Οι ήρωες της καθημερινότητας: Αστυνομικός περιγράφει στο Newsbomb.gr τρία συγκλονιστικά περιστατικά

Ο αστυνομικός Κώστας Ανεστάκης μιλά στο Newsbomb.gr για τη βάρδια που τον έφεραν πιο κοντά στην ανθρώπινη πλευρά του καθήκοντος
3'

Ήταν μια συνηθισμένη μέρα στην υπηρεσία της Θεσσαλονίκης, μέχρι που ένα τηλεφώνημα ανέτρεψε τα πάντα. Για τον αστυνομικό Κώστα Ανεστάκη, αυτό που ακολούθησε θα γινόταν μια από τις πιο δύσκολες και απρόβλεπτες στιγμές της καριέρας του. Χωρίς να το καταλάβει, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια κατάσταση που έπρεπε να διαχειριστεί με ψυχραιμία και επαγγελματισμό, σε ένα σκηνικό όπου η ένταση βρισκόταν στα ύψη.

Η βάρδια ξεκινά με μια αγωνιώδη αποστολή να συνοδεύσει έναν άντρα, του οποίου η σύζυγος πρόκειται να γεννήσει, μέσα από τη συμφόρηση του περιφερειακού, φτάνοντας στο μαιευτήριο μέσα σε 15 λεπτά. Παρά τις δυσκολίες και τις επικίνδυνες συνθήκες, αισθάνεται ικανοποίηση όταν όλα καταλήγουν καλά. Αργότερα όμως, έρχεται αντιμέτωπος με ένα επικίνδυνο περιστατικό, όταν μια γυναίκα σε ψυχολογική κρίση τον επιτίθεται, καταλήγοντας με γρατσουνιές στο πρόσωπο. Παρά τις αντιξοότητες, καταλήγει να νιώθει ευγνώμων που και πάλι η κατάσταση δεν είχε χειρότερη κατάληξη.

Ο ίδιος, προσπαθώντας να περιγράψει τη δραματική αυτή εμπειρία στο Newsbomb.gr, είπε πως από την αρχή υπήρχε ένταση στην ατμόσφαιρα. Ανέφερε ότι η κατάσταση ήταν ήδη τεταμένη όταν έφτασε στο σημείο. Εκεί, συνάντησε μια γυναίκα σε έντονη ψυχική αναστάτωση. «Ήταν σαφές ότι η κατάσταση ήταν σοβαρή». Στην προσπάθειά του να την ηρεμήσει, ένιωσε την απειλή να κλιμακώνεται. Η γυναίκα άρχισε να γρατζουνά με τα νύχια της, αφήνοντας σημάδια στο σώμα του.

«Εκείνη την ώρα, κατάλαβα πως τα πράγματα είχαν ξεφύγει», διηγείται. Ο Κώστας Ανεστάκης ζήτησε άμεσα υποστήριξη μέσω του κέντρου επιχειρήσεων, καθώς ήξερε πως αυτός και ο συνάδελφός του δεν θα μπορούσαν να διαχειριστούν μόνοι τους την κατάσταση. Δεν ήθελαν να ασκήσουν βία, προσπαθώντας να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια της γυναίκας, όμως οι συνθήκες γρήγορα τους ανάγκασαν να δράσουν.

Ενώ έκανε την κλήση στο κέντρο, η γυναίκα συνέχισε να επιτίθεται. «Η ορμή της ήταν τέτοια», σημείωσε, «που καταλάβαμε πως η σύλληψή της ήταν αναπόφευκτη». Ο αστυνομικός, με προσοχή, ακινητοποίησε τη γυναίκα, έχοντας στο νου του την ασφάλεια όλων – της ίδιας, των συναδέλφων του και των περαστικών. Παρά τις δυσκολίες, κατάφεραν να τη θέσουν υπό κράτηση, ενώ λίγο αργότερα κατέφτασε και η ενισχυτική ομάδα.

Ο αστυνομικός θυμάται ότι, μετά το περιστατικό, πήγε στο νοσοκομείο για να του καθαρίσουν τις πληγές. «Είχα γρατσουνιές», ανέφερε, «και μια μελανιά στον ώμο, που μάλλον προήλθε από την προσπάθεια να την ακινητοποιήσω». Η ακτινογραφία που έκανε ήταν καθαρή, κάτι που του επέτρεψε να συνεχίσει κανονικά τη βάρδιά του.

Ο Κώστας Ανεστάκης περιέγραψε το περιστατικό με ανάμεικτα συναισθήματα. Από τη μια, γνώριζε ότι ήταν απλώς ένα από τα πολλά δύσκολα καθήκοντα που οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν καθημερινά. Από την άλλη, η ένταση εκείνης της ημέρας θα του μείνει ανεξίτηλη, μια στιγμή που του θύμισε πόσο απρόβλεπτη και επικίνδυνη μπορεί να γίνει η υπηρεσία του.

Σχετικές ειδήσεις