ΟΠΕΚΕΠΕ: Σχέδιο δράσης για την εξυγίανση του - Πώς διευκολύνονται οι πληρωμές προς τους αγρότες

Η διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου δράσης, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, θα είναι δώδεκα μηνών.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σχέδιο δράσης για την εξυγίανση του - Πώς διευκολύνονται οι πληρωμές προς τους αγρότες
4'

Αλλαγές που έχουν ως στόχο να παρουσιάσουν ένα νέο και ανανεωμένο πρόσωπο στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποφασίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ήδη, από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Τσιάρας προχώρησε στην εποπτεία του Οργανισμού Πληρωμών, η οποία επιδιώκει την εφαρμογή του σχεδίου εξυγίανσης που έχει υποβληθεί στο GD-Agri και έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου δράσης, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει, θα είναι δώδεκα μηνών. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να έχει προχωρήσει η αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα πρότυπα που έχει θέσει η αρμόδια Διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μέσω του σχεδίου αυτού προβλέπεται η διόρθωση των αδυναμιών και των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί κατά τα προηγούμενα χρόνια στις πληρωμές προς τους δικαιούχους παραγωγούς», είπαν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσθέτοντας ότι «αλλαγές θα γίνουν τόσο στην οργανωτική δομή όσο και επιχειρησιακή λειτουργία του Οργανισμού».

Πάντως, όπως είχε τονίσει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας η εφαρμογή του σχεδίου δράσης, δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και ούτε τις επερχόμενες πληρωμές των προκαταβολών των ενισχύσεων προς τους αγρότες, οι οποίες αναμένονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων τέλος Οκτωβρίου.

Το Σχέδιο Δράσης

«Τα μεγαλύτερα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ εντοπίζονται στο τμήμα Πληροφορικής και στο τμήμα Εποπτείας Φορέων, όπου μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα κατά τη χρήση 2022 στη Διεύθυνση Τεχνικών Ελέγχων» είπαν στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τα ίδια στελέχη του ΥΠΑΑΤ.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις αναμένεται η ενίσχυση του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω προσλήψεων ανθρωπίνου δυναμικού. Αρκετές από αυτές τις νέες θέσεις θα αφορούν σε άτομα που θα πλαισιώνουν το τμήμα Πληροφορικής του Οργανισμού Πληρωμών.

Επίσης, έχει ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η πρόσθετη ενίσχυση με προσωπικό με συμβάσεις διάρκειας τριών ετών (σ.σ. με δυνατότητα ανανέωσης άλλα τρία έτη, κατόπιν ψήφισης διάταξης Νόμου και έκδοσης σχετικής ΚΥΑ) καθώς και η δυνατότητα μετάταξης υπάλληλων στον επόμενο κύκλο της κινητικότητας. Στο ίδιο πλαίσιο εξετάζεται η δυνατότητα για αποσπάσεις και μετατάξεις ώστε να ενισχυθεί με εξειδικευμένο προσωπικό.

«Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα μετάταξης υπαλλήλων του Δημόσιου Τομέα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να μεταταχθούν στον Οργανισμό κατά τον επόμενο κύκλο κινητικότητας», είπαν χαρακτηριστικά τα ίδια στελέχη υπογραμμίζοντας ότι θα χρειαστεί και «νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα αποσπάσεων / μετατάξεων υπαλλήλων στον Οργανισμό, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, κατόπιν έκδοσης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Παράλληλα, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν πλημμέλειες από τον Φορέα Διαπίστευσης σχετικά με την παρακολούθηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μεταξύ άλλων, αναμένεται η επικύρωση της σχετικής εφαρμογής, προκειμένου να ελεγχθούν διοικητικά τα παραστατικά για εκπρόθεσμες αιτήσεις και απώλεια ζωικού κεφαλαίου, όπως και η δημιουργία νέων σχετικών οθονών στο Πληροφοριακό Σύστημα του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ για το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).

Αναφορικά με την αξιολόγηση των κινδύνων, αναμένεται η τροποποίηση του εγχειριδίου εσωτερικού ελέγχου. Στόχος είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα ελεγχόμενα καθεστώτα, τα μέτρα και τις διαδικασίες. Σημειώνεται ότι οι εσωτερικοί ελεγκτές θα πρέπει να παρακολουθούν υποχρεωτικά μηνιαίο πρόγραμμα επιμόρφωσης και πιστοποιούνται κατόπιν εξετάσεων ως εσωτερικοί ελεγκτές δημόσιου τομέα. Στο πρόγραμμα επιμόρφωσης περιλαμβάνονται ενότητες σχετικά με την αξιολόγηση κινδύνων.

Αναμένεται ακόμη η σταδιακή έκδοση νέων Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τα τομεακά μέτρα, ώστε να καθορίζονται με σαφήνεια τα καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με στόχο τη μεγαλύτερη διαφάνεια και λογοδοσία των υπαλλήλων κ.α.

Τέλος, στο ίδιο πλαίσιο δράσης εξυγίανσης του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει ενταχθεί και η ανάκτηση των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Σεπτεμβρίου περισσότεροι από 197.000 αγρότες κλήθηκαν να επιστρέψουν συνολικά 52,3 εκατ. ευρώ.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται αντίστοιχο πρόβλημα, καθώς είχε υπάρξει ξανά αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, με σημαντικότερο τις πληρωμές του 2017 που αφορούσε 159.000 δικαιούχους» κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή