Νέοι οδηγοί: Τέλος η μεταφορά άλλων επιβατών στο αυτοκίνητο - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Τι σημαίνει το «σταδιακά αναβαθμιζόμενο δίπλωμα οδήγησης»
1'

Τα τροχαία ατυχήματα που δίνουν και παίρνουν στη χώρα μας, έχουν κινητοποιήσει διάφορους οργανισμούς που αναζητούν δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, έχουν γίνει εκκλήσεις από ειδικούς προς τη βρετανική κυβέρνηση για την εισαγωγή νέων αυστηρών κανονισμών, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης μεταφοράς άλλων επιβατών από τους νέους οδηγούς. Κραυγή αγωνίας έχει υψώσει μεταξύ άλλων το ίδρυμα RAC (RAC Foundation) που με επιστολή στην υπουργό για το Μέλλον των Δρόμων στο Υπουργείο Μεταφορών, Lilian Greenwood, ζητάει να εισαχθεί το Graduated Driving License (GDL), δηλαδή το «σταδιακά αναβαθμιζόμενο δίπλωμα οδήγησης».

Μόλις αποκτήσει δηλαδή δίπλωμα οδήγησης ένα άτομο που μόλις ενηλικιώθηκε, θα υπόκειται σε μια δοκιμαστική περίοδο κατά την οποία θα έχει περιορισμένες ελευθερίες συγκριτικά με τους υπόλοιπους οδηγούς. Ένας από προτεινόμενους περιορισμούς για το GDL είναι οι οδηγοί 17, 18 και 19 ετών να απαγορεύεται να μεταφέρουν με το ΙΧ τους άλλα άτομα ηλικίας 25 ετών ή μικρότερης, εξαιρουμένης της περίπτωσης που στο αυτοκίνητο βρίσκεται άτομο που είναι τουλάχιστον 35 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα από τον οργανισμό “Brake", που ασχολείται με την οδική ασφάλεια, οι νέοι οδηγοί έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε θανατηφόρο τροχαίο όταν ταξιδεύουν με επιβάτες παρόμοιας ηλικίας.

Το εν λόγω μέτρο, βέβαια, παραμένει στο δημόσιο διάλογο και δεν αποκλείεται τελικά να εφαρμοστεί.