«Safe Youth»: Πώς θα λειτουργήσει η εφαρμογή «Panic Button» για τους εφήβους

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μίλησε στο ΕΡΤNews για το Panic Button στο κινητό (Safe Youth)
Αρχείου
2'

Πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες ημέρες η εφαρμογή «Safe.YOUth» με την οποία μπορούν να καταγγείλουν περιστατικά βίας και κακοποίησης, οι ανήλικοι ηλικίας 12-18 ετών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, μίλησε στο ΕΡΤNews για το Panic Button στο κινητό (Safe Youth) αναφέροντας: «Είναι μία εφαρμογή πάρα πολύ χρήσιμη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέχρι τέλος της εβδομάδας θα καταφέρουμε να τη δώσουμε στο κοινό, στους πολίτες. Θα μπορούν δηλαδή να την κατεβάσουν και οι γονείς και τα παιδιά στο κινητό τους τηλέφωνο.

Για τους γονείς παρέχει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά τους και να αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν το έχουν αντιληφθεί. Θα είναι ελεύθερη εφαρμογή για όλους τους πολίτες. Απλώς το κουμπί πανικού, το My Button, όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται, θα είναι διαθέσιμο μόνο για τους ανηλίκους άνω των 12 ετών και θα μπορούν να το ενεργοποιήσουν σε περίπτωση που βρίσκονται σε κίνδυνο, για να καλούν άμεσα την αστυνομία στο σημείο στο οποίο κινδυνεύουν και κακοποιούνται».

Λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών

Το «Safe Youth» παρέχει ειδικά διαμορφωμένο περιεχόμενο για τρεις διαφορετικές ηλικιακές ομάδες: 12-15, 15-18, και 18+. Το περιεχόμενο καλύπτει θέματα όπως η σεξουαλική κακοποίηση, η παραβατικότητα, καθώς και ζητήματα ισότητας και ρατσισμού. Η εφαρμογή επιτρέπει τη λήψη ανώνυμων και επώνυμων καταγγελιών μέσω της πλατφόρμας gov.gr, ενώ το εργαλείο “Emergency Button” αποτελεί ένα κρίσιμο χαρακτηριστικό για περιπτώσεις άμεσου κινδύνου.

My Button

Το κουμπί άμεσης αντίδρασης ενεργοποιείται με παρατεταμένη πίεση για τρία δευτερόλεπτα, στέλνοντας αμέσως τα στοιχεία και την τοποθεσία του χρήστη στην Άμεση Δράση της ΕΛ.ΑΣ. Η εγγραφή απαιτεί την καταγραφή συγκεκριμένων προσωπικών στοιχείων, όπως η διεύθυνση κατοικίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακρίβεια των πληροφοριών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Δικλείδες ασφαλείας

Η εφαρμογή διαθέτει δικλείδες ασφαλείας για να αποτρέψει ψεύτικες ειδοποιήσεις. Ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε δύο βασικά ερωτήματα αμέσως μετά την ενεργοποίηση του κουμπιού:

  • πού βρίσκεσαι;
  • σε τι είδος κίνδυνο βρίσκεσαι;