕΟ, καθώς και εάν είναι ασφαλισμένο. Επιπλέον, θα διαπιστώνεται εάν ένα όχημα που είναι δηλωμένο σε ακινησία... κυκλοφορεί κανονικά στον δρόμο.