Νέα πρόκληση: NAVTEX για «τουρκική υφαλοκρηπίδα» μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης

Λίγες ημέρες πριν την συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν οι Τούρκοι «ανεβάζουν» ξανά την ένταση στο Αιγαίο
marinetraffic
2'

Τις προθέσεις τους -εν' όψει της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν - δείχνουν οι Τούρκοι με ΝAVTEX που εξέδωσαν και στην οποία διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης αποτελεί μέρος της "τουρκικής υφαληκρηπίδας", και ως εκ τούτου οι έρευνες στην περιοχή αυτή πρέπει να παίρνουν «άδεια» από τις τουρκικές αρχές.

Η τουρκική ΝAVTEX έρχεται με αφορμή την έκδοση ελληνικής για ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση καλωδίου μεταξύ Χίου και Μυτιλήνης από το πλοίο O/V AEGAEO, για το διάστημα 20 - 25 Οκτωβρίου και αποδεικνύει ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική πλευρά επιχειρεί να «γκριζάρει» όλο το Αιγαίο, με αυθαίρετες επικλήσεις στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας που θέλουν να «διαπερνά» τα ελληνικά νησιά.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη του περιστατικού στην Κάσο, με τις έρευνες των ελληνικών σκαφών σε ξεκάθαρα ελληνικές περιοχές να αποτελούν αφορμή για την Άγκυρα να επιχειρεί επιδείξεις δύναμης, εγείροντας θέματα τουρκικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Η έκδοση των NAVTEX από τουρκικής πλευράς αποτελεί μια σαφή προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να δηλώσει ότι τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει - ούτε στο Αιγαίο - δίχως τη δική της έγκριση. Στη συγκεκριμένη μάλιστα NAVTEX δηλώνεται από τουρκικής πλευράς ότι ορισμένες περιοχές των ερευνών του ελληνικού σκάφους εμπίπτουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο «τα όρια της οποίας μένει να καθοριστούν από τα παράκτια κράτη».

Για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί το επιχείρημα της δήθεν τουρκικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να μετατρέψει τα διεθνή ύδατα σε «αμφισβητούμενη» από την ίδια περιοχή.

Η συγκεκριμένη NAVTEX είναι απλά ο τελευταίος κρίκος σε μια σειρά κινήσεων, που ξεκινά με τις απειλές της για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο, συνεχίζεται με το περιστατικό της Κάσου και προχωρά στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.

Επιδεικνύει δε την περιφρόνησή της στο Δίκαιο της Θάλασσας, με σκοπό να «παγώσει» οποιαδήποτε ελληνική δραστηριότητα στο Αιγαίο.

Σχετικές ειδήσεις