«Γολγοθάς» για 13χρονο με αυτισμό: Κραυγή απόγνωσης από την αδερφή του στο Newsbomb.gr

Η αδελφή του Νικόλα, Μαντώ Δαφνή, αποσαφηνίζει την υπόθεση που απασχολεί από χθες την επικαιρότητα
6'

Είναι 13 χρονών και έχει βαρύ αυτισμό. Τα φάρμακά του έχουν απορρυθμιστεί και οι γονείς τους προσπαθούν εδώ και 11 μέρες να βρουν κατάλληλες νοσοκομειακές συνθήκες για τη νοσηλεία του, καθώς ο μικρός είναι επιθετικός και απρόβλεπτος.

Η οικογένεια μένει στο Κερατσίνι και τόσο ο πατέρας, όσο και η μητέρα του Νικόλα εργάζονται. Εκείνη ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής και εκείνος ως φυσικοθεραπευτής. Το ίδιο και η αδελφή του Νικόλα, Μαντώ Δαφνή, με την οποία επικοινώνησε το Newsbomb.gr προσπαθώντας να αποσαφηνίσει την υπόθεση που απασχολεί από χθες την επικαιρότητα.

«Η εισαγγελέας το απόγευμα της 9ης Οκτωβρίου, αφού υπήρχε και η σύμφωνη γνώμη της μητέρας μου, ξεκίνησε τη διαδικασία για τη μεταφορά του Νικόλα στη Θεσσαλονίκη με το ΕΚΑΒ. Θα γινόταν την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 7:00 το πρωί. Εμείς περιμέναμε σε ένα γραφείο. Ήμασταν στα επείγοντα δύο βράδια, που όπως είδατε στο βίντεο, κοιμήθηκε εκείνος σε φορείο και εμείς σε γραφεία. Χθες το μεσημέρι, μας ενημέρωσαν ότι ακυρώθηκε η μεταφορά με εντολές… άνωθεν. Δεν μάθαμε την αιτία, ούτε ποιος έδωσε την εντολή».

Το παιδί έχει γίνει βαλίτσα λέει η Μαντώ, που προσπαθεί να βρεθεί μια λύση ώστε να μην χρειάζεται να μένουν 24ωρες το 24ωρο μαζί με τον Νικόλα ώσπου να ρυθμιστεί η κατάστασή του:

«Τώρα είναι σε παιδοψυχιατρική μονάδα που είναι εντελώς ακατάλληλη με ακόμα 9 παιδιά με παιδοψυχιατρικά θέματα, σε έναν τελείως ακατάλληλο χώρο. Το παιδί έχει επιθετική συμπεριφορά που είναι απόρροια του αυτισμού. Και ψάχνουμε να βρούμε ειδική μονάδα γιατί θέλει ειδική φροντίδα».

Για ποιο λόγο όμως δεν μπορούν να τον φροντίζουν εκείνοι;

«Ο αδελφός μου βρίσκεται στην παιδοψυχιατρική με 9 ακόμα παιδιά που αντιμετωπίζουν επίσης ψυχιατρικά ζητήματα. Σοβαρά, σοβαρότερο ή λιγότερα σοβαρά από τον Νικόλα. Με μια νοσηλεύτρια και τη μητέρα μου να έχει επίσης ρόλο νοσηλεύτριας, αποκλειστικής και φρουρού και να δέχεται την επίθεση από τον Νικόλα. Επιπλέον πρέπει να δουλέψει, όλοι δουλεύουμε».

Που πρέπει να νοσηλευτεί το παιδί;

«Δεν υπάρχει πουθενά, δεν υπάρχει κανένας φορέας για παιδιά με αυτισμό, επιπλέον το παιδί έχει σπίτι και το θέλουμε μαζί μας. Αλλά πρέπει να ρυθμίσουν τα φάρμακά του σε κατάλληλες συνθήκες».

Γιατί λέτε ότι ο χώρος είναι ακατάλληλος; Ακούσαμε τον υφυπουργό Υγείας στον ΣΚΑΙ να αποσαφηνίζει ότι το παιδί λαμβάνει την κατάλληλη περίθαλψη και προσοχή και ότι δεν υπάρχει η κλίνη κλειστού τύπου που λέτε ό,τι χρειάζεται, λέγοντας: «Δεν υπάρχουν παιδοψυχιατρικές κλίνες κλειστού και ανοιχτού τύπου». Όντως δεν υπάρχουν;

«Χρειάζεται μια δομή με καταρτισμένο προσωπικό που να μπορεί να υποστηρίξει παιδιά με αυτισμό, δεν υπάρχει δομή για παιδιά με αυτισμό που να γνωρίζει. Η μια και μόνη κλειστού τύπου, μια σε όλη την Ελλάδα που να κλείνουν οι πόρτες και να μην χρειάζονται συνοδοί είναι αυτή στο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη. Που ενώ είχε δοθεί εντολή για τη μεταφορά μας και συμφώνησε και ο διοικητής του Αγία Σοφία ακυρώθηκε και ο ίδιος ο υφυπουργός είπε: Προφανώς δε υπάρχει καλή συνεννόηση. Υπάρχει δυσλειτουργία στην αντιμετώπιση τέτοιων εισαγγελικών κυρίως εντολών. Για αυτό και νομοθετήσαμε».

Εσείς τι κάνατε μέχρι τώρα;

«Προφανώς για να φτάσουμε στο σημείο να απευθυνθούμε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο έχουμε κάνει πολύ προσπάθεια και από το καλοκαίρι μήπως με το σχολείο μπει το παιδί σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Έχουμε αρίστη συνεργασία με το σχολείο και έχουμε στήριξη. Αυτό που ζητάμε γιατί υπήρχε και εισαγγελική εντολή, είναι να πάει σε κλίνη κλειστού τύπου προκειμένου οι γονείς να μην είναι εκεί συνεχώς και να γίνει η φαρμακευτική ρύθμιση στον κατάλληλο χώρο με κατάλληλο τρόπο. Και καταλήξαμε σε ένα χώρο με 9 παιδιά, χωρίς κανένας μας να μπορεί να είναι με το παιδί 24 ώρες το 24ωρο, τόσο γιατί δεν μπορούμε να το φροντίσουμε σωστά, όσο γιατί θα χάσουμε τις δουλειές μας».

Τι συμβαίνει τώρα

Το παιδί συνεχίζει να νοσηλεύεται σε ακατάλληλη δομή για την περίπτωσή του, σε θάλαμο της Παιδοψυχιατρικής μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα όταν η αδελφή του Νικόλα, Μαντώ, ανέβασε στο Tik Tok ένα βίντεο με την ταλαιπωρία του παιδιού, που φαίνεται ξεκάθαρα να κοιμάται σε ένα γραφείο νοσοκομείου. Το συγκεκριμένο βίντεο προκάλεσε κύμα συμπαράστασης προς την οικογένεια από χιλιάδες απλούς πολίτες.

«Ο Νικόλας είναι 13 ετών και είναι αδελφός μου. Τον φέραμε χθες στο νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας με εισαγγελική παραγγελία και συνοδεία αστυνομίας . Οι γιατροί στην προσπάθεια να βρεθεί λύση όσο τσακώνονταν με την εισαγγελέα εμείς κοιμηθήκαμε σε ένα γραφείο πάνω σε φορείο. Το επόμενο πρωί μας στέλνουν στο ΑΓΛΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ πάλι με συνοδεία αστυνομίας και από τις 8 το πρωί μέχρι τώρα τον έχουν εντελώς παραμελημμένο. Το παιδί θέλει φαρμακευτική ρύθμιση, δεν μπορούμε λόγω επιθετικότητας να τον βγάλουμε έξω και ο σκοπός ήταν να τον στείλουμε στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ στη Θεσσαλονίκη που υπάρχει κλίνη κλειστού τύπου. Αυτό έγινε δεκτό με πάρα πολλή πίεση από την εισαγγελέα και ενώ ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε μας είπαν ότι ακυρώθηκε λόγω εντολής εκ των ανωτέρων. Έχουμε κάνει μπαλάκι το παιδί χωρίς φάρμακα και είναι 24 ώρες κλεισμένο σε γραφεία. Ευχαριστώ όποιον το διαβάσει και ο λόγος που ανέβασα αυτό το βίντεο είναι για να μην ταλαιπωρούνται τα παιδιά και να λάβουν τις ευθύνες τους οι αρμόδιοι της χώρας».

https://www.tiktok.com/@madodafni/video/7423835598835830038

«Σκοπός του βίντεο που ανέβασα, ήταν να δει ο κόσμος την κατάσταση και να πιεστούν οι αρμόδιοι, ώστε να δώσουν λύση. Η συμπαράσταση του κόσμου προς εμάς ήταν τεράστια. Γιατροί, άνθρωποι που σχετίζονται με άτομα με αυτισμό και χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι δεν μας ήξεραν, ήρθαν σε επαφή μαζί μας. Ο απλός κόσμος ενδιαφέρεται και οι αρμόδιοι, που πληρώνονται για να κάνουν τη δουλειά τους, δεν ασχολήθηκαν καν. Ο μικρός μαζί μου ηρεμεί αρκετά και γι’ αυτό βρίσκομαι συνέχεια δίπλα του, όπως και η μητέρα μας. Έχουμε αφήσει τις δουλειές μας τόσες μέρες και οι αρμόδιοι άλλα μας λένε τη μία στιγμή και άλλα την άλλη. Ό,τι συμβαίνει, το μαθαίνουμε τρεις ώρες μετά. Τη δική τους ανεπάρκεια την πληρώνει πρώτα το παιδί και μαζί του και η υπόλοιπη οικογένεια».

Σχετικές ειδήσεις