Σεισμός στα Άνω Λιόσια: Διαφορετικό ρήγμα από αυτό του 1999 - Τι είπε ο Αθανάσιος Γκανάς

Υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον αισθητό σεισμό στην Αθήνα;
1'

Ασθενής σεισμική δόνηση ωστόσο αισθητή εκδηλώθηκε νωρίτερα το πρωί της Κυριακής (13/10) στην Αθήνα με επίκεντρο τα Άνω Λιόσια. Ειδικότερα ο σεισμός είχε ένταση 2,7 Ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και επίκεντρο 9.6 χιλιόμετρα Βόρεια Βορειοδυτικά της Αθήνας και συγκεκριμένα στα Άνω Λιόσια. Ο σεισμός εκδηλώθηκε στις 9:18.

Παράλληλα μια ακόμη σεισμική δόνηση εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Κρήτη και ειδικότερα στα νότια του νομού Χανίων. Ο σεισμός είχε ένταση 3,3 Ρίχτερ και σημειώθηκε στις 2:05 τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 34 χιλιομέτρων Δυτικά – Νοτιοδυτικά της Παλαιόχωρας, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 5,6 χιλιόμετρα.

Ο Αθανάσιος Γκανάς σεισμολόγος - γεωλόγος μίλησε στο Newsbomb.gr για τους δυο αυτούς σεισμούς.

Αρχικά για τον σεισμό στα Λιόσια, τόνισε πως είναι διαφορετικό το ρήγμα από εκείνο του καταστροφικού σεισμού το 1999, ωστόσο για την ώρα είπε πως δεν πρόκειται για κάτι ανησυχητικό.

Αναφορικά με τον σεισμό στην Κρήτη είπε πως είναι μια συνέχεια της αλλεπάλληλης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή και πως ούτε αυτός εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν η σεισμική ύφεση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας τα τελευταία 3 χρόνια, ο ίδιος τόνισε πως η ύφεση συνεχίζεται και πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να φανερώνει πως περιμένουμε κάποιον ισχυρό σεισμό με πολλά Ρίχτερ.