Ευλογιά των προβάτων: Έκκληση για μέτρα κάνουν οι κτηνοτρόφοι - Μέχρι σήμερα θανατώθηκαν 17.500 ζώα

Η Ιωάννα Καρρά, κτηνοτρόφος στη Θεσσαλία εξηγεί στο Newsbomb.gr τι συμβαίνει με τη  ζωονόσο ασθένεια

Ευλογιά των προβάτων: Έκκληση για μέτρα κάνουν οι κτηνοτρόφοι - Μέχρι σήμερα θανατώθηκαν 17.500 ζώα
3'

Κάθε μέρα νέες εστίες και παραπάνω νεκρά ζώα. Η ευλογιά των προβάτων ξεκληρίζει τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, καθώς εντοπίζονται νέα κρούσματα από τον Έβρο μέχρι και τη νότιο Πελοπόννησο.

Μέχρι στιγμής από τη ζωονόσο ασθένεια έχουν θανατωθεί 17.500 ζώα, ενώ κρούσματα έχουν εντοπισθεί σε Ξάνθη, Δράμα, Σέρρες, Μαγνησία, Κόρινθο και στη Μεσσηνία.

Η Ιωάννα Καρρά είναι ιδιοκτήτρια της Φάρμας «Στάλος», στη Ζηλευτή Τρικάλων, στη Θεσσαλία και μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Κτηνοτρόφων.

«Οι κτηνοτρόφοι έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Η ευλογιά μεταπήδησε σε τόσες περιφέρειες και έφτασε στην Μαγνησία. Από τα πρώρα κρούσματα τον Αύγουστο φτάσαμε εδώ. Εμφανίστηκε στα σύνορα με την Τουρκία, το έχουμε δει να ξαναγίνεται. Δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε ευλογιά στα Αιγοπρόβατα. Τότε περιορίστηκε σχετικά σύντομα, καθώς τηρήθηκε το να μην γίνονται μεταφορές», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Καρρά στο Newsbomb.gr.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι ένα ζώο νοσεί με ευλογιά

Τα συμπτώματα είναι μεγάλα σπυριά στο σώμα του ζώου, πυρετός, μεγάλη μετάδοση και σύντομα θάνατος για το μεγαλύτερο μέρος του κοπαδιού. Έτσι δυστυχώς όταν εμφανιστεί κρούσμα θανατώνεται το σύνολο λέει η κυρία Καρρά και προσδιορίζει τα αναλυτικά νούμερα που είναι πολύ ανησυχητικά: «Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί 17.500 χιλιάδες αιγοπρόβατα λόγω ευλογιάς και 35.000 από την πανώλη, με τελευταίο κρούσμα στις 18/10. Μεγάλη καταστροφή που έρχεται να προστεθεί στα ήδη 85.000 νεκρά ζώα από τον Ντάνιελ. Σχετίζονται όλα αυτά με το συνολικό πρόβλημα του εγχώριου κεφαλαίου ζώων. Και όταν τα δημόσια κτηνιατρεία της χώρας είναι τόσο υποστελεχωμένα, υπάρχει τεράστιο κενό».

Κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο

«Η ευλογιά αφορά μόνο τα ζώα, είναι ζωνόσος. Δεν μεταδίδεται με κανένα τρόπο στον άνθρωπο. Όσο για την κατανάλωση, υπάρχει παστερίωση σε όλα τα παράγωγα. Αλλά έτσι και αλλιώς δεν μεταδίδεται».

Η μονάδα της καταστράφηκε ολοσχερώς στον Ντάνιελ. «Είχαμε 850 αιγοπρόβατα και καταφέραμε και σώσαμε με βάρκες 50. Έχει περάσει ένας χρόνος και το μόνο που πήραμε ως βοήθεια είναι 60 ευρώ αποζημίωση -πέρυσι τον Νοέμβρη- για το καθένα. Όσο για την πλατφρόμα για την αντικατάσταση κοπαδιού που είχαν υποσχεθεί, ακόμα ούτε τις φόρμες για τις αιτήσεις δεν έχουμε». Για τα μέτρα που έχουν παρθεί για την ευλογιά η κτηνοτρόφος καταγγέλλει ότι: «Προχθές έκαναν τηλεδιάσκεψη -ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, με τον υφυπουργό Χρήστο Κέλλα, τον ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Στρατάκο, τους Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιους για τον πρωτογενή τομέα, εκπροσώπους της ΕΘΕΑΣ και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων Κρέατος και Φέτας, του ΣΕΒΓΑΠ της Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Σφαγείων και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής - για το θέμα και δεν κάλεσαν τον ΣΕΚ. Δηλαδή τους άμεσα εμπλεκόμενους. Αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς».

Τι αποφάσισαν οι φορείς

  • Απαγόρευση μετακίνησης αιγοπροβάτων σε όλη την Ελλάδα για οποιαδήποτε λόγο (σφαγή, πάχυνση κλπ) για δέκα ημέρες, αποφασίστηκε μετά από τηλεδιάσκεψη που είχε
  • Αυτό συνεπάγεται το δεκαήμερο κλείσιμο των σφαγείων σε όλη τη χώρα και όχι μόνο τις περιοχές που έχουν πληγεί.
  • Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, η αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας, ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων ευλογιάς σε Μαγνησία και Κορινθία, κρίνεται απαραίτητη για όλη τη χώρα για προληπτικούς λόγους και με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της νόσου, ύστερα από την επέκταση της ζωονόσου στη Μαγνησία και στην Κορινθία.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή