Posidonia Challenge: Εκστρατεία για την ανάδειξη των λιβαδιών της Ποσειδωνίας

Το Rewilding Greece ξεκίνησε την πρώτη του εκστρατεία, το Posidonia Challenge, με ένα και βασικό στόχο, να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει δράση για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας (Posidonia Oceanica), ενός πολύ σημαντικού θαλάσσιου οικότοπο του οποίου η δέσμευση άνθρακα είναι παγκόσμιας σημασίας.

Posidonia Challenge: Εκστρατεία για την ανάδειξη των λιβαδιών της Ποσειδωνίας
Dimitris Poursanidis / terraSolutions
4'

Μέσω αυτής της καμπάνιας, θέλουμε να αναδείξουμε τη σύνδεση μεταξύ του μετριασμού των κινδύνων της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της προστασίας των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η αποτυχία προστασίας αυτών των θαλάσσιων λιβαδιών σηματοδοτεί μια ευρύτερη αποτυχία στην αντιμετώπιση της κρίσης του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικής βούλησης, αλλά ο καθένας από εμάς καθορίζει συλλογικά αυτή τη βούληση.

Η ΑΜΚΕ Rewilding Greece συστήνεται στο κοινό και διοργανώνει το πρώτο μεγάλο event της. Μία κολυμβητική σκυταλοδρομία που θα καλύψει περίπου 150 χιλιόμετρα θάλασσας στον Αργοσαρωνικό Κόλπο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την προστασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας (Posidonia Oceanica) στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Η κολυμβητική αυτή πρόκληση θα πραγματοποιηθεί στις 20-25 Οκτωβρίου 2024 και θα συνδέσει τα λιβάδια Ποσειδωνίας του Αργοσαρωνικού με εκκίνηση τις Σπέτσες και προορισμό πολλές διαφορετικές γωνιές του κόλπου. Είναι το πρώτο μέρος από μία σειρά θαλάσσιων δράσεων και κολυμβητικών διοργανώσεων που θα ακολουθήσουν και τις επόμενες χρονιές.

Διακεκριμένοι Έλληνες κολυμβητές, ανάμεσά τους η πρωταθλήτρια μεγάλων αποστάσεων Κέλλυ Αραούζου, ο Χρήστος Γαρέφης πρωταθλητής τριαθλητής στην κατηγορία 65+, ο χρυσός Παρολυμπιονίκης Χαράλαμπος Ταϊγανίδης και ο βιολόγος, λάτρης των υπεραποστάσεων ανοιχτής θάλασσας Γρηγόρης Τιμόλογος, γίνονται πρεσβευστές και ένθερμοι υποστηρικτές αυτής της πρωτόγνωρης εκστρατείας και κολυμπούν στο δεύτερο σπίτι τους, τη θάλασσα, σε μία διαδρομή με κεντρικό μήνυμα:

Ο Δημήτρης Πάφρας (Volunteer Marine Conservation Advisor Rewilding Greece”, PhD Candidate in Marine Biology and Fisheries Dynamics) υπογραμμίζει την τεράστια σημασία των λιβαδιών Ποσειδωνίας τόσο για τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας όσο και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δηλώνοντας:

«Τα λιβάδια αυτά αποτελούν ένα από τα πιο πολύτιμα οικοσυστήματα του πλανήτη, λειτουργώντας ως «νηπιακοί σταθμοί» για πλήθος θαλάσσιων οργανισμών, όπως ψάρια, καρκινοειδή και μαλάκια, που βρίσκουν καταφύγιο, τροφή και προστασία κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Η πλούσια βιοποικιλότητα που υποστηρίζουν συμβάλλει στην υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενώ παράλληλα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους μηχανισμούς δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Το γεγονός ότι μπορούν να αποθηκεύουν άνθρακα με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με άλλα οικοσυστήματα, όπως τα τροπικά δάση, καθιστά την προστασία τους ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια για μετριασμό της κλιματικής αλλαγής. Η καταστροφή αυτών των λιβαδιών θα οδηγούσε όχι μόνο σε απώλεια σημαντικών ειδών, αλλά και σε αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, επιδεινώνοντας την κλιματική κρίση. Συνεπώς, η διατήρησή τους είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη διαφύλαξη της θαλάσσιας κληρονομιάς.»

Η Βεατρίκη Γιαννακοπούλου, Founder “Rewilding Greece” / MSc in Environmental Science, Schumacher College ανέφερε:

«Είναι ἐνας αγώνας που μόνο συλλογικά μπορούμε να κερδίσουμε. Κερδίζοντας περισσότερο χρόνο ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Ανακαλύπτουμε, μαθαίνουμε, προστατεύουμε τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Και παίρνουμε πίσω το οξυγόνο μας».

Οι αθλητές θα κολυμπήσουν χωρίς διακοπή δύο ολόκληρες ημέρες, μέρα και νύχτα, αφοσιωμένοι σε έναν και μόνο στόχο, στην ανάδειξη της μοναδικής ομορφιάς των λιβαδιών Ποσειδωνίας, αλλά και την παγκόσμια σημασία της ύπαρξής τους στο βυθό των θαλασσών εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αυτή η σκυταλοδρομία αποτελεί ένα κάλεσμα σε κοινή δράση, που θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό σύμβολο ενότητας και αποφασιστικότητας, και θα αποδείξει ότι οι συνέργειες είναι αυτό που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε τη φυσική μας κληρονομιά, ώστε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση της εξελισσόμενης κλιματικής κρίσης που έφτασε, πια, στην πόρτα μας.

Ευελπιστούμε να μοιραστείτε το πάθος και την αγωνία μας για ένα βιώσιμο μέλλον με συνέχεια και συνέπεια για τον τόπο μας και ολόκληρο τον πλανήτη.

Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (civilprotectiongreece), (Hellenic Swimming Federation) και του Δήμου Σπετσών.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή