Λειψυδρία: «Στεγνώνει» η λίμνη Βόλβη - Αναδύονται ερείπια, υποχώρησαν έως και 100 μέτρα τα νερά

Λειψύδρια: Στη λίμνη Βόλβη, η στάθμη, έχει υποχωρήσει σημαντικά - Πλέον, αναδύεται το βυζαντινό κάστρο, που ήταν βυθισμένο, κάτω απ' την επιφάνεια της
1'

Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν και τη λίμνη Βόλβη καθώς η στάθμη της λίμνης έχει πέσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Την ίδια στιγμή αγρότες και ψαράδες κραυγάζουν αγωνιώντας για το μέλλον.

Αποτέλεσμα της μείωσης της στάθμης είναι να βγει στην επιφάνεια του νερού ένα μέρος αρχαίου μνημείου. Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μιώντας στην ΕΡΤ το καλοκαίρι το νερό κάλυπτε το συγκεκριμένο μνημείο. Μέσα σε δύο μήνες η στάθμη του νερού εκτιμάται ότι έπεσε τουλάχιστον κατά ένα μέτρο.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Alpha, από τον περασμένο Ιανουάριο, τα νερά τις όχθης είναι 100 μέτρα πιο μέσα. Ακόμη και αυτή η λίμνη, μια από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα, η δεύτερη σε έκταση και σε ποσότητα νερού, έχει επηρεαστεί από την παρατεταμένη ξηρασία.

Την ίδια στιγμή εντύπωση προκαλεί πως στο χωριό Μεγάλη Βόλβη, εμφανίστηκε μέρος των ερειπίων ενός αρχαίου βυζαντινού κάστρου, το οποίο ήταν κάτω από την επιφάνεια των νερών εδώ και αιώνες.

Πλέον είναι ορατά τα τείχη του, αλλά και η δομή του συγκεκριμένου κάστρου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Alpha, η λίμνη δεν φαίνεται μέσα να έχει να επηρεαστεί όσον αφορά την πανίδα της.

Μετά και τις τελευταίες μετρήσεις του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπου Υγροτόπου, η κατάσταση στη Βόλβη χαρακτηρίζεται σταθερά μέτρια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι στάθμες και των τεσσάρων λιμνών της Κεντρικής Μακεδονίας κατά το 2024 διαμορφώνονται σταθερά στα κατώτερα επίπεδα των τιμών της τελευταίας δεκαετίας.

Σχετικές ειδήσεις