Ο… πονοκέφαλος της κίνησης – Οι οδηγοί περνούν μία μέρα τον μήνα στο τιμόνι του αυτοκινήτου
Τι δείχνει έρευνα για τις χαμένες (ατελείωτες) ώρες των οδηγών του Λεκανοπεδίου πίσω από το τιμόνι.
Μία μέρα τον μήνα χάνει κάθε εργαζόμενος κάτοικος της Αττικής για να μεταβεί το πρωί στον τόπο εργασίας του, «κολλημένος» στην κίνηση και την… εκνευριστική διαδικασία «πρώτη ταχύτητα – νεκρό» και αντιστρόφως, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων GPO, για το κυκλοφοριακό ζήτημα στην Περιφέρεια Αττικής και για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού «Παραπολιτικά 90.1».
Αρχικά, έγινε προσπάθεια διερεύνησης των συνηθειών μετακίνησης των ερωτώμενων, όπου οι περισσότεροι δήλωσαν ότι μετακινούνται με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (41%) και αυτοκίνητο (40,7%).
Στη δημογραφική ανάλυση, παρατηρείται ότι οι κάτοικοι άνω των 65 ετών τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (52%) έναντι των άλλων ηλικιακών κατηγοριών, καθώς και ότι οι κάτοικοι Ανατολικής Αττικής χρησιμοποιούν περισσότερο το ΙΧ αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους (53,5%).
Σχετικά με τον χρόνο που δαπανούν οι ερωτώμενοι για τη μετακίνηση από το σπίτι στον καθημερινό προορισμό τους, είτε ως οδηγοί, είτε με Μέσα Μεταφοράς, το 35,6% δηλώνει ότι δαπανά έως 30 λεπτά, ενώ, σχεδόν το 32% έως και 1 ώρα. Σχεδόν το 15% των κατοίκων της Αττικής δηλώνει ότι δαπανά πάνω από 1 ώρα για να πάει στον προορισμό του (έως 1,5 ώρα 10% και έως 2 ώρες 4,8%).
Όσον αφορά τις υπηρεσίες του ΟΑΣΑ, το Μετρό συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές απόψεις όπου το 79,1% των ερωτώμενων το αξιολογεί θετικά και μάλλον θετικά. Χαμηλά ποσοστά θετικής αξιολόγησης καταγράφουν λεωφορεία (30,6%), τρόλεϊ (23,5%) και Τραμ (27,8%) ωστόσο, η συχνότητα των δρομολογίων (45,6%) και η καθαριότητα και συντήρηση των οχημάτων (44,9%) αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα των δημόσιων συγκοινωνιών. Μάλιστα, το 76,4% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θα χρησιμοποιούσαν συχνότερα τα Μέσα Μεταφοράς αν ήταν ταχύτερα.
Το 21,9% αναφέρει ότι τα χρησιμοποιεί καθημερινά, το 18,7% από τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, ενώ το 29,6% σπάνια. Στην κατηγοριοποίηση των απαντήσεων ανά ηλικία παρατηρούμε ότι οι ηλικίες 40 – 54 ετών (35%) και 55-64 ετών (35,7%) καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά των ερωτώμενων που χρησιμοποιούν σπάνια τα Μέσα.
Σχετικά με την ακρίβεια των χρόνων άφιξης – αναχώρησης των Μέσων Μεταφοράς, σχεδόν το 53% δήλωσε πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, ενώ το 57,4% πολύ και αρκετά ικανοποιημένο σχετικά με την ασφάλεια κατά τη χρήση των Μέσων.
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής καταγράφουν τα χαμηλότερα ποσοστά ικανοποίησης συγκριτικά με τους κατοίκους των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων.