Daily Mail: Η σκοτεινή πλευρά της Μυκόνου - Το νησί των influencers που διεκδικεί η ελληνική μαφία

Συμβόλαιο θανάτου αξίας 100.000 για 9,5 στρέμματα γης - Τι συμβαίνει στο Nησί των Ανέμων 

Daily Mail: Η σκοτεινή πλευρά της Μυκόνου - Το νησί των influencers που διεκδικεί η ελληνική μαφία
9'

Η εν ψυχρώ μαφιόζικη εκτέλεση του τοπογράφου Παναγιώτη Στάθη, 54 ετών, τον περασμένο Ιούλιο, στο Ψυχικό αποκάλυψε πολλές σκοτεινές πτυχές για τα όσα συμβαίνουν στο κοσμοπολίτικο νησί της Μυκόνου.

Η στιγμή της δολοφονίας του, καταγράφηκε καρέ καρέ και για τη διαρροή του βίντεο στα ΜΜΕ διατάχθηκε διοικητική έρευνα.

Η στιγμή της εκτέλεσης

Στο ανατριχιαστικό βίντεο, φαίνεται ο τοπογράφος την ώρα που παρκάρει την μπλε BMW του έξω από το γραφείο του στις 8.30 π.μ. στο Ψυχικό, όταν ένας αναβάτης σκούτερ με μαύρο μπουφάν και λευκό κράνος σταματάει δίπλα του.

Κρατώντας ένα πιστόλι στο χέρι του με γάντια, ο δολοφόνος πυροβόλησε αδιακρίτως μέσα στο όχημα και στη συνέχεια με ήρεμες κινήσει το ξαναγεμίζει πριν ρίξει άλλη μια σφαίρα, αφήνοντας τον Παναγιώτη Στάθη βουτηγμένο στο αίμα. Ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Στη συνέχεια, ο εκτελεστής τοποθετεί προσεκτικά το όπλο μέσα στο σακάκι του, βάζει ταχύτητα και φεύγει ανενόχλητος.

Σε ρεπορτάζ της Daily Mail επιχειρείται να χυθεί φως στη σκοτεινή πλευρά του νησιού, που οδήγησε στη δολοφονία του τοπογράφου, αλλά και στους λόγους για τους οποίους το οργανωμένο έγκλημα διεκδικεί μέχρις εσχάτων την κοσμοπολίτικη Μύκονο.

Όπως επισημαίνει σε μια περίεργη ανατροπή, η δολοφονία δεν έχει συνδεθεί με αυτά που συνήθως συνδέεται το οργανωμένο έγκλημα, όπως ο έλεγχος περιοχών ή εμπόριο ναρκωτικών, αλλά με εφαρμογές γης και σχεδιασμού στο πολυτελές νησί διακοπών της Μυκόνου.

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται ότι μεγάλο μέρος της καθοδηγείται από την ελληνική μαφία, καθώς επιδιώκει να ασκήσει έλεγχο σε γραφειοκράτες σχεδιασμού, μηχανικούς και τοπογράφους που εμπλέκονται σε κατασκευαστικά έργα υψηλού προφίλ και να χειραγωγήσει τους νόμους σχεδιασμού για να επωφεληθεί από την προσοδοφόρα τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Για τη δολοφονία του τοπογράφου συνελήφθη ένας 44χρονος με διασυνδέσεις με την ελληνική μαφία.

Η δολοφονία του Στάθη ήταν σχολαστικά σχεδιασμένη με αστυνομικές πηγές στην Αθήνα να ισχυρίζονται ότι ο εκτελεστής έκανε πρόβα της εκτέλεσης.

Συμβόλαιο θανάτου αξίας 100.000 για 9,5 στρέμματα γης

Οι αρχές, όπως αναφέρει το δημοσίευμα πιστεύουν ότι η δολοφονία του επιθεωρητή ήταν συμβόλαιο θανάτου με επικήρυξη 100.000 ευρώ στο κεφάλι του.

Η δολοφονία του έφερε στο προσκήνιο μια πικρή διαμάχη για τη γη μεταξύ του Στάθη και ενός τοπικού επιχειρηματία.

Ο Στάθης είχε αποκτήσει ένα προνομιακό αγροτεμάχιο 9,5 στρεμμάτων δίπλα στην περιοχή που προοριζόταν για το πολυτελές ξενοδοχείο Four Seasons, ματαιώνοντας τις προσπάθειες ενός τοπικού κτηματομεσίτη να εξασφαλίσει την ίδια γη.

Ο Στάθης και ο συνέταιρός του κατάφεραν να εμποδίσουν τις προσπάθειες του μεσίτη και να αγοράσουν οι ίδιοι το ακίνητο.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ονόματά τους δεν εμφανίζονται στην επίσημη τεκμηρίωση · Αντ 'αυτού, η γη καταχωρείται με ονόματα στενών συγγενών.

