Αναστάτωση με νέο κρούσμα ευλογιάς των προβάτων στις Σέρρες

«Πραγματικά ο άνθρωπος ήταν πολύ στενοχωρημένος και η γυναίκα του γιατί χάνουν το βιός τους και έχουν μια ιδιαίτερη σύνδεση με τα ζώα τους», είπε ο υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.
EUROKINISSI
1'

Αναστάτωση προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα με την εκδήλωση κρουσμάτων ευλογιάς σε κτηνοτροφικές μονάδες στην Ροδόπη, τον Έβρο και τελευταία στον δήμο Εμμανουήλ Παπά στις Σέρρες.

Σύμφωνα με τo ertnews.gr ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο, στους στάβλους όπου εκδηλώθηκε κρούσμα, δημιουργείται μια ζώνη προστασίας τριών χλμ. και μια ζώνη επίβλεψης δέκα χλμ., εντός των οποίων ελέγχονται ένα προς ένα όλα τα ζώα, με συνεχείς αιμοληψίες. Όλοι οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε εγρήγορση για να εντοπίσουν τα πολύ ευδιάκριτα συμπτώματα της νόσου και να επέμβουν άμεσα.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα τα κρούσματα στον Έβρο ανέρχονται σε 62 εκ των οποίων 49 στα βόρεια του νομού και 13 στα νότια.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εφιστά την προσοχή των κατόχων εκμεταλλεύσεων προβάτων ή/και αιγοειδών καθώς και των εμπλεκομένων στο εμπόριο και στη διακίνηση αυτών για την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων και για την άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι η ζωονόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και όλα τα προϊόντα, κρέας, γάλα, τυρί, γιαούρτι μπορούν να καταναλώνονται χωρίς πρόβλημα.

Σχετικές ειδήσεις