Σκάνδαλο - «μαμούθ» για ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα - Υπεξαίρεσαν πάνω από 3 εκατ.

Πώς έφτασε η Αρχή για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος στον εντοπισμό των ιερέων της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας

Σκάνδαλο - «μαμούθ» για ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα - Υπεξαίρεσαν πάνω από 3 εκατ.
Unsplash
4'

Οικονομικό σκάνδαλο ξέσπασε στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας, κάτι που έφτασε μέχρι την Αγία Έδρα στο Βατικανό προκαλώντας… πονοκέφαλο!

Στο επίκεντρο βρέθηκαν υψηλόβαθμοι ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίοι φέρεται να διακινούσαν τεράστια ποσά «μαύρου χρήματος» σε νυχτερινά κέντρα της Πάτρας. Μάλιστα, φέρεται να υπεξαίρεσαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια ευρώ. Από την πλευρά της, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διαπίστωσε ότι τα λεφτά έκαναν φτερά από τα «ταμεία» της Καθολικής Εκκλησίας.

Πώς έφτασε η Αρχή στον εντοπισμό των ιερέων της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας

Η δράση δύο ανώτατων ιερέων ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια. Η Αρχή ενημερώθηκε από τις Τράπεζες για «ύποπτες» κινήσεις και ξεκίνησε ενδελεχή έλεγχο ακολουθώντας τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος, προκειμένου να εντοπιστούν οι παραλήπτες. Η τελευταία υπόγεια διαδρομή που εντοπίστηκε αφορούσε το ποσό των 50.000 ευρώ.

Από την πλευρά της, η Καθολική Εκκλησία δεν έχει προς το παρόν καμία ενημέρωση για τις «επενδύσεις» των καθολικών ιερέων. «Μετά τα σημερινά δημοσιεύματα περί υπεξαίρεσης και ξεπλύματος μαύρου χρήματος στον Τύπο, δηλώνουμε ότι καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος δεν έχει υπάρξει. Κατόπιν τούτου αναμένουμε ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές, ώστε να τοποθετηθούμε επίσημα επί του θέματος», λέει η Καθολική Εκκλησία Ελλάδος.

«Ιερές επενδύσεις» στην Πάτρα

Ο ένας εκ των επιχειρηματιών είχε και στο παρελθόν σοβαρή εμπλοκή με ποινικά κολάσιμες πράξεις. Σχετιζόταν και πάλι με τον χώρο της Εκκλησίας, όχι όμως της Καθολικής. Επιχειρηματίες της Πάτρας περιγράφουν κάποιους από τους εμπλεκόμενους ως επιχειρηματίες «φαντάσματα». Σύμφωνα με δημοσίευμα του tempo24.news, φέρεται να ξεπλήρωσαν με τα λεφτά από το «παγκάρι» της Καθολικής Εκκλησίας ακόμα και χρέη επιχειρηματία που δραστηριοποιείται στη νυχτερινή διασκέδαση και είχε συσσωρεύσει χρέη χιλιάδων ευρώ σε στοιχηματισμό σε πρακτορεία της Πάτρας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες τα χρέη εξοφλήθηκαν με τέσσερα εμβάσματα τα οποία κάλυψε η Καθολική Μητρόπολη της χώρας. Πρόκειται μάλιστα για εμβάσματα τα οποία ανέρχονταν σε ποσά από 10.000 έως 15.000 ευρώ.

Ποινική δίωξη σε βάρος ιερέων της Καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας

Ασκήθηκε ποινική διερεύνηση σε βάρος δύο ιερέων της καθολικής εκκλησίας που φέρεται να έπαιρναν χρήματα από το παγκάρι και να τα επένδυαν σε νυχτερινά κέντρα στην επαρχία.

Οι δύο ιερείς βρέθηκαν στο στόχαστρο της Αρχής. Πρόκειται για πρόσωπα που κατέχουν υψηλή θέση στην ιεραρχία της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα, σε βάρος των οποίων προέκυψαν ενδείξεις για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ από τους λογαριασμούς που διαχειρίζονταν.

Περίπου 3 εκ. ευρώ διαπιστώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, πως «έφυγαν» από τους συγκεκριμένους λογαριασμούς της Καθολικής Εκκλησίας για να καταλήξουν σε επενδύσεις σε νυχτερινά κέντρα.

Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα από δύο πλευρές: πρώτα από την εισαγγελική έρευνα που γίνεται στην Σύρο, διότι από τη επισκοπή της Σύρου φαίνεται να είναι το επίκεντρο αυτής της έρευνας που σχετίζεται με τα οικονομικά της καθολικής εκκλησίας. Και δεύτερον από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.

Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, προχώρησε στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων, καθώς βρέθηκαν ύποπτα ποσά. Τα ποσά αυτά κατευθύνονταν από λογαριασμούς υψηλόβαθμων παραγόντων της καθολικής εκκλησίας σε λογαριασμούς επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην δυτική Πελοπόννησο με νυχτερινά μαγαζιά.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ένα από τα πρόσωπα που φαίνεται να είναι παραλήπτης των χρηματικών ποσών, έχει και ποινικές εμπλοκές στο παρελθόν. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ανθρώπους που παραλάμβανε τα χρήματα και είχε ποινικές εμπλοκές είναι ιδιώτης, που έχει καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη για εκβίαση Μητροπολίτη στην Κεντρική Ελλάδα και σήμερα έχει φύγει από τη ζωή.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή