O Αντώνης Ντιούδης, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων μίλησε στο Newsbomb.gr

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα σε τίτλους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
2'

H δημοσίευση την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, του Εθνικού Σχεδίου για το δημογραφικό ήταν η αφορμή για μια συζήτηση με τον πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων Αντώνη Ντιούδη. Μιας ομοσπονδίας που μετράει μέλη, 200.000 οικογένειες.

«Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα σε τίτλους το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό αλλά ακόμα εμάς δεν έχουν δώσει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες. Το βασικό μας αίτημα είναι να δοθεί η τριτεκνική ιδιότητα. Δηλαδή να εκπληρωθεί το πάγιο αίτημά μας εδώ και 17 χρόνια που είναι ο χαρακτηρισμός των τριτέκνων ως πολυτέκνων. Ωστόσο ο πρωθυπουργός απάντησε «δεν επιθυμώ οι τρίτεκνοι να χαρακτηριστούν πολύτεκνοι, αλλά να υπάρχει μία διακριτή διαφορά μεταξύ τους».

Ποια είναι η διαφορά όμως σε αυτό:«Μέχρι σήμερα είμαστε απλώς δικαιούχοι παροχών, δεν υπάρχει μία οικογενειακή ιδιότητα για εμάς. Ένας πολύτεκνος του οποίου το παιδί ενηλικιώνεται εξακολουθεί να είναι πολύτεκνος, τουλάχιστον όσον αφορά τα θεσμικά ζητήματα, τις θεσμικές παροχές. Ενώ ένας τρίτεκνος, εάν το παιδί ενηλικιωθεί (ή εάν σπουδάζει, μέχρι τα 23), σταματά να έχει την οικογενειακή ιδιότητα».

Στην ερώτηση αν πάρουν την πολυπόθητη ιδιότητα ποια προβλήματα λύνονται ο πρόεδρος εξηγεί: «Αυτό τώρα θα αλλάξει και μάλιστα σε όσους είχαν χάσει την ιδιότητα, λόγω μεγάλης ηλικίας των παιδιών τους, θα επανέλθει. ∆ηλαδή, π.χ., θα μπορούν να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις με το αυξημένο ποσοστό μοριοδότησης που έχουν οι τρίτεκνοι – αυξημένη μοριοδότηση θα έχουν και τα παιδιά ως τέκνα τριτέκνων».

Τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο επαρκούν για την επίλυση του δημογραφικού προβλήματος; «Το δημογραφικό πρόβλημα έπρεπε να έχει λυθεί χθες! Είμαστε πολύ κοντά στην κόκκινη γραμμή, όταν δηλαδή η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Ο δείκτης γονιμότητας είναι τώρα στο 1,25 για τη χώρα μας, και θα έπρεπε να είναι στο 2.1 για την ανανέωση του πληθυσμού. Όχι για αύξηση. Η γέννηση του τρίτου παιδιού, είναι εκείνη που θα μπορούσε να κάνει την αύξηση. Στο 1,25 μετρούνται και οι μετανάστες και δεν το λέω ρατσιστικά. Αν υπολογιστούν μόνοι οι Έλληνες, ο δείκτης πέφτει στο 0,8. Η μεταναστευτική πολιτική που λέει να φέρουμε μετανάστες -για ένταξη μέσα στο σχέδιο δράσης- ώστε να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό δεν αποδίδει. Το είδαμε στα χρόνια της κρίσης που ήρθαν για ένα καλύτερο αύριο και όταν δυσκόλεψαν οι συνθήκες έφυγαν…»

Οι προτάσεις της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων

Ομοσπονδία2 Ομοσπονδία

Σχετικές ειδήσεις