Αλλαγή ώρας: Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αλλαγή ώρας: Από την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, το ρολόι θα πάει μια ώρα πίσω, αλλά ίσως είναι η τελευταία χρονιά που συμβαίνει αυτό
Μπορεί η πρόταση - απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να είναι η κατάργηση της αλλαγής της ώρας, όμως για φέτος τουλάχιστον δε θα εφαρμοσθεί, καθώς δεν έχει ακόμη νομική ισχύ εφόσον δεν έχει οριστικοποιηθεί από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Έτσι, την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, αλλάζει η ώρα και ξεκινά η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.
Μπροστά τα ρολόγια θα πάνε ξανά, από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου (την ώρα 03:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά, δηλαδή να δείχνουν 04:00).
Υπενθυμίζεται ότι «την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ..Υπενθυμίζεται ότι η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2024», αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση.
Η απόφαση για κατάργηση της αλλαγής ώρας δεν έχει αποκτήσει νομική ισχύ ακόμα έτσι εναπόκειται στην απόφαση του κάθε κράτους της ΕΕ η αλλαγή η επιλογή χειμερινής ή θερινής ώρας.
Η απόφαση για την αλλαγή ώρας
Υπενθυμίζεται ότι με ψήφους 410 υπέρ και 192 κατά, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ενέκρινε την πρόταση της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού («TRAN») για τη διακοπή του ισχύοντος συστήματος εξαμηνιαίων αλλαγών της ώρας, μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα (θερινή και χειμερινή ώρα) από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.
Τότε το Κοινοβούλιο είχε ζητήσει τη διεξοδική αξιολόγηση των υφιστάμενων ρυθμίσεων από το 2018, επικαλούμενο μελέτες που υποδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής της ώρας στους ανθρώπους καθώς και ανησυχίες που εκφράζονται από πρωτοβουλίες πολιτών.
Η απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος σημαίνει ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, ενώ για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, η αλλαγή θα γίνει την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021.
Η πρόταση – απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για κατάργηση της αλλαγής ώρας, δεν έχει ωστόσο αποκτήσει νομική ισχύ, διότι δεν οριστικοποιήθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕ.
Η καθυστέρηση στη νομική κατοχύρωση της απόφασης οφείλεται στις έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών, για τη διατήρηση της χειμερινής ή της θερινής ώρας.
Τι ισχύει για την αλλαγή ώρας το 2024
Εφόσον δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση της απόφασης για τη χειμερινή και θερινή ώρα, η αλλαγή της ώρας θα συνεχίζει να γίνεται κανονικά όπως έχει καθιερωθεί από κάθε κράτος μέλος.
Η αλλαγή ώρας καθιερώθηκε το 1976, όταν με αφορμή την πετρελαϊκή κρίση, αποφασίστηκε στην Ευρώπη η καθιέρωση της θερινής ώρας με στόχο την εκμετάλλευση του φωτός τους ήλιου για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τον Φεβρουάριο 2018 ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας, με το επιχείρημα ότι πλήττει, εκτός της ανθρώπινης υγείας, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια. Το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά, και 12 αποχές. Τον Μάρτιο του 2021 η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αποφάσισε την κατάργηση της αλλαγής ώρας σε θερινή και χειμερινή.
Αυτή τη στιγμή οι χώρες της ΕΕ κατανέμονται σε τρεις διαφορετικές ωριαίες ζώνες:
- την ώρα δυτικής Ευρώπης (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο),
- την ώρα κεντρικής Ευρώπης (17 χώρες) και
- την ώρα ανατολικής Ευρώπης (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, Λετονία, Λιθουανία και Ρουμανία).