Ο ΕΦΚΑ ζητά πίσω 21.000 ευρώ για επίδομα ύψους 6900 ευρώ που έδωσε σε αποθανούσα ανάπηρη

Μετά τον θάνατο της γυναίκας η διεύθυνση του ΙΚΑ αποφάσισε να αμφισβητήσει την απόφαση που της έδινε αναπηρικό επίδομα
TATIANA BOLARI/EUROKINISSI
2'

Ποσό πολλαπλάσιο από αυτό που έλαβε ηλικιωμένη - που πέθανε το 2009 - ως αναπηρικό επίδομα, ζητά ο ΕΦΚΑ από τους συγγενείς της. Η οικογένεια καλείται να καταβάλλει στον οργανισμό ποσό 21.000 ευρώ όταν το ποσό που είχε λάβει η αποθανούσα ήταν του ύψους των 6.900 ευρώ.

Τι λένε οι συγγενείς

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίσθηκε ο γαμπρός της αποθανούσας που μιλώντας στην εκπομπή «Open Τώρα» εξήγησε πώς η πεθερά του έλαβε συνολικά 6.900 ευρώ τη διετία 2002-2004 σε αναπηρικά επιδόματα, σύμφωνα με απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του περιφερειακού υποκαταστήματος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Βόλου και της τοπικής διοικητικής επιτροπής.

Η γυναίκα συνεχίζει, πέθανε το 2009 σε ηλικία 82 ετών. Ήταν μετά τον θάνατο της που η τότε διευθύντρια του υποκαταστήματος ΙΚΑ, αμφισβήτησε την απόφαση. Το δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή το 2011, ωστόσο το ΙΚΑ δεν κοινοποίησε την απόφαση στους κληρονόμους.

Έτσι, το 2020 έλαβαν ένα ειδοποιητήριο με βάση το οποίο έπρεπε να καταβάλουν το ποσό 16.196 ευρώ για το επίδομα που έπαιρνε η πεθερά του.

Η οικογένεια προχώρησε σε νομικές ενέργειες και τελικά κλήθηκε να πληρώσει παραπάνω και συγκεκριμένα 21.000 ευρώ για αναπηρικό επίδομα ύψους 6.900 ευρώ.

Ο άνδρας σχολιάζοντας την απόφαση, δήλωσε ότι «είναι κοροϊδία… Αν διαβάσετε τα χαρτιά, δεν ξέρουν τι λένε. Αρχικά, είπαν ότι υπήρχαν πέντε κληρονόμοι, ενώ ήταν τέσσερις. Εμφάνισαν ένα άτομο έτσι. Άλλα ποσά ζητούν εδώ (σ.σ. δείχνει ένα χαρτί στην κάμερα) και άλλα εδώ, παρότι οι αποφάσεις εκδόθηκαν μαζί… Η διευθύντρια υπονοεί ότι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας που εξέτασαν την πεθερά μου, τα έπαιρναν, αλλά οι γιατροί της δευτεροβάθμιας όχι, κι ας έγραψαν τα ίδια με τους πρώτους».

Σχετικές ειδήσεις