Τον Αύγουστο του 2020, ο Στάθης εξασφάλισε άδεια για την κατασκευή ξενοδοχείου πέντε αστέρων στο οικόπεδο, με ισχύ έως τον Αύγουστο του 2021.

Αργότερα αναθεώρησε την άδεια για να μειώσει τον όγκο της κατασκευής, διατηρώντας παράλληλα τα οικοδομήσιμα τετραγωνικά μέτρα, σχεδιάζοντας να αναπτύξει μπανγκαλόου παρόμοια με αυτά του Four Seasons.

Φαίνεται ότι ο απώτερος στόχος ήταν να πουληθεί το ακίνητο στην Four Seasons με σημαντικό κέρδος.

Οι ντετέκτιβ στην Ελλάδα εξετάζουν μια σειρά έντονων γραπτών μηνυμάτων μεταξύ του Στάθη και του επιχειρηματία, συζητώντας την πιθανή πώληση της γης στην Four Seasons.

Η ανταλλαγή δείχνει ότι και οι δύο άνδρες αρχικά σκόπευαν να συνεργαστούν για οικονομικό όφελος, αλλά τελικά έπεσαν έξω.

Ένας στενός φίλος του, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε στη MailOnline: «Έκανε μεγάλες επιχειρήσεις, ήταν πολύ καλός στη δουλειά του. Ήξερε κάθε κομμάτι γης στη Μύκονο, μπορούσε να κάνει πράγματα για τους εργολάβους. Υπήρχαν πολλοί άνθρωποι με επιρροή που δεν τον συμπαθούσαν επειδή έμπαινε εμπόδιο στον δρόμο τους».

Ο ύποπτος δολοφόνος φέρεται επίσης να συνδέεται με την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου το 2009, ο οποίος απελευθερώθηκε μετά την καταβολή λύτρων ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων στους απαγωγείς.

Σε ένα άλλο μαφιόζικο χτύπημα που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάρτιο, ο Μανώλης Ψαρρός, 53 ετών, αρχαιολόγος, δέχθηκε άγρια επίθεση έξω από το σπίτι του στην Αθήνα με σπασμένα πλευρά και σπασμένη μύτη.

Οι περισσότερες αναπτύξεις ακινήτων στην Ελλάδα απαιτούν έγκριση από το τμήμα αρχαιολογίας της κυβέρνησης, δεδομένης της βαθιάς ιστορίας της και ο κ. Ψαρρός ήταν υπεύθυνος για την έκδοση οικοδομικών αδειών για τη Μύκονο.

Είχε αναφέρει αρκετές περιπτώσεις παράνομων αναπτύξεων, μερικές από τις οποίες σταμάτησαν.

Ο Χρήστος Βερώνης, δήμαρχος Μυκόνου που εξελέγη πέρυσι, δήλωσε στη MailOnline: «Δεν υπάρχει μαφία της Μυκόνου, είναι η ελληνική μαφία στην Αθήνα που στοχεύει το νησί μας. Προσπαθούν να καταστρέψουν τη Μύκονο επειδή ξέρουν ότι υπάρχουν χρήματα που μπορούν να βγουν εδώ. Πολλοί άνθρωποι θέλουν να χτίσουν και να επενδύσουν εδώ. Μερικοί είναι εγκληματίες από τον ελληνικό υπόκοσμο που θέλουν να επωφεληθούν από την επιτυχία της τουριστικής βιομηχανίας του νησιού με κάθε κόστος».

Το διακύβευμα είναι υψηλό. Ο κ. Βερώνης αποκάλυψε ότι για τη φετινή τουριστική περίοδο, η οποία διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο, η Μύκονος προσέλκυσε 2,3 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός συγκλονιστικός για ένα νησί μήκους μόλις 14,5χλμ και πλάτους 9,6χλμ.

Έχει μόνιμο πληθυσμό μόνο 10.000 κατοίκων, αλλά διαθέτει 76 ξενοδοχεία πέντε αστέρων και εκατοντάδες πολυτελείς βίλες που ξεκινούν από περίπου 12.000 ευρώ την εβδομάδα προς ενοικίαση.

Μετά τη δολοφονία του τοπογράφου, η αστυνομία αποκάλυψε επίσης μια κομπίνα προστασίας που διαχειρίζονταν εγκληματικές προσωπικότητες με έδρα την Αθήνα, οι οποίες απαιτούσαν σχεδόν 6.000 ευρώ από επιχειρήσεις στη Μύκονο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Το μικροσκοπικό νησί παράγει σχεδόν 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τον τουρισμό, το οποίο ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ της Ελλάδας, καθιστώντας το ζωτικής σημασίας για την οικονομική τύχη της χώρας.

Οι τιμές των ακινήτων είναι υψηλές λόγω της τουριστικής έκρηξης, με αποτέλεσμα μια συντονισμένη προσπάθεια από εγκληματικές ομάδες να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν υπεράνω του νόμου.

Ο τοπικός δικηγόρος Ιωάννης Παραδείσης δήλωσε: «Τα οικονομικά οφέλη έχουν προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων στη Μύκονο, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πολλές παράνομες δραστηριότητες. Οι περισσότεροι τουρίστες που έρχονται εδώ δεν επηρεάζονται άμεσα από αυτό το είδος εγκλήματος και δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει καθώς διασκεδάζουν».

«Μιλάμε για ομάδες οργανωμένου εγκλήματος που περιφρονούν τους νόμους περί σχεδιασμού ή ασκούν πίεση στους αξιωματούχους να εγκρίνουν συμφωνίες γης, ώστε να μπορούν να κατασκευαστούν ακριβά ακίνητα».

Τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι γενικά χαμηλά στο νησί, αν και έχουν υπάρξει αναφορές κατά τη διάρκεια των ετών για πλούσιους τουρίστες που στοχοποιούνται.

Τα πρόσφατα περιστατικά οδήγησαν τις αρχές να αντιδράσουν γρήγορα και να προσπαθήσουν να σταματήσουν αυτό που περιγράφουν ως «κουλτούρα οργανωμένου εγκλήματος», στη Μύκονο.

Δύο νυχτερινά κέντρα με ύποπτους δεσμούς με εγκληματικές ομάδες έκλεισαν πρόσφατα αφού λειτούργησαν για πολλά χρόνια χωρίς προβλήματα.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει επίσης υποσχεθεί να πατάξει το οργανωμένο έγκλημα στη Μύκονο.

Η εισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου διόρισε ειδικό εισαγγελέα για να διερευνήσει τις «πρακτικές της μαφίας» στο νησί, οι οποίες θα καλύπτουν τομείς όπως οι κατασκευές και οι συμφωνίες γης, οι κομπίνες προστασίας και η διακίνηση ναρκωτικών.

Επιπλέον 200 αστυνομικοί επιστρατεύτηκαν στη Μύκονο για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο μαζί με ερευνητές οικονομικού εγκλήματος και επιθεωρητές κτιρίων.

Ο Αθανάσιος Μέγας, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Μυκόνου, δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα στη Μύκονο, αλλά και κάποια κακά πράγματα έχουν συμβεί. Αλλά τώρα αλλάζει. Δεν μας ενδιαφέρει αν πρόκειται για προγραμματιστή υψηλού προφίλ ή απλή επιχείρηση, όλα θα γίνουν σύμφωνα με το νόμο. Αυτές οι εγκληματικές ομάδες δεν θα βλάψουν το παγκόσμιο εμπορικό σήμα της Μυκόνου».

Η προσπάθεια για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος οδήγησε τους αξιωματούχους στη Μύκονο να σταματήσουν την έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι να καταρτιστεί ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για το νησί.

Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, πολλοί προγραμματιστές έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν λόγω ενός κανόνα που επιτρέπει σε έργα άνω των 47,7 εκατομμυρίων ευρώ να παρακάμψουν το μορατόριουμ.

Κατασκευαστικά οχήματα και εργάτες κυριαρχούν στο τοπίο γύρω από τον εκπληκτικό κόλπο του Καλού Λιβαδιού στα απομονωμένα νότια του νησιού, μια γαλήνια όαση που διαθέτει μια καθαρή λευκή αμμώδη παραλία που προσφέρει εκπληκτική θέα στην κρυστάλλινη Μεσόγειο.

Το τεράστιο έργο θα οδηγήσει στην κατασκευή ενός νέου θερέτρου Four Seasons, το οποίο θα αποτελείται από 192 δωμάτια, κέντρο ευεξίας, χώρο εκδηλώσεων πολλαπλών χρήσεων και καταστήματα.

Η ανάπτυξη θα περιλαμβάνει επίσης περισσότερες από 100 βίλες, με τους προγραμματιστές να σχεδιάζουν επίσης να χτίσουν μια μαρίνα κοντά.

Μια άλλη ανάπτυξη βιλών κοντά στο χωριό Άνω Μερά στο κέντρο του νησιού συνεχίζεται επίσης. Μόλις ολοκληρωθούν, αναμένεται να κοστίσουν κοντά στα 2,3 εκατομμύρια ευρώ το καθένα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή