Παπακωνσταντής, Ειδικός Μετανάστευσης: Τι αλλάζει με το μπλόκο της Γερμανίας στα σύνορα

Ο Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού δικαίου με ειδίκευση σε θέματα ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής Μάρκος Παπακωνσταντής μίλησε στο Newsbomb.gr για τις εξελίξεις.
Αρχείου - Eurokinissi
2'

Οι μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί ραγδαία εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς η γεωγραφική της θέση την καθιστά βασικό σημείο εισόδου για μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, με το νομικό πλαίσιο να αποτελεί βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Διδάκτωρ Ευρωπαϊκού δικαίου με ειδίκευση σε θέματα ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής Μάρκος Παπακωνσταντής μιλώντας στο Newsbomb.gr ανέφερε ότι στα θέματα νόμιμης μετανάστευσης, η Ελλάδα, όπως και κάθε κράτος-μέλος, έχει την εθνική της νομοθεσία. Ωστόσο, «η διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης εντάσσεται σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, δεδομένου ότι οι άνθρωποι που εισέρχονται στην ΕΕ έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα εντός της ένωσης».

Το μπλόκο της Γερμανίας και οι επιπτώσεις στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά την απόφαση της Γερμανίας να αναστείλει τη Συνθήκη Σένγκεν και να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της, ο Μάρκος Παπακωνσταντής τόνισε πως «αυτό αποτελεί μια ανατροπή του θεμελιώδους κεκτημένου της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ, κάτι που μπορεί να επιδεινώσει τις μεταναστευτικές πιέσεις στα κράτη που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης».

H ιταλική συμφωνία με την Αλβανία

Για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας για τη μεταφορά αιτημάτων ασύλου, ο Μάρκος Παπακωνσταντής εξήγησε ότι «πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας η Αλβανία, στοχεύοντας στην ένταξή της στην ΕΕ, δέχτηκε να φιλοξενήσει μετανάστες από την Ιταλία μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων τους».

Ωστόσο, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο τέτοιου είδους συμφωνίες μπορούν να έχουν διάρκεια και να εφαρμοστούν σε άλλες χώρες, υπογραμμίζοντας ότι «αν και η συμφωνία αυτή χαιρετίστηκε ως ένα πείραμα από την ΕΕ, πολλοί ανθρωπιστικοί οργανισμοί εξέφρασαν ανησυχίες ότι τέτοιες πρακτικές μπορεί να καταλύουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο αυξημένων μεταναστευτικών ροών εξαιτίας του πολέμου στη Μέση Ανατολή, επισήμανε ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με στοιχεία της Frontex, οι ροές μειώθηκαν κατά 42% το 2024 σε σχέση με το 2023».

Σχετικές ειδήσεις