Συναγερμός μετά τα νέα κρούσματα ευλογιάς των προβάτων – Έκλεισαν τα σφαγεία, αναζητείται η αιτία
Μετά την πανώλη των αιγοπροβάτων, οι κτηνοτροφικές μονάδες όλης της χώρας καλούνται να αντιμετωπίσουν ακόμη μία πρόκληση, αυτήν της ευλογιάς.
Τα κρούσματα που εμφανίσθηκαν στον Έβρο τον Αύγουστο, φάνηκε σε πρώτη φάση να ελέγχονται. Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο η ασθένεια εξαπλώθηκε σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα και Σέρρες. Μόλις εχθές (22/10) σε αυτές τις περιοχές προστέθηκαν νέα κρούσματα στα Κανάλια Μαγνησίας και τη Στυμφαλία Κορίνθου.
Σε αυτό το αυστηρό πλαίσιο με σκοπό την ομαλοποίηση της κατάστασης, αποφασίσθηκε η απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση, βοσκή και σφαγή, σε ολόκληρη την επικράτεια για ένα δεκαήμερο, έπειτα από τηλεδιάσκεψη που είχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής.
Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπισθεί 104 εστίες της νόσου, εκ των οποίων οι 81 εντοπίζονται σε περιοχές του Έβρου και οι υπόλοιπες σε Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Μαγνησία και Κορινθία. Μέχρι στιγμής σε εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσηε, έχουν θανατωθεί 17.500 πρόβατα. Η ευλογιά είναι ζωονόσος και όχι ζωο–ανθρωπονόσος, και δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.