Αμαλιάδα - Τζανάκης: Η διάμεση πνευμονίτιδα μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή ναρκωτικών ουσιών

Ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στη διάμεση πνευμονίτιδα και το ενδεχόμενο βλάβης των πνευμόνων από την εισπνοή τοξικών ουσιών ή ναρκωτικών

Αμαλιάδα - Τζανάκης: Η διάμεση πνευμονίτιδα μπορεί να προκληθεί από την εισπνοή ναρκωτικών ουσιών
4'

Οι αστυνομικές Αρχές παραμένουν σε εγρήγορση καθώς οι εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου πέντε βρεφών στην Αμαλιάδα, στα δύο από τα οποία διαπιστώθηκε η νόσος της διάμεσης πνευμονίτιδας, διαδέχονται η μία την άλλη. Στην περίπτωση του πρώτου μωρού της 24χρονης Ειρήνης Μουρτζούκου, που κατέληξε τον Ιούνιο του 2022, αλλά και ενός άλλου μωρού της φίλης της, τον Φεβρουάριο του 2021, η διάγνωση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Πνευμονολόγοι τονίζουν ότι η εμφάνιση διάμεσης πνευμονίτιδας σε βρέφη είναι εξαιρετικά σπάνια, και το εύρημα προκαλεί αίσθηση.

Οι Αρχές ερευνούν προσεκτικά τη σύνδεση μεταξύ των περιστατικών, με τις καταθέσεις της 24χρονης Ειρήνης να θεωρούνται κρίσιμες για τη λύση του μυστηρίου, καθώς η ίδια ήταν παρούσα και στους πέντε θανάτους. Η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου, διευκρίνισε ότι η μητέρα ήταν παρούσα σε τρεις από τους πέντε θανάτους, με τους λόγους θανάτου να παραμένουν αδιευκρίνιστοι.

Ο ρόλος των τοξικών ουσιών και η διάμεση πνευμονίτιδα

Ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο βλάβης των πνευμόνων από την εισπνοή τοξικών ουσιών ή ναρκωτικών. Όπως εξήγησε, η πνευμονίτιδα είναι ένας όρος που περιλαμβάνει φλεγμονώδεις βλάβες στους πνεύμονες και μπορεί να προκληθεί από πολλαπλούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι ακόμη και η έκθεση σε τσιγάρο ή άλλες εισπνεόμενες τοξικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή και μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες, ιδίως σε άτομα με αυξημένη ευαισθησία.

«Η πνευμονίτιδα είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια φλεγμονώδη βλάβη των πνευμόνων. Δεν είναι απαραίτητα μολυσματικής φύσης και δεν οφείλεται πάντα σε μικρόβια ή ιούς. Συχνά, όταν λέμε "πνευμονίτιδα," δεν εννοούμε αποκλειστικά κάποια συγκεκριμένη μόλυνση», πρόσθεσε.

«Υπάρχει χημική πνευμονίτιδα, δηλαδή όταν εισπνέει κανείς αέρια, υπάρχει η πνευμονίτιδα που οφείλεται σε ακτινοβολία, η πνευμονίτιδα σε συστηματικό νόσημα όπως για παράδειγμα τα ρευματικά αλλά και η πνευμονίτιδα που μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα. Είναι γενικός όρος που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια. Υπάρχει και της υπερευαισθησίας, των αγροτών που εκτρέφουν πουλερικά και πτηνά και την παθαίνει κανείς εισπνέοντας κάποια αντιγόνα οργανικά. Τέτοια πνευμονίτιδα είχε ο προπονητής του μπάσκετ Ντούσαν Ιβκοβιτς ο οποίος πέθανε επειδή είχε τη μανία να εκτρέφει περιστέρια, πολλές φορές μπορεί να την ακούσουμε ως "νόσο των περιστεριών», σημείωσε.

«Η εισπνοή τοξικών ουσιών ή ναρκωτικών θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους πνεύμονες, ιδιαίτερα εάν η έκθεση είναι παρατεταμένη ή ο οργανισμός του ατόμου είναι ευαίσθητος», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας ότι η έκθεση αυτή θα μπορούσε να είναι παράγοντας επικινδυνότητας.

«Όταν λέμε πνευμονίτιδα δεν είναι πνευμονία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πνευμονολόγος.

Η έρευνα συνεχίζεται στο περιβάλλον της 24χρονης

Οι ερευνητές, επιχειρώντας να συνδέσουν τα γεγονότα, επανεξετάζουν τον θάνατο της αδελφής της 24χρονης το 2014, ο οποίος αποδόθηκε επίσης σε διάμεση πνευμονίτιδα. Αν και τότε η αιτία θεωρήθηκε παθολογική, ο εντοπισμός της ίδιας πάθησης στα βρέφη προκαλεί υποψίες και προβληματισμό, οδηγώντας τις Αρχές σε περαιτέρω ανάλυση όλων των ενδείξεων.

Το θέμα της εισπνοής τοξικών ουσιών ως πιθανός παράγοντας επιβάρυνσης έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με τους ειδικούς να επισημαίνουν την ανάγκη για ενδελεχή τοξικολογικό έλεγχο στις περιπτώσεις αυτές. Ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, το κοινό αναμένει απαντήσεις για τα αίτια που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτούς τους τραγικούς θανάτους.

«Η πνευμονία είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια φλεγμονώδη βλάβη των πνευμόνων. Δεν είναι απαραίτητα μολυσματικής φύσης και δεν οφείλεται πάντα σε μικρόβια ή ιούς. Συχνά, όταν λέμε "πνευμονία," δεν εννοούμε αποκλειστικά κάποια συγκεκριμένη μόλυνση», ανέφερε ο Νίκος Τζανάκης.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση ένα άτομο που βρίσκεται σε χώρο όπου γίνεται χρήση ναρκωτικών να εισπνεύσει αυτές τις ουσίες και να προκληθεί κάποια φλεγμονή στους πνεύμονες απάντησε: «Η εισπνοή τέτοιων ουσιών μπορεί όντως να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους πνεύμονες. Ιδιαίτερα σε χρόνιες εκθέσεις ή εάν κάποιος έχει αυξημένη ευαισθησία, μπορεί να προκληθεί ερεθισμός ή φλεγμονή. Ακόμη και το τσιγάρο μπορεί να έχει τέτοιες επιπτώσεις, πόσο μάλλον άλλες, πιο σύνθετες ουσίες».

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή