Τσάπαλος: «Έχει γίνει μια παρανόηση εδώ - Ο νόμος για τη φορολόγηση των tips υπάρχει από το 1994»

«Δεν ήρθαμε να φορολογήσουμε τα tips. Δεν ξυπνήσαμε μια μέρα και είπαμε: Α φέραμε νόμο στη Βουλή για να φορολογήσουμε τα tips. Υπάρχει νόμος από το 1994 για το θέμα αυτό» δηλώνει ο Όμηρος Τσάπαλος
tip management
2'

Ο εκπρόσωπος Τύπου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μίλησε στο Action 24, δίνοντας διευκρινίσεις για τη φορολόγηση του φιλοδωρήματος (tips) των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου ανέφερε πως ακόμα και το μικρό ποσό που αφήνουν πελάτες στον εργαζόμενο είναι μισθός. «Έχει γίνει μια παρανόηση εδώ. Ο νόμος για τη φορολόγηση των tips υπάρχει από το 1994. Υπάρχει νομικό πλαίσιο από το 1994 όπου προβλέπει πως τα tips θα πρέπει να λογίζονται ως εισόδημα. Αυτός είναι ο νόμος που ισχύει εδώ και 30 χρόνια. Ωστόσο αυτός ο νόμος μπορεί να ίσχυε και από πιο πριν. Από εκεί πέρα βγήκε μια απόφαση του Αρείου Πάγου που επικαιροποιεί και επιβεβαιώνει την ισχύ του νόμου. Αυτό έγινε δεν έγινε κάτι άλλο» δήλωσε ο κ. Τσάπαλος.

«Δεν ήρθαμε να φορολογήσουμε τα tips. Δεν ξυπνήσαμε μια μέρα και είπαμε : Α φέραμε νόμο στη Βουλή για να φορολογήσουμε τα tips. Υπάρχει νόμος από το 1994 για το θέμα αυτό» συμπλήρωσε.

Συνέχισε:«Πολλές επιχειρήσεις δήλωναν τα tips των εργαζομένων τους. Έπαιρναν οι εργαζόμενοι τα tips και αυτά φορολογούνταν ως εισόδημα. Έχουμε στοιχεία για αυτό».

Πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων, Γιώργος Κουράσης, μίλησε επίσης για το θέμα των φιλοδωρημάτων «Σύμφωνα με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου θα πρέπει να αποδίδεται στον εργαζόμενο ως μισθός, με κρατήσεις και ασφαλιστικές εισφορές».

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ καθώς αποτελεί εκκρεμή συναλλαγή και στο τέλος του μήνα η επιχείρηση το αποδίδει κανονικά στον εργαζόμενο το πουρμπουάρ παρακρατώντας τις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία και χτυπηθεί στο POS 110 ευρώ και στην ταμειακή 100 ευρώ τότε θα υπάρχει πρόβλημα καθώς θα υπάρχει διαφορά τζίρου. Στο τέλος του έτους στο εκκαθαριστικό θα πρέπει να περιλαμβάνονται και τα φιλοδωρήματα ως πρόσθετες αμοιβές».