Νέα εξέλιξη στην υπόθεση του Λούνα Παρκ - Τι ισχυρίστηκαν χειριστής και ιδιοκτήτης

Τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως από τις εξηγήσεις του μηχανικού, του χειριστή και του ιδιοκτήτη του μοιραίου Λούνα Παρκ προκαλούν αποτροπιασμό 
4'

Νέες εξελίξεις από την υπόθεση που συγκλόνισε την Ελλάδα, με τον άδικο χαμό του 19χρονου Γιάννη στο Λούνα Παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής στις 19 Αυγούστου, ήρθαν στο φως οι εξηγήσεις που έδωσαν ο μηχανικός, ο χειριστής αλλά και ο ιδιοκτήτης για του Λούνα Παρκ για το τραγικό συμβάν.

Ο μηχανικός που έλεγξε το μοιραίο παιχνίδι του Λούνα Παρκ αρνείται το σύνολο των κατηγοριών που του αποδίδονται τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει «ανυπόστατες».

«Οι επίμαχες Υπεύθυνες Δηλώσεις ουδέποτε κατατέθηκαν ή χρησιμοποιήθηκαν για ουδένα σκοπό λειτουργίας του Πάρκου Ψυχαγωγίας. Εκδόθηκαν μετά από τον τύπο του ελέγχου που απαιτείτο για την έκδοση της, υπομνήθηκε στον ιδιοκτήτη πως δεν πιστοποιούν και δεν χορηγούν κανενός είδος άδεια λειτουργίας των ψυχαγωγικών διατάξεων, γεγονός που τελεί σε πλήρη γνώση και όλων των τοπικών δημοσίων και δημοτικών αρχών, καθώς και υπομνήθηκε από μέρος μου πως ουδεμία επίσημη χρήση δύνανται να έχουν», είπε χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει η εκπομπή OPEN Τώρα.

Ο μηχανικός ακόμη, τονίζει πως ο έλεγχος που έκανε στο μηχάνημα πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2023.

«Μεσολάβησαν, ως εκ τούτου 13 μήνες μέχρι το συμβάν, εκ των οποίων οι έξι με μεγάλη προσέλευση κοινού. Πλέον δε τούτου, μεσολάβησαν συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται εφόσον δεν υπάρχει και έλεγχος μετεγκατάστασης».

Αναφερομένος στις Υπεύθυνες Δηλώσεις που υπέγραψε ως διπλωματούχος μηχανολόγος μηχανικός τις χαρακτηρίζει «άνευ ουσίας». Υποστηρίζει μάλιστα πως συνέστησε στον ιδιοκτήτη του Λούνα Παρκ να ζητήσει από έναν πιστοποιημένο φορέα ελέγχου να πραγματοποιεί περιοδικό έλεγχο στα μηχανήματα μετά τη λήξη της εκάστοτε περιόδου πιστοποίησης καθώς ήταν νόμιμη προϋπόθεση για αίτηση αδείας και για την ασφαλή λειτουργία του Λούνα Παρκ.

Χαρακτήρισε επίσης «αυθαίρετο» το συμπέρασμα του πραγματογνώμονα ότι η θραύση ήταν αναμενόμενη να επέλθει με οποιαδήποτε ταχύτητα και οποιοδήποτε βάρος των επιβαινόντων.

Τι υποστήριξε ο χειριστής

Ο χειριστής του μηχανήματος «Crazy Dance» το οποίο κόστισε στον 19χρονο Γιάννη τη ζωή του, υποστήριξε πως το μοιραίο εκείνο βράδυ έβαλε σε όλα τα παιδιά ζώνη, έκλεισε την πόρτα και ξεκίνησε αρχικά το μηχάνημα αργά, ενώ στη συνέχεια ανέβασε την ταχύτητα. Μάλιστα, όταν η μητέρα του Γιάννη του ζήτησε να χαμηλώσει την ταχύτητα εκείνος το έπραξε αμέσως. Ξαφνικά, είδε ένα κάθισμα να ξεκολλάει και ένα παιδί να εκφεδονίζεται στα προστατευτικά κάγκελα του μηχανήματος.

Ο εν λόγω χειριστής προχώρησε και σε μια σοκαριστική αποκάλυψη καθώς παραδέχτηκε ότι είχε προσληφθεί για άλλο μηχάνημα και δεν είχε την παραμικρή γνώση για το «Crazy Dance».

«Είμαι ένας αγράμματος άνθρωπος χωρίς γνώσεις για την λειτουργία του μηχανήματος Crazy Dance. Εξάλλου προσελήφθην για την λειτουργία άλλου μηχανήματος, ήτοι του καραβιού και όχι αυτού για το οποίο με εντολή του εργοδότη μου κατέληξα να χειρίζομαι. Είναι καταφανές πως δεν μπορούσα να γνωρίζω την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν τα μηχανήματα του Λούνα Παρκ. Το μόνο που έπραξα εγώ ήταν να λειτουργήσω σύμφωνα με τις εντολές του εργοδότη μου. Η αποκόλληση του μηχανήματος δεν ήταν αποτέλεσμα της ταχύτητας με την οποία περιστρεφόταν το μηχάνημα, ταχύτητα την οποία μου είχαν υποδείξει οι ιδιοκτήτες του Λούνα Παρκ, αλλά της φθοράς και της κακής συντήρησης του», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο χειριστής του παιχνιδιού.

Τι είπε ο ιδιοκτήτης του Λούνα Παρκ

Ο ιδιοκτήτης υποστήριξε πως είχε αγοράσει το μοιραίο μηχάνημα το 2022 από έναν συνάδελφο του, ο οποίος το είπε πως το παιχνίδι είχε φτιαχτεί πριν 15 χρόνια και ήταν Ιδιοκατασκευή. Στη συνέχεια με παρουσία μηχανικού δοκίμασε την λειτουργία του χρησιμοποιώντας πολύ βάρος προκειμένου να πειστεί πως όλα θα λειτουργούσαν σωστά.

Από τις εξηγήσεις που έδωσε, προκύπτει ακόμη πως τόσο το εν λόγω παιχνίδι, όσο και τα υπόλοιπα λειτουργούσαν χωρίς την απαιτούμενη άδεια καθώς ο τελευταίος έλεγχος είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2023. Ο ιδιοκτήτης τα έριξε στην εταιρεία πιστοποιήσεων, λέγοντας ότι αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία το παιχνίδι παρότι θα καθυστερούσε ο έλεγχος.