Βρέθηκε αρχαίος ελληνικός οικισμός 3.500 ετών - Τι οδήγησε τους αρχαιολόγους στην σπουδαία ανακάλυψη

Η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Ζάγκρεμπ, οδήγησε στην ανακάλυψη μιας μεγαλιθικής δομής, με διπλή πύλη, η οποία μαρτυρά ότι ο χώρος εκτείνεται βόρεια των τειχών, προς την ακτογραμμή.

Βρέθηκε αρχαίος ελληνικός οικισμός 3.500 ετών - Τι οδήγησε τους αρχαιολόγους στην σπουδαία ανακάλυψη
5'

Μπροστά σε ένα νέο αρχαιολογικό εύρημα βρέθηκαν αρχαιολόγοι στην καρδιά μιας δαλματικής πόλης στην Κροατία. Πρόκειται για έναν αρχαίο ελληνικό οικισμό 3.500 χρόνων που περιλαμβάνει ένα καλά διατηρημένο ελληνικό τείχος και δομές από διάφορες ιστορικές περιόδους, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το παρελθόν της περιοχής.

Στη γραφική ακτή της Κροατίας, οι αρχαιολόγοι «έπεσαν» πάνω σε βραχώδες έδαφος και ενώ υποψιάστηκαν ότι κάτι πολύτιμο βρίσκεται κάτω από το έδαφος, η τεράστια αρχαία δομή που αποκαλύφθηκε, προκάλεσε δέος. Με δελτίο Τύπου ανακοινώθηκε η ανακήρυξη του σημείου σε ιστορικό χώρο.

Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., οι αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν αποικίες στη σημερινή Κροατία, ασκώντας επιρροή στη γραφή, το συνάλλαγμα, το εμπόριο, την καλλιέργεια της γης και των δομών των τειχών της πόλης, σύμφωνα με άρθρο του Ινστιτούτου Λεξικογραφίας Μίροσλαβ Κρλέζα.

Την αρχαία ελληνική ισχύ της περιοχής, ακολούθησε, «από τον 2ο αιώνα π.Χ. και στη συνέχεια», η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Η αρχαία ιστορία του Stobreč, ακολουθεί τα στάδια της εξέλιξής του. Η πόλη ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία το 200 π.Χ., πριν γίνει κέντρο του εμπορίου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Ανασκαφές από το σημείο στο Stobreč, έχουν φέρει στο φως επίσης, δεκάδες τεχνουργήματα, αρχαία ρωμαϊκά ευρήματα και μία δομή του Μεσαίωνα.

Στη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής της στο Σπλιτ, η υπουργός Πολιτισμού και Μέσων, Δρ. Nina Obuljen Koržinek, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Krešimir Partl, συνεργάτες τους και δημοσιογράφους, παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του πολύτιμου αρχαιολογικού χώρου του αρχαίου Επετίου, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Stobreč, στην αρχή της οδού Omladinsko Šetalište.

Τον χώρο παρουσίασε η Δρ. Marina Ugarković, επικεφαλής της σωστικής αρχαιολογικής έρευνας από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας.

To Stobreč ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία το 200 π.Χ., πριν γίνει ένα κέντρο του εμπορίου της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων

«Το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό τείχος στην Κροατία»

«Πρόκειται για εντυπωσιακά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα ελληνικό τείχος μήκους περίπου 40 μέτρων, με ορισμένους τομείς του να φθάνουν σε βάθος πάνω από τρία μέτρα», τόνισε η αρχαιολόγος Ugarković, εξηγώντας ότι αυτό, το καθιστά μία εξαιρετική μνημειακή ανακάλυψη – το καλύτερα διατηρημένο ελληνικό τείχος στην Κροατία, συγκρίσιμο μόνο με άλλα αρχαιολογικά ευρήματα στον υπόλοιπο κόσμο, σύμφωνα με του Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων.

Αποκάλυψε ότι, στη διάρκεια των ερευνών των οποίων ήταν επικεφαλής, μελετήθηκαν για πρώτη φορά τα ευρήματα άλλων δομών εντός του αρχαίου οικισμού του Επέτιου, το οποίο εκτείνεται σε διάφορες περιόδους.

Οι περίοδοι αυτές, εκτείνονται από την προϊστορία, την Ελληνιστική και τη Ρωμαϊκή εποχή, έως την ύστερη αρχαιότητα και τον πρώιμο Μεσαίωνα.

Η διαστρωματική φύση του χώρου, όπως τονίζεται από την Marina Ugarković, παρέχει για πρώτη φορά, υλικές αποδείξεις του οικισμού που υπήρχε πολύ νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν ως τότε, με τα πρωιμότερα ευρήματα να χρονολογούνται στην Μέση Εποχή του Χαλκού, περίπου 3.500 χρόνια προ Χριστού.

Η σημασία του χώρου τονίστηκε σε παρουσίαση της Υπουργού Obuljen Koržinek, με τους συντηρητές – αρχαιολόγους, Silva Kukoč και Ivica Pleština από το τμήμα συντήρησης του Σπλιτ, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων, που είχαν την εποπτεία του σημείου.

Η ανακάλυψη περιλαμβάνει ένα καλά διατηρημένο ελληνικό τείχος και δομές από διάφορες ιστορικές περιόδους, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις σχετικά με το παρελθόν της περιοχής: Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων

«Επίσημα μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ανασκαφές»

«Η περιοχή έχει ήδη αναγνωριστεί στα μητρώα μας ως μια από όπου θα μπορούμε να περιμένουμε ενδιαφέρουσες ανασκαφές. Για τον λόγο αυτό διεξάγεται εδώ αρχαιολογική έρευνα», σημείωσε η υπουργός, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Χάρη στην μεγάλη αξία των ευρημάτων, τα οποία αποκάλυψαν πολλά στρώματα του οικισμού, ανακοίνωσε περαιτέρω έρευνες στον χώρο, καθώς και σχέδια για την προστασία και την παρουσία του στο μέλλον.

«Μελετούμε επί μήνες το ζήτημα και συνεργάτες από τη διεύθυνση της Προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στο Ζάγκρεμπ, μαζί με τμήμα Συντήρησης και του Αρχαιολογικού Μουσείου, ελέγχουν αδιάλειπτα την έρευνα, καθώς όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο», τόνισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τον αρχαιολογικό πλούτο, παρουσιάζουμε ένα παράδειγμα το οποίο θα επιτρέψει μια καλύτερα, αυτοδίκαιη προστασία τόσο εξαιρετικά πολύτιμων χώρων, ειδικά σε αστικές περιοχές», σημείωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, η γνώση σχετικά με το αρχαίο Επέτιον βασιζόταν αποκλειστικά σε ιστορικές πηγές που ανέφεραν το Τραγιούριο, το Επέτιο και τα Σάλωνα, ως ελληνικά κέντρα του εμπορίου.

Στη διάρκεια των αρχαιολογικών ερευνών, μελετήθηκαν για πρώτη φορά ευρήματα από την προϊστορία, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή εποχή, μέχρι και τον Μεσαίωνα. Φωτογραφία: Υπουργείο Πολιτισμού και Μέσων

Οι πρώτες ανασκαφές, διεξήχθησαν από τον Mladen Nikolanci, αρχαιολόγο από το μουσείο του Σπλιτ, και τη Δρ. Aleksandra Faber, από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας στο Ζάγκρεμπ, στη βόρεια ακτή του Stobreč, το 1969 και το 1973, όταν ανακαλύφθηκαν τα τείχη της πόλης. Το 2012, η Δρ. Marina Ugarković, από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας, εξερεύνησε μια τάφρο στο σημείο όπου βρίσκεται το ελληνιστικό τείχος.

Στο αίτημα του ερευνητή για αξιολόγηση της ανάγκης για αρχαιολογικές έρευνες στο ιστορικό χωριό Stobreč, το τμήμα συντήρησης του Σπλιτ, διέταξε σωστικές αρχαιολογικές έρευνες, στις αρχές του 2024, πριν από την έναρξη της χρηματοδότηση των ειδικών κατασκευαστικών συνθηκών. Οι έρευνες αυτές, έπρεπε να καλύψουν τουλάχιστον το 30% της συνολικής περιοχής, πρωτίστως για να καθοριστεί η κατεύθυνση και η κατάσταση των ελληνικών τειχών.

Η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας του Ζάγκρεμπ, οδήγησε στην ανακάλυψη μιας μεγαλιθικής δομής, με διπλή πύλη, η οποία μαρτυρά ότι ο χώρος εκτείνεται βόρεια των τειχών, προς την ακτογραμμή.

Αυτό ανοίγει επιπλέον υποθέσεις σχετικά με την έκταση της ελληνιστικής πόλης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